Venäläistaustainen Teboil kaavailee tuotantolaitosta ja satamatoimintaa Kuopion keskustan kupeeseen

Apulaiskaupunginjohtajan mukaan asiaa pohdittiin ja yhtiön taustoja selvitettiin.

Teboil-huoltoasemat joutuivat Suomessa boikotin kohteeksi, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Kuva Lapinlahdelta Pohjois-Savosta.

12.5. 15:19 | Päivitetty 12.5. 18:30

Kuopion kaupunki on jatkamassa Kelloniemen öljysatamassa sijaitsevan tontin vuokrasopimusta venäläisomisteisen huoltoasemaketju Teboilin kanssa.

Oy Teboil Ab on venäläisen öljy-yhtiön Lukoilin Suomessa toimiva tytäryhtiö. Lukoil on toiseksi suurin venäläinen öljyntuottaja.

Kuopion kaupunkirakennelautakunta päätti tontin vuokrasopimuksen jatkosta joulukuussa. Sopimus allekirjoitettiin viime viikolla.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Savon Sanomat.

Kelloniemen öljysatama sijaitsee muutaman kilometrin päässä Kuopion keskustasta. Öljysatamassa ei ole tällä hetkellä toimintaa. Savon Sanomien mukaan Teboilin toiminta on ollut keskeytyneenä vuodesta 2010 ja öljysäiliöt ovat tyhjiä. Lehden mukaan Teboil selvittelee nyt biopolttoaineen tuotantoa alueella ja käy asiasta keskusteluja eurooppalaisen biopolttoaineen tuottajan kanssa.

Venäjälle kytköksissä olevat toiminnot ovat olleet luupin alla Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuun lopussa.

Teboil on joutunut venäläisomistuksensa vuoksi Suomessa boikottien kohteeksi. Jo helmikuussa esimerkiksi monet järjestöt kertoivat katkaisevansa yhteistyön Teboil-huoltamoketjun kanssa. Maaliskuussa valtiovarainministeriö muutti päätöstään liikennepolttoaineiden yhteishankinnoista niin, että virastoilla ja laitoksilla ei ole enää velvoitetta tankata ensisijaisesti Teboililla.

Kuopion apulaiskaupunginjohtaja Jari Kyllönen kertoo HS:lle, että vuokrasopimuksen jatkoa punnittiin ja selviteltiin myös ajankohtaisen tilanteen kannalta.

”Tämä asia tiedostettiin. Tätä keskusteluahan on ollut ympäri Suomen, että miten Teboilin huoltoasematontteihin suhtaudutaan”, hän sanoo.

Kyllösen mukaan kaupungilla on ollut Teboilin kanssa vuokrasopimus öljysatamassa kymmeniä vuosia.

Kyllösen mukaan tontin vuokrauksen jatkoa käytiin läpi virkamiesten, lakimiesten ja poliittisen johdon kanssa. Kaupungilla olisi ollut mahdollisuus myös katkaista vuokrasopimus.

”Pyysimme Teboililta selvityksen heidän omistussuhteistaan. Sieltä saatiin ihan hyvä tiedote siitä, miten omistuskuviot menevät ja miten heidän toimintansa tällä hetkellä menee. Taustoja kyllä selvitettiin”, Kyllönen sanoo.

”Tulimme siihen tulokseen, että koska Teboilia kohtaan ei kohdistu tällä hetkellä virallisia pakotteita, ei meillä ole syytä jättää tähän tekemättä tällaista lyhyttä jatkoa. Emme nähneet siinä pidempiaikaista riskiä.”

Apulaiskaupunginjohtajan mukaan kahden vuoden jatkosopimus liittyy yhtiön hankkeeseen, ja kahden vuoden kuluttua nähdään, mihin hanke johtaa ja onko tarvetta pidempiaikaiseen sopimukseen.

”Jos silloin tarvitaan pidempiaikainen sopimus, silloin arviointi voidaan tehdä uudelleen. Onko pidempiaikaiseen sopimukseen syytä ryhtyä vai ei”, hän sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat