Vanhempi konstaapeli urkki tietoja useista henkilöistä "yksityisiin tarkoituksiin”

Vanhempi konstaapeli myönsi hakeneensa tietoja yksityisiin tarkoituksiin.

Tuomitulla poliisilla ei ollut tietojärjestelmähakuihinsa virkatehtävään liittyvää perustetta.

13.5. 13:20

Länsi-Uudenmaan poliisissa työskennellyt vanhempi konstaapeli sai tuomion virkavelvollisuuden rikkomisesta etsittyään luvattomasti tietoa useista henkilöistä poliisin rekistereistä.

Poliisi oli etsinyt tietoja ainakin kuudesta eri henkilöstä yhteensä 27 kertaa. Poliisi myönsi tehneensä hakuja tietojärjestelmiin, vaikka hänellä ei ollut niihin virkatehtävään liittyvää perustetta.

Konstaapeli kuitenkin vetosi oikeudessa siihen, että kutakin hakua pitäisi kohdella omana tekonaan ja että niiden syyteoikeus olisi vanhentunut. Haut tehtiin vuosien 2015 ja 2017 välisenä aikana.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus muistuttaa ratkaisussaan, että poliisilla on viranomaisena käytössään useita arkaluontoista tietoa sisältäviä tietojärjestelmiä.

”Ihmisillä on oikeus odottaa, että eri viranomaisrekistereissä olevia heitä koskevia tietoja käsitellään vain siinä tarkoituksessa kuin nämä tiedot on kerätty”, päätöksessä kirjoitetaan.

Käräjäoikeuden mukaan poliisi oli hakenut tietoja yksityisiin tarkoituksiinsa ja ollut tietoinen toimintansa sääntöjen vastaisuudesta. Oikeuden mukaan teot olivat osa jatkumoa, eivätkä ne siksi olleet vanhentuneet miltään osin.

Konstaapeli tuomittiin 50 päiväsakkoon, josta kertyi maksettavaa 1050 euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat