Mitä jos Venäjä toteuttaa pelätyn kaasuhanojen sulkemisen? Aikoihin ei tapahtuisi yhtään mitään, vastaa viranomainen

Mahdollinen kaasutoimitusten katkaisu iskisi kovemmin teollisuuteen kuin kotitalouksiin.

Baltic Connector -kaasuputken kompressoriasemaa esiteltiin Inkoossa vuonna 2019. Viron kautta Suomi on yhteydessä Latviassa sijaitsevaan kaasuvarastoon sekä Liettuan lng-terminaaliin.

13.5. 14:38

Kuinka hyvin Suomi on varautunut, jos Venäjä katkaisee maakaasuhanat? Iltalehti uutisoi torstaina keskeisten poliitikkojen saaneen varoituksen, että Venäjä voisi katkaista kaasutoimitukset perjantaina.

”Sanoisin, että pärjäämme viisi kuukautta melko hyvin. Energiantuotanto toimii sen ajan, ja uskallan luvata, että suojatut asiakkaatkin saadaan varmasti hoidettua sen ajan ja pidempäänkin”, sanoo Huoltovarmuuskeskuksen energiahuolto-osaston johtaja Pia Oesch.

Valtion varmuusvarastoissa on viiden kuukauden ajalle kaasua korvaavia polttoaineita eli käytännössä öljyä. Varastoilla pystytään ostamaan lisäaikaa, jos tulee niin kutsuttu täyskatkotilanne, sanoo Oesch. Niillä saadaan lisäaikaa myös uusien hankintakanavien järjestämiseksi.

Täyskatkotilanne tarkoittaa sitä, ettei Venäjältä tulisi Imatran kautta kaasua Suomeen, eikä Baltiasta tulevan Baltic Connector -putken kautta saataisi kaasua. Tällöin Suomi olisi lng-tuontiterminaalien eli nesteytetyn maakaasuterminaalien varassa. Suomella on terminaalit Porissa ja Torniossa.

Jos Suomi jäisi pelkkien tuontiterminaalien varaan, Oeschin mukaan maassa ilmenisi kaasun niukkuutta.

”Niukkuus tarkoittaisi sitä, että ensinnäkin kaasun hinta nousisi. Ne, joille kaasun hinta kävisi kestämättömäksi, jäisivät pois markkinoilta, ja joitakin teollisuuslaitoksia todennäköisesti sulkeutuisi.”

Myös joidenkin kuluttajatuotteiden hinnat voisivat nousta, mutta muutosten suuruutta on Oeschin mukaan hyvin vaikea arvioida.

Kuinka todennäköistä on, että Suomi tällaiseen joutuisi täyskatkotilanteeseen?

”Sitä todennäköisyyttä on todella vaikea arvioida. Näkisin joka tapauksessa, että Baltic Connector toimii nyt kuukausia eteenpäin.”

Baltic Connectorin kautta tuleva kaasu voisi loppua siinä tapauksessa, jos markkina-alueen kysyntä ylittäisi kaasun toimitukset.

Suomi on jo aloittanut lisävarautumisen. Suomi ja Viro suunnitteleva yhteistä kelluvaa lng-terminaalia jommankumman maan rannikolle.

”Se pystyy hyvin vastaamaan Suomen tarpeisiin.”

Terminaalia on tarkoitus tankata säännöllisesti maailmalta ostetulla lng:llä. Lng:tä olisi mahdollista ostaa esimerkiksi Norjasta ja Yhdysvalloista.

Lue lisää: Suomi varautuu Venäjän kaasu­toimitusten katkeamiseen toukokuussa

Energiantuotannossa välitöntä hätää ei Oeschin mukaan ole.

”Kaasua pystytään aika mittavissa määrin korvaamaan muilla polttoaineilla, jotka ovat varastoitavia. Niitä on yritysten velvoitevarastoissa ja viime kädessä valtion varmuusvarastoissa.”

Myös kotitaloudet ovat toistaiseksi hyvässä turvassa, sillä ne ovat suojattuja asiakkaita. Tämä tarkoittaa sitä, että niille kaasutoimitukset turvataan niin pitkään kuin se on mahdollista.

”Enemmän on kyse siitä, että saadaan varmistettua kaikkein kriittisin teollisuus, jossa kaasua ei pystytä korvaamaan.”

Lue lisää: Pitääkö kaasulla kotiaan lämmittävän tai kaasuliesi­kokkaajan olla huolissaan Venäjän kaasuvirran katkeamisesta? ”Melko epätodennäköistä”, toteaa kaasujärjestö

Pahiten kaasun puute iskisi muun muassa metsä- ja kemianteollisuuteen. Kaikilla näiden alojen yrityksillä ei välttämättä ole omia kaasuvarastoja tai nopeita keinoja sopeutua muuttuneeseen tilanteeseen. Tämä johtuu siitä, ettei teollisuudelle ole asetettu samanlaisia varastointivelvoitteita kuin energiantuotannolle.

”Siellä on kyse sitä, miten hyvin ne ovat itse varautuneet kaasukatkoon.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat