Outoa kikkaa käyttävä mies urkkii naisten yhteystietoja – ”En helposti hätkähdä, mutta tämä oli ahdistava kokemus”

Rikosylikomisario Anne Hietala Helsingin poliisilaitokselta kehottaa suhtautumaan yhteystietojen urkkimisyrityksiin rauhallisesti, mutta kieltäytymään määrätietoisesti tietojen antamisesta.

Helsingin poliisi kehottaa suhtautumaan yhteystietojen urkkimisyrityksiin rauhallisesti, mutta kieltäytymään määrätietoisesti tietojen antamisesta.

16.5. 8:45 | Päivitetty 16.5. 9:10

Torstain piti olla Jennille tavallinen arkipäivä. Kunnes hän havahtui epämiellyttävään viestiin: tuntematon mies on yrittänyt tavoitella hänen yhteystietojaan Jennin vanhan työkaverin kautta.

Ensimmäiseen vanhan työkaverin yhteydenottoon hänen yhteystietojaan urkkivasta miehestä Jenni suhtautui vielä rauhallisesti. Mutta kun myös toinen entinen työkaveri samasta työpaikasta soitti kertoakseen samat ikävät uutiset, alkoivat hälytyskellot soida.

”En helposti hätkähdä, mutta tämä oli niin ahdistava kokemus, että lähdin saman tien perheen luokse”, Jenni kertoo.

HS ei julkaise haastateltavan koko nimeä aiheen arkaluontoisuuden vuoksi.

Jennin ystäville mies väitti olevansa ”Lasse” Vantaan löytötavaratoimistosta, ja aikeissa palauttaa Jennille hänen kadonnutta omaisuutta. Tarkemmin hän ei kuitenkaan suostunut kertomaan itsestään.

Puhelut tulivat tuntemattomasta numerosta.

”On todella outoa, sillä olemme olleet samassa työpaikassa kymmenen vuotta sitten. En osaa yhtään sanoa, mistä tämä mies on kaivanut entisten työkavereideni yhteystiedot”, Jenni kertoo.

”Mitään tavaraa ei ole myöskään minulta kadonnut, mistä minulle edes voitaisiin soitella.”

”On vieras ja utopistinen ajatus, että viranomaistahot soittelisivat ihmisille kyselläkseen heidän tuttaviensa yhteystietoja löytötavaroista.”

Jenni julkaisi aiheesta kirjoituksen myös Facebookin Naistenhuone-ryhmässä.

Viimeistään tällöin kävi ilmi, että Jennin huolet eivät olleet katteettomia. Ryhmässä useat muut naiset raportoivat täysin samasta ilmiöstä, missä heidän kahdelta kaveriltaan on udeltu heidän yhteystietojaan löytötavaratoimiston nimissä.

Jennin mieleen palasivat vanhat muistot viiden vuoden takaa, missä hyvin samankaltaisilla menetelmillä toiminut mies pyrki urkkimaan naisten yhteystietoja sanomalla, että he ovat joskus aikoinaan törmänneet Tinderissä.

”Siitä varoiteltiin silloin todella paljon naisia.”

Suomen löytötavarapalvelu oy:n toimitusjohtaja Jukka Ylirautia toteaa painokkaasti, ettei tällainen henkilö ole löytötavarapalveluiden palkkalistoilla.

”Kyse ei ole meidän työntekijästämme. Emme missään olosuhteissa kysele toisen käden kontaktin eli kaverin kaverin tietoja, tai kysele tietoja some-alustoilla tai muilla epävirallisilla kanavilla.”, Ylirautia painokkaasti toteaa.

”Mikäli meille tulee tarve olla yhteydessä ihmisiin, teemme sen viranomaisten järjestelmiä käyttäen ja virallisia kanavia pitkin.”

Rikosylikomisario Anne Hietala Helsingin poliisilaitokselta kehottaa suhtautumaan yhteystietojen urkkimisyrityksiin rauhallisesti, mutta kieltäytymään määrätietoisesti tietojen antamisesta.

Hautala ei tunne kyseistä tapausta, mutta painottaa, että lähtökohtaisesti viranomaisten toimintamalleihin ei kuulu salaisesta numerosta soittaminen tai yhteystietojen kyseleminen puhelimitse – eikä varsinkaan kaverin yhteystietojen kyseleminen.

”On vieras ja utopistinen ajatus, että viranomaistahot soittelisivat ihmisille kyselläkseen heidän tuttaviensa yhteystietoja löytötavaroista.”

Hietala kehottaa suhtautumaan kaikkiin tietojen kalasteluyrityksiin aina kriittisesti.

”Lähtökohtaisesti tietoja ei kannata koskaan antaa, eikä varsinkaan kaverin tietoja”, Hietala sanoo.

Hietala kehottaa vastaamaan tietojen urkkijalle ystävällisesti, mutta napakasti: ”kiitos, mutta ei kiitos ja näkemiin.”

Tietojen urkkimisyrityksistä on mahdollista tehdä myös rikosilmoitus. Hietalan mukaan on kuitenkin paitsi epävarmaa, täyttääkö yhteystietojen kyseleminen rikosnimikkeen, ja pääsisikö poliisi tällaisen henkilön jäljille.

”Jos puhelu on tullut salaisesta numerosta, on henkilöä vaikea lähteä jäljittämään.”

Oletko törmännyt ilmiöön? Kerro meille kokemuksestasi sähköpostilla hs.kotimaa@hs.fi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat