Niko Ranta-aho kiisti oikeudessa uhkailleensa toista syytettyä Katiska-vyyhdissä: ”Hän on yhä minulle yli 200 000 euroa velkaa”

Ranta-aho ja muut syytetyt kiistävät syytteet.

Niko Ranta-aho osallistui oikeudenkäyntiin tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa.

17.5. 8:44 | Päivitetty 17.5. 14:07

Katiska-huumevyyhdin toisena päätekijänä tuomittu Niko Ranta-aho kiisti syytteen uhkailusta uudessa oikeudenkäynnissä tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa.

Syyttäjä vaatii Ranta-aholle, hänen oikeusavustajanaan toimineelle naiselle ja Ranta-ahon lähisukulaiselle rangaistuksia oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta.

Kaikki kolme kiistävät syytteet.

Syytteet liittyvät suureen Katiska-huumevyyhtiin.

Ranta-ahon epäillään uhanneen tammi–maaliskuussa vuonna 2020 toista miestä, joka oli hänen kanssaan syytettynä Katiska-huumeoikeuden­käynnissä Helsingin käräjä­oikeudessa.

Mies tuomittiin muun muassa törkeistä huumausaine- ja dopingrikoksista useiksi vuosiksi vankeuteen.

Lue lisää: Niko Ranta-aho saa uuden syytteen: Epäillään toisen Katiska-huume­vyyhdin syytetyn uhkaamisesta

Syyttäjien mukaan Ranta-aho uhkasi kirjoittamissaan viesteissä toista syytettyä taloudellisesti, ellei tämä kertoisi asioista Ranta-aholle edullisella tavalla.

Syyttäjien mukaan Ranta-ahon viestien ydinsisältö oli, että hän antaisi kanssasyytetyn 200 000 euron huumevelat anteeksi, jos tämä puhuisi oikeudenkäynnissä Ranta-ahon ohjeistamalla tavalla.

Lisäksi kanssavastaajasta pidettäisiin myös huolta vankilassa, jos hän suostuisi Ranta-ahon ehdotukseen.

”Jos näin ei meneteltäisi, tapahtuisi päinvastoin”, syyttäjä Heikki Stenius luonnehti syyttäjien näkemystä viestien sisällöstä oikeudessa.

Niko Ranta-aho kehotti miestä muun muassa sanomaan, ettei mittavaa huume-, lääkeaine- ja dopingkauppaa pyörittänyt Cobra-nimimerkki ollut Ranta-aho.

Tutkintavankeudessa ollut Ranta-aho sai tuolloin olla yhteydenpitorajoitusten vuoksi yhteydessä vain oikeusavustajiinsa.

Syyttäjien mukaan oikeusavustaja välitti viestejä Ranta-aholta tämän lähisukulaiselle, joka vei viestit Katiska-vyyhdin syytetyn tietoon.

Ranta-aho ei ollut vielä tuossa vaiheessa tunnustanut olevansa keskeinen tekijä Katiska-huumevyyhdin takana. Myöhemmin hän myönsi toimineensa Cobra-nimimerkillä.

Ranta-aho myönsi oikeudessa kirjoittaneensa viestejä toiselle syytetylle ja pyrkineensä vaikuttamaan hänen lausuntoihinsa.

Sen sijaan hän kiisti uhkailleensa miestä millään tavalla.

”Yhteydenpitorajoituksia olen rikkonut, mutta mitään uhkailua ei ole tapahtunut”, Ranta-aho sanoi oikeussalissa.

Hän kertoi olleensa valmis antamaan velan anteeksi, jos mies olisi muuttanut lausuntojaan.

”Se on ihan relevantti velka, ei mikään keksitty velka. Hän on yhä mulle yli 200 000 euroa velkaa”, Ranta-aho sanoi.

Viestittelyn kohteena ollut mies sanoi oikeudessa saaneensa välikäsien kautta yhden Ranta-ahon lähettämän viestin. Hän ei muuttanut kertomustaan Ranta-ahon toivomalla tavalla.

Mies kertoi kokeneensa viestin tuolloin uhkaavaksi. Hän ymmärsi, että velkoja tultaisiin perimään ja vankilassa hän olisi ”eri puolella” kuin Ranta-aho.

Oikeudessa mies sanoi, ettei häneen ole kuitenkaan kohdistettu vankilassa mitään konkreettisia toimia velan tai lausuntojen vuoksi.

”Minulla on noin 200 000 euroa velkaa meidän kuvioista. Oli tavaraa varastossa, mutta virkavalta on vienyt sen jo”, mies sanoi oikeudessa.

Hänen mukaansa velka on peräisin huumeiden sijasta pääosin dopingaineista ja jossain määrin lääkeaineista.

Syyttäjät vaativat Ranta-ahon entiselle oikeusavustajalle ja lähisukulaiselle ehdollisia vankeus­rangaistuksia. Sen sijaan Ranta-aholle ei vaadita enää lisää vankeutta, vaan syyttäjät pitävät hänen aiemmin saamiaan rangaistuksia riittävinä.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi huhtikuussa vuonna 2021 Niko Ranta-ahon Katiska-huumevyyhdistä 11 vuodeksi vankeuteen. Myöhemmin hän sai uusista rikoksista kaksi vuotta lisää vankeutta.

Katiska-huumevyyhdin käsittely alkoi Helsingin hovioikeudessa maanantaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat