12-vuotiasta poikaa epäillään pikkusiskonsa murhan yrityksestä – Kriminologi kuvailee tapausta harvinaiseksi

Kriminologin mukaan näin nuorten tekemät henkirikokset tai sen yritykset ovat sekä Suomessa että kansainvälisesti harvinaisia.

16.5. 18:30

Itä-Uudenmaan poliisilla on tutkinnassa poikkeuksellinen rikosepäily, jossa noin 12-vuotiasta poikaa epäillään noin viisivuotiaan pikkusiskonsa murhan yrityksestä.

Poliisin mukaan tekoon liittyy piirteitä suunnitelmallisuudesta sekä erityisestä julmuudesta ja raakuudesta. Pojan epäillään hyökänneen siskonsa kimppuun teräaseen kanssa yöaikaan Itä-Uudellamaalla sijaitsevassa asunnossa.

Tapauksesta kertoi perjantaina ensimmäisen kerran MTV.

Tutkinnanjohtaja Tero Tyynelä Itä-Uudenmaan poliisista vahvistaa tiedot tapahtuneesta. Epäilty murhan yritys tapahtui huhtikuussa, mutta Tyynelä ei halua tarkentaa päivämäärää tai paikkakuntaa. Hän vetoaa päätöksessään perheen yksityisyyteen.

”Yleisellä tasolla tästä on syytä keskustella, mutta itse tapahtumaan liittyen ei ole syytä nostaa perhettä tikunnokkaan.”

Teon taustoista poliisi on kertonut julkisuuteen vain vähän.

Tyynelän mukaan poika on kokenut, etteivät vanhemmat arvosta häntä kuten pikkusiskoa. Mahdollista on, että tapaukseen liittyy muutakin.

Alaikäisen epäileminen henkirikoksesta on harvinaista, mutta ei ennenkuulumatonta. Tilastokeskuksen tilaston mukaan alle 15-vuotiaita on ollut vuoden 2010 vuoden jälkeen epäiltynä henkirikoksista tai niiden yrityksestä lähes parikymmentä kertaa.

”Eivät nämä nyt ihan arkipäivää ole”, Tyynelä kuvailee.

Suomen lain mukaan alle 15-vuotiaat eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa. Se tarkoittaa sitä, että vaikka he syyllistyisivät rikokseen, asiaa ei viedä tuomioistuimen käsiteltäväksi.

Poliisin toiminnassa epäillyn ikä ei kuitenkaan muuta asioita täysin. Rikos tutkitaan, vaikka teko ei etenisikään tuomittavaksi. Alaikäinen epäilty kuitenkin tuo muutoksia prosessiin, sillä alle 15-vuotiaita ei voida esimerkiksi vangita.

Päätöksen alaikäisten sijoituksesta tällaisessa tilanteessa tekevät muut viranomaiset, eli käytännössä lastensuojelu.

Alle 15-vuotiasta ei voi tuomita rikoksesta, mutta heitä koskee kuitenkin vahingonkorvaus­vastuu, Tyynelä muistuttaa.

Kriminologin mukaan näin nuorten tekemät henkirikokset tai sen yritykset ovat sekä Suomessa että kansainvälisesti harvinaisia. Niin harvinaisia, että niistä on vaikea tutkia säännönmukaisuuksia.

”Tilastollista aineistoa näistä tapauksista ei oikein kerry, koska teot ovat niin harvinaisia. Onneksi, näin voi sanoa”, sanoo Suomen Akatemian tutkijatohtori Markus Kaakinen kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista Helsingin yliopistosta.

Kaakisen mukaan nuorten väkivallalle on tavallista, että tekijät ja uhrit tuntevat toisensa entuudestaan ja tulevat samasta elämänpiiristä. Nuorten väkivallan taustalta löytyy usein myös riskitekijöitä, jotka ovat kumuloituneet.

”Kuten varhain alkanutta epäsosiaalista käyttäytymistä, perheisiin liittyviä sosiaalisia ongelmia, vaikeuksia koulussa, varhaista päihteiden käyttöä. Vakavaan väkivaltaan syyllistyneillä tekijöillä on taustalla yleensä useita eri riskitekijöitä”, Kaakinen sanoo.

”Mutta ei kaikissa tapauksissa. Yksittäisen tapauksen taustalla voi olla hyvinkin poikkeavia syitä.”

Hänen mukaansa nuorten väkivaltakäyttäytyminen on vähentynyt viimeisen 25 vuoden aikana: yhä pienempi osa nuorista tekee ja kokee väkivaltaa.

”Mutta ihan viime vuosina on nähty, että alle 15-vuotiaiden väkivalta­rikosepäilyt ovat kääntyneet vähän nousuun. Sitä on ihmetelty, mistä se johtuu”, Kaakinen sanoo.

”On vaikea sanoa, että missä määrin se johtuu siitä, että alle 15-vuotiaiden nuorten väkivalta olisi lisääntynyt ja missä määrin se johtuu siitä, että se tulee aiempaa paremmin poliisin tietoon.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat