Suomi varautuu laajamittaiseen maahantuloon Venäjältä suurella harjoituksella – ”Siinä on kyse itärajan yli tulijoista, puhutaan isoista määristä”

Viranomaiset harjoittelevat Venäjän hybridivaikuttamista vastaan.

Osa itärajaa Pohjois-Karjalan Tohmajärvellä.

17.5. 11:10

Suomi varautuu mahdolliseen laajamittaiseen maahantuloon itärajan yli, mitä varten ensi syksynä eri viranomaiset järjestävät ison harjoituksen itärajan läheisyydessä.

Testissä ovat viranomaisten suunnitelmat ja varautumiskeinot.

”Siinä testataan ja harjoitellaan viranomaisten suunnitelmien toimeenpanoa ja kehitetään kansainvälisen tuen vastaanoton valmiutta”, sanoo Rajavartiolaitoksen esikunnan rajavalvonta- ja valmiusyksikön päällikkö, everstiluutnantti Jussi Napola.

Harjoitus on nimeltään Latu 22 ja siihen on kutsuttu iso määrä eri viranomaisia: Rajavartiolaitos, sosiaali- ja terveysministeriö, sisäministeriö, puolustusministeriö, poliisi, Suojelupoliisi, Migri, Tulli, Puolustusvoimat ja Euroopan raja- ja meriturvallisuusvirasto Frontex.

Sen lähtökohtana on tilanne suoraan hybridivaikuttamisen oppikirjasta eli se, että Suomi joutuisi hallitsemaan tilanteen, jossa itärajan yli pyrkisi pienen ajan kuluessa suuri määrä ihmisiä.

Lue lisää: Ministeriöt: EU-lainsäädäntö ei salli rajan sulkemista kokonaan edes poikkeusoloissa

Harjoitus oli kalentereissa jo ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Enemmän sille onkin antanut käytännön esimerkkiä tilanne, joka syntyi viime vuoden loppupuolella Puolan ja Valko-Venäjän rajalle.

Tuolloin Valko-Venäjä masinoi tuhansia siirtolaisia ylittämään rajan Puolaan ja Liettuaan. Sitä pidettiin Valko-Venäjän hybridioperaationa ja vastauksena EU:n sille ihmisoikeusloikkauksista määräämiin pakotteisiin.

Samoin sen katsottiin olevan hädänalaisessa olevien siirtolaisten tilanteen hyväksikäyttöä. Ihmiset olivat pääosin Lähi-Idästä ja Aasiasta.

Jo tuolloin Suomessa pohdittiin, millainen mahdollisuus Venäjällä olisi tehdä samanlainen operaatio Suomea vastaan.

Lue lisää: Suomalaisten kannattaa varautua hyvästelemään vakaa itäraja, sanoo amerikkalais­tutkija

”Tämä on meiltä normaalia harjoittelua. Siinä on kyse itärajan yli tulijoista, puhutaan isoista määristä”, Napola sanoo.

”Ukrainan tilanne tekee tästä vain entistä ajankohtaisemman.”

Hän ei toistaiseksi paljasta harjoituksen ajankohtaa, siihen osallistuvien viranomaisten määrää eikä keinoja, miten maahantuloa hallitaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat