”Onko tämä unta?” Taisto-koira saattoi Kaisa Kukkosen auton kammottavaan kuntoon – Toimi näin, kun lemmikki syö vieras­esineitä

Omistajan on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, jos epäilee lemmikkinsä syöneen jotain epäsopivaa.

Kaisa Kukkosen auto sotkeentui pahasti ulosteeseen, kun hänen 5-vuotiaan berninpaimenkoiransa Taiston maha meni sekaisin. Omistaja epäilee koiran syöneen vahingossa nuuskaa.

18.5. 11:46 | Päivitetty 18.5. 13:01

”Mitä helvettiä? Onko tämä unta?” keravalainen Kaisa Kukkonen ajatteli, kun hän pahaa aavistamatta avasi autonsa takaluukun. Haju ja näky olivat melkoisia, sillä Kukkosen 5-vuotias berninpaimenkoira Taisto oli ulostanut ympäri autoa.

”Totea tilanne. Etsi suo. Upota auto”, Kukkonen kuvailee tunnelmia tapahtuneen jälkeen julkisessa Facebook-päivityksessään.

Kukkonen epäilee Taiston syöneen vahingossa käytetyn nuuskapussin, mikä sai mahan sekaisin.

”Taisto on ahne koira, joka tykkää kantaa ja syödä kadulta löytyviä juttuja. Useamman nuuskapussinkin olen kaivanut suusta pois kevään aikana”, hän kertoo.

Tavallisesti Kukkonen käyttää autossaan ohjaamon ja takatilan välissä kalteria, jotta koirat eivät pääsisi hyppäämään etupenkille. Tällä kertaa kalteria ei ollut, ja Taisto pääsi sotkemaan myös auton etuosan.

Taiston kanssa autossa oli Kukkosen toinen koira, samanrotuinen Töppönen.

”Reppana oli liimautuneena takakontin reunaan. Se oli yrittänyt väistellä suihkua.”

Vahingon aikaan maanantaina Kukkonen koirineen oli matkalla Lahdessa. Hän vuorasi kuskin penkin roskapussilla, jotta pääsi ajamaan kotiin sotkematta itseään.

Juuri viime viikolla Kukkonen oli suunnitellut autonsa viemistä sisäpesuun. Tiistaina auto vietiin Pasilaan pestäväksi, kun sille todella oli tarvetta.

”On erittäin yleistä, että koirat syövät epämääräisiä asioita ulkoa”, sanoo pieneläinsairauksiin erikoistunut eläinlääkäri Mathilda Sjöholm Tammiston Eläinsairaala Evidensiasta.

Omistajat tuovat viikoittain koiria vastaanotolle tästä syystä, hän kertoo. Kissat ovat nirsompia syömään vieraita esineitä, joten tyypillisesti lääkärille tuodaan koira.

Nikotiinituotteita, kuten nuuskapusseja tai tupakantumppeja, syötyään koira voi saada nikotiinimyrkytyksen. Eläimen paino vaikuttaa tilan vakavuuteen.

”Mitä pienempi koira on, sitä suurempi nikotiiniannos on suhteessa painokiloihin.”

Koiran nikotiinimyrkytyksen oireita ovat esimerkiksi kuolaaminen, pahoinvointi, oksentaminen ja ripuli. Myrkytys voi myös saada koiran käyttäytymään yliaktiivisesti tai aggressiivisesti, Sjöholm kertoo.

Oireet alkavat pian nikotiinin syömisestä.

Yleensä koirat nappaavat suuhunsa käytettyjä nuuskapusseja tai tupakantumppeja, joissa ei ole paljoa nikotiinia jäljellä. Niiden pureskelu tai syöminen ei ole yhtä vaarallista kuin käyttämätön nuuska tai kokonainen tupakka.

Vakavammissa tapauksissa koira voi saada kohtaustyyppisiä oireita tai mennä heikoksi. Myrkytys voi olla eläimelle hengenvaarallinen.

”Tällöin lemmikki on saattanut varastaa nuuskapurkin, nielaissut käyttämättömiä pusseja ja saanut suuren määrän nikotiinia.”

Omistajan tulisi ottaa pian yhteyttä eläinlääkäriin, jos epäilee lemmikin syöneen jotain epäsopivaa. Eläinlääkäri voi neuvoa omistajaa esimerkiksi koiran oksennuttamisessa vetyperoksidin avulla.

”Näin voi tehdä, ellei koira ole syönyt mitään terävää, hapanta tai emäksistä.”

Sjöholm suosittelee kuitenkin tuomaan eläimen aina vastaanotolle lääketieteelliseen oksennutukseen, mikä on turvallisempaa ja varmempaa.

Toisinaan vierasesine joudutaan leikkaamaan pois, ellei oksennuttaminen onnistu. Toistuvat leikkaukset ovat riski eläimelle, joten jos koiran tapana on syödä jatkuvasti vieraita esineitä, omistaja voi harkita kuonokopan käyttämistä ulkoillessa. Tämä on kuitenkin harvinaista, Sjöholm sanoo.

”Perus ahneen labradorinnoutajan ei tarvitse koppaa käyttää.”

Vahingon jälkeen maanantaina Kaisa Kukkonen seurasi Taiston vointia ja päätti olla viemättä tätä eläinlääkärille. Koiran ripuli jatkui loppupäivän, mutta tiistaina koira voi jo paremmin.

Nyt Kukkonen harkitsee, tulisiko Taiston käyttää kuonokoppaa ulkoillessa, ettei se pääsisi syömään mitään luvatonta. Jatkossa hän kertoo ainakin seuraavansa tarkemmin, mitä koira suuhunsa pistää.

”En ala nipottamaan nuuskapusseista, sillä kadunvarresta löytyy paljon vaarallisempiakin asioita. Koiralle tämä oli vahinko. Hätä ei lukenut lakia.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat