Avi löysi Kuusamon suur­peto­­keskuksesta useita puutteita

Avi odottaa suurpetokeskukselta toukokuun loppuun mennessä selvitystä siitä, miten epäkohdat aiotaan korjata.

Kuusamon suurpetokeskuksen toimitusjohtaja Sulo Karjalainen Juuso-karhun (takana) ja Tessu-karhun kanssa syksyllä 2018.

18.5. 18:47 | Päivitetty 18.5. 19:08

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston (avi) tarkastajat löysivät toukokuisella tarkastus­käynnillään Kuusamon suurpetokeskuksessa useita eläinten hyvinvointiin vaikuttavia epäkohtia.

Maanantaina valmistuneesta tarkastuskertomuksesta ilmenee esimerkiksi, että karhuilla ei ole riittävästi virikkeitä, kuten kunnollisia kiipeilypuita. Aitauksissa on myös teräviä kohtia, joihin eläimet voivat loukata itsensä.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Avin läänineläinlääkärit tekivät tarkastuksen Kuusamon suurpeto­keskukseen 6. toukokuuta.

Kyse oli eläinsuojelulain mukaisesta vuositarkastuksesta, josta oli sovittu etukäteen suurpetokeskuksen toimitusjohtaja Sulo Karjalaisen kanssa. Hän itse ei ollut tarkastuksessa mukana, vaan paikalla olivat toinen eläintarhan edustaja ja eläintarhan sopimuseläinlääkäri.

Tarkastushetkellä eläintarhassa oli kuusi karhua ja yksi ylivuotinen karhunpentu, neljä ilvestä, neljä poroa, neljä koirasutta ja yksi kettu. Läänineläinlääkäreiden tarkastuskäynnillä tarkastettiin eläimet, eläinten pitopaikat ja rehuvarasto.

Raportissa huomautetaan useista epäkohdista.

Esimerkiksi Reeta-karhun aidassa havaittiin kaksi reikää, joista toisen reunoissa on teräviä piikkejä, joihin karhu voi loukata itseään.

Useissa eläinten tarhoissa aidantolpat ja aidat ovat talven jäljiltä kallellaan. Esimerkiksi vanhassa ahmojen tarhassa, johon Aina-karhunpentu aiotaan siirtää, oli myös korjausten jäljiltä teräviä rautalangan pätkiä. Toistaiseksi Aina-pentu on asunut Sulo Karjalaisen asuin­rakennuksen yhteydessä.

Läänineläinlääkäreiden mukaan aidat tulee kunnostaa mahdollisimman pian, jotta eläinten karkaaminen ja eläinten loukkaantuminen aitoihin voidaan estää.

Raportin mukaan karhuilla ei ole tarhoissaan riittävästi virikkeitä. Tarhojen virikkeet eivät tällä hetkellä täytä eläintarha-asetuksen vaatimuksia.

Karhuilla on esimerkiksi kiipeily­mahdollisuuksia hyvin rajallisesti. Juuso- ja Tessu-karhujen aitauksessa niitä ei ole juuri lainkaan. Eläinlääkärit havaitsivat, että Juusolla esiintyy pään ja ylävartalon heijaamista. Se on merkki stressistä ja virikkeiden puutteesta.

Nätti- ja Niisku-karhujen tarhassa sekä Vyöti-karhun tarhassa on oksattomia kelopuita, mutta ne eivät juuri tarjoa kiipeilymahdollisuuksia. Nätin ja Niiskun tarhassa on virikkeenä pari autonrengasta.

Karhu Kuusamon suurpetokeskuksessa vuonna 2018.

Karhuja ruokitaan pääasiassa pehmeällä liha-, kala-, vilja- ja vitamiini­seoksella. Sen lisäksi karhut saavat hunajaa, hedelmiä ja luisia ruhonosia.

Raportissa muistutetaan, että karhuille kannattaa antaa mahdollisimman paljon erilaisia luisia ruhonosia ja isompia lihanpaloja, sillä pelkän pehmeän ruuan syöminen ei ole karhuille ominaista.

Hedelmää ja hunajaa sen sijaan tulisi antaa vain pieninä makupaloina. Ne sisältävät paljon sokeria ja energiaa, ja tarhakarhut liikkuvat paljon vähemmän kuin vapaana elävät karhut.

Tarkastusraportin mukaan avi harkitsee eläinsuojelulain mukaisten kieltojen tai määräysten antamista tarkastuksen perusteella. Suurpeto­keskuksen on toimitettava toukokuun loppuun mennessä aville selvitys siitä, miten eläintarha aikoo korjata epäkohdat ja missä aikataulussa.

HS:n keskiviikkona puhelimitse tavoittama suurpetokeskuksen toimitusjohtaja Sulo Karjalainen ei halunnut kommentoida tarkastusraportin sisältöä.

Kuusamon suurpetokeskuksen epäkohdat ovat olleet nyt esillä, sillä myös Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) löysi huhtikuun lopulla toteuttamallaan tarkastuskäynnillään turvallisuuteen liittyviä puutteita.

Tarkastusraportissaan Tukes kehottaa suurpetokeskusta muun muassa korjaamaan karhuaitauksessa olevat puutteet – esimerkiksi kuvaus­ryhmää varten karhuaitaan tehdyn reiän. Tukes kehottaa eläintarhaa arvioimaan laajemminkin karhuaitauksen kunnon ja korjaustarpeet.

Tukesin raportissa kiinnitetään huomiota moniin asiakasturvallisuuteen liittyviin asioihin sekä esimerkiksi poikkeustilanteisiin varautumiseen.

Tukesin tarkastuskäynti liittyi huhtikuun tapahtumiin, jolloin suurpeto­keskuksesta karkasi kaksi karhua. Toinen karanneista karhuista kävi Karjalaisen päälle, ja hän loukkaantui. Poliisi lopetti kyseisen karhun.

Myös Tukes pyytää eläintarhalta selvitystä.

Kuusamon suurpetokeskus on kiinni kesäkuun lopulle saakka.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat