Turussa todettiin Suomen ensimmäinen uuden omikron­muunnoksen aiheuttama tartunta: Mitä muunnoksesta tiedetään?

Uuden variantin aiheuttamaan tautiin sairastunutta ei ole eristetty eikä hänen kontaktejaan ole jäljitetty. Tietoa uusista vastaavista tartunnoista ei ainakaan vielä ole.

Tytti Vuorinen Tyksin virologian ja molekyylibiologian ylilääkäri (vas.), ja kliinisen mikrobiologian ylilääkäri Antti Hakanen esittelivät koronavasta-ainetesteihin soveltuvaa laitetta vuonna 2020.

19.5. 10:30 | Päivitetty 19.5. 13:12

Turussa todettiin alkuviikosta Suomen ensimmäinen koronaviruksen omikronmuunnoksen BA.5-alavariantin aiheuttama tartunta. Tartunta todettiin vapun aikaan Väli-Amerikasta palanneelta suomalaisella matkustajalla.

Suomessa on valtamuunnoksena tällä hetkellä omikronin alavariantti BA.2.

Tartunnan saaneella varsinaissuomalaisella potilaalla on ollut flunssan kaltaisia ylähengitystieoireita, kertoo ylilääkäri Tytti Vuorinen Turun yliopistollisesta keskussairaalasta Tyksistä.

Uuden variantin aiheuttamaan tautiin sairastunutta ei ole eristetty eikä hänen kontaktejaan ole jäljitetty. Tietoa uusista vastaavista tartunnoista ei ainakaan vielä ole, Vuorinen kertoo.

Maailmalla BA.5-tartuntoja on raportoitu noin 760 tapausta 19 maassa. Pohjoismaista ainakin Norjassa ja Tanskassa on todettu yksittäisiä löydöksiä.

Suomen ensimmäinen BA.5-tartunta on ensimmäinen koronaviruksen seulonnassa pcr-testillä haaviin jäänyt löydös. Vuorinen huomauttaa, ettei tämä vielä tarkoita sen varmasti olevan Suomen ensimmäinen.

”Tällä hetkellä pääsääntöisesti riskiryhmäläisiä testataan. Mutta koska koronatartuntoja on niin paljon, on mahdotonta tietää, onko näitä tartuntoja ollut muillakin."

BA.5-alavariantti sekvensoitiin Tyksin kliinisen mikrobiologian laboratoriossa. Laboratoriossa on sekvensoitu koko epidemian ajan virukset, jotka seulontatestissä poikkeavat kiertävästä valtaviruksesta.

Tyksillä on muihin koronaviruksen testausta tekeviin laboratorioihin verrattuna testeissään se ero, että jo seulonnassa käytettävän pcr-testin perusteella pystytään alustavasti seulomaan, mitä muunnosta virus on.

”Tämä löydös poikkesi seulonta-analyysissä vallalla olevasta omikronin BA.2-alavariantista ja kiinnostuimme, mikä variantti mahtaa olla kyseessä.”

Vuorisen tietojen mukaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin tai Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laboratorioissa, joissa seulotaan näytteitä otoksittain, ei ole toistaiseksi havaittu BA.2-alavarianttia.

Mutta mitä uuden alavariantin ilmaantuminen tarkoittaa?

Maailmalta saatujen tietojen perusteella nykyiset rokotteet suojaavat hyvin myös kyseisen alavariantin aiheuttamilta vakavilta tautimuodoilta. Omikrontartunnalta rokotteet eivät suojaa yhtä hyvin kuin aiempien muutosten tartunnalta.

Suomessakin osa on sairastanut omikronin aiheuttaman koronataudin useamman kerran. Näissä tapauksissa kyse lienee alavarianteista BA.1. ja BA.2. Tarkoittaako tämä siis sitä, että uusi alavariantti voi aiheuttaa jälleen uuden tartunta-aallon?

Vuorisen viesti on tyynnyttelevä.

”Virushan on osoittautunut muuntuvan jatkuvasti. Me emme pääse tästä eroon ja sen kanssa täytyy oppia elämään.”

Uusi alavariantti ei vielä tarkoita sitä, että kesä olisi pilalla.

”Oletan ja toivon, että kesällä saamme olla rauhallisin mielin. Mitä todennäköisemmin syksyllä tulee uusi korona-aalto, mutta emme vielä tiedä, valtaako tämä syksyyn mennessä tilaa BA.2-alavariantilta vai ei. Se jää nähtäväksi.”

Ylilääkäri Otto Helve Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) sanoi torstaina THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) yhteisessä koronatilanne­katsauksessa, että syksyllä tai talvella uusi tartunta-aalto on todennäköinen.

STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalaisen mukaan tällä hetkellä ei ole mahdollista arvioida luotettavasti seuraavien muunnosten leviämistä eikä sitä, minkä suuruinen tautiaalto näistä voisi aiheutua ja milloin.

Helve huomautti, että suurin osa muunnoksista on sen tyyppisiä, ettei niillä ole merkitystä taudinkuvaan tai sen tartuttavuuteen.

”BA.5.:n epäillään tartuttavan hieman aikaisempia muunnoksia helpommin. Vakavan taudinkuvan osalta muutosta aikaisempaan ei ole osoitettu. Seuraamme tilannetta ja ilmoitamme, heti kunhan tiedämme tarkemmin.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat