Pelastus­laitokset sammuttivat lauantaina useita maasto­paloja eri puolilla maata – ”Yleensä nämä ovat ihmisen aiheuttamia”

Metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko on kielletty. Kielto koskee myös kertakäyttögrillejä.

Pelastuslaitos sammutti maastopaloa hakkuuaukealla Loviisassa toukokuussa 2008. Ilmatieteen laitoksen mukaan nyt maasto voi paikallisesti olla hyvin kuivaa kaikkialla maassa.

21.5. 16:38 | Päivitetty 23.5. 17:08

Pelastuslaitokset ovat lauantaina saaneet useita ilmoituksia maastopaloista eri puolilla maata.

Maastopaloja on sammutettu ainakin Varsinais-Suomen Somerolla, Pohjois-Pohjanmaalla Limingassa ja Kalajoella, Satakunnassa Kokemäellä ja Eurajoella, Etelä-Karjalassa Taipalsaarella, Päijät-Hämeessä Orimattilassa ja Pohjois-Savossa Kuopiossa.

Länsi-Uudellamaalla pelastuslaitos oli lauantai-iltapäivään mennessä hälytetty sammuttamaan maastopaloja Lohjalla ja Vihdissä. Olosuhteet palojen leviämiseen ovat nyt otolliset, sanoo Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Juha Rajala.

”Meillä on ollut hetken aikaa sateeton jakso. Nyt on Etelä-Suomessa aika navakka tuuli, mikä edesauttaa tulen etenemistä varsin hyvin”, Rajala sanoo.

”Yleensä nämä palot ovat ihmisen aiheuttamia.”

Uudellamaalla, kuten muuallakin Etelä- ja Länsi-Suomessa, on voimassa metsäpalovaroitus. Ruohikkopalovaara on voimassa Pohjois-Pohjanmaalla sekä Lapin lounaisosissa.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan metsä- ja ruohikkopalovaroitus laajennee lähipäivinä lähes koko maahan, sillä sää jatkuu sateettomana pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta.

Metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko on kielletty. Esimerkiksi metsään ei saa tehdä nuotioita edes kaikille virallisille tulentekopaikoille.

Metsäpalovaroituksen aikana tulen voi tehdä esimerkiksi tupien ja keittokatosten hormillisiin tulisijoihin, jotka on eristetty maasta. Tulenteko myös näille paikoille voidaan paikkakuntakohtaisesti kieltää.

Avotulen teoksi katsotaan myös esimerkiksi kertakäyttögrillin käyttö. Myös risujen ja oksien polttaminen on kielletty metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana.

Maastopaloja on lauantaina sammutettu myös alueilla, joilla metsä- tai ruohikkopalovaroitus ei ole voimassa. Ilmatieteen laitoksen mukaan maasto voi paikallisesti olla hyvin kuivaa kaikkialla.

Rajala kehottaa kaikkia sijainnista huolimatta noudattamaan nyt suurta varovaisuutta avotulen kanssa.

”Jos vaikka risuja poltetaan pihalla, on otettava huomioon tuuli ja mahdollisuus, että tuli lähtee leviämään. Mielellään kannattaa pitää vesiletku tai muu vieressä, jos vain mahdollista.”

Rajala kehottaa varovaisuuteen ja huolellisuuteen myös kertakäyttögrillien kanssa.

”Tyypillistä on, että ollaan vaikkapa rannalla ja saaressa ja grillaillaan. Grilli saatetaan jättää paikalle kytemään, jolloin kytöpalo voi levitä tuulen mukana ja seuraukset voivat olla vakavat.”

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ohjeistaa, että kertakäyttögrillin sammuttaminen on varmistettava kaatamalla grillin päälle runsaasti vettä niin, että grillihiilet peittyvät kokonaan.

Tukesin mukaan grillin voi laittaa roska-astiaan kun on varmistunut siitä, että grillin sisältö on täysin jäähtynyt. Jäähtyminen kestää useita tunteja.

Oikaisu 23.5.2022 kello 16.59: Aiemmin jutussa kerrottiin, että metsäpalovaroituksen ollessa voimassa tulen saa tehdä virallisille nuotiopaikoille. Metsäpalovaroituksen aikana avotulen saa kuitenkin tehdä vain sellaisille virallisille tulentekopaikoille, jotka on varustettu hormilla ja eristetty maasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat