Alkuviikosta päästään nauttimaan aurinkoisesta ja lämpimästä säästä, viikon­loppuna luvassa sateita ja alle kymmenen asteen lämpötiloja

Tiistaina ja keskiviikkona voi olla jopa yli kaksikymmentä astetta lämmintä maan länsi- ja eteläosissa.

Tampereella paistateltiin lämpimässä auringonpaisteessa viime keskiviikkona.

22.5. 14:09

Viikko alkaa lämpimämmässä säässä, kun korkeapaine hellii Suomea, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eerik Saarikalle.

Maanantaina on luvassa Saarikallen mukaan noin kahtakymmentä lämpöastetta ja aurinkoista säätä maan etelä- ja länsiosiin. Tiistaina ja keskiviikkona lämpötila voi nousta näillä samoilla alueilla jopa yli kahteenkymmeneen asteeseen.

”Maan itäosissa on pääsääntöisesti pari astetta viileämpää kuin idässä, mutta myös siellä on poutaista ja lämmintä”, Saarikalle sanoo.

Aurinkoinen poutasää koskee koko maata alkuviikon ajan. Maanantaina voi kuitenkin esiintyä pieniä sadekuuroja Pohjois-Suomessa.

Alkuviikon lämpötilat ovat keskimääräistä toukokuuta lämpimämpiä. Esimerkiksi Helsingin lämpötilat olisivat tyypillisesti lähempänä viittätoista astetta tähän aikaan vuodesta.

Sää muuttuu Saarikallen mukaan helatorstaista eteenpäin epävakaaksi ja viileämmäksi, kun Suomi siirtyy matalapaineen alueelle. Samalla koko maahan saapuu sadealueita, jotka vaivaavat koko loppuviikon ajan.

”Vielä helatorstaina voi olla yli kaksikymmentä astetta lämmintä maan pohjois- ja itäosissa, jos sateet eivät ehdi sinne. Muualla alkaa sataa jo torstaina varmemmin.”

Viikonlopun lämpötilat voivat muuten jäädä Saarikallen mukaan sadealueilla alle kymmeneen asteeseen, mutta auringonpaisteessa lämpöä voi olla jopa viisitoista astetta.

Sadealueiden tarkkoja liikkeitä ei ole kuitenkaan vielä tässä vaiheessa mielekästä ennustaa.

”Kannattaa seurata sääennusteita lähempänä helatorstaita ja viikonloppua, jos on lähtemässä juhlimaan ulos”, Saarikalle sanoo.

Matalapaine voi jatkua mukaan seuraavan viikon alkupuolelle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat