Vuoden korkein lämpötila mitattiin Kouvolan Utissa, loppu­viikosta kesäinen sää vaihtuu monin paikoin sateeksi

Viikon säästä on tulossa kahtiajakoinen, kun keskiviikosta lähtien sää viilenee ja sateistuu.

Alkuviikon sää on ulkoilun kannalta monin paikoin loppuviikkoa suotuisampi.

23.5. 13:14 | Päivitetty 23.5. 17:36

Vuoden toistaiseksi korkein lämpötila on mitattu maanantaina. Kouvolan Utissa mittari näytti iltapäivällä lukemaa 21,7 astetta.

Lämmintä on ollut Suomessa maanantaina laajalti. Nurmijärven Röykässä mitattiin 21,6 astetta. Pohjoisempana esimerkiksi Haapavedellä Pohjois-Pohjanmaalla on ollut 20,4 astetta ja Pohjois-Savon Vesannossa 20,8 astetta.

Alkuviikko on laajalti poutainen ja lämmin.

”Lämpötilat ovat vuodenaikaan nähden yläkanttiin. Vaikka lämpöennätys menisi rikki jo maanantaina, eihän sitä lasketa, sillä tiistaista on tulossa vielä lämpimämpi”, Forecan päivystävä meteorologi Juha Föhr sanoi aiemmin maanantaina.

Tiistaista tulee vielä maanantaitakin kesäisempi, kun lämpötila nousee lähes koko maassa 15–20 asteeseen. Maan etelä- ja länsipuolella mittari näyttää 20 astetta ja paikoitellen enemmänkin.

”Alkuviikon sää on loma- tai vapaapäivän viettoa ajatellen selvästi loppuviikkoa parempi”, sanoo Föhr.

Viileämpää, noin 15 astetta, on itärajan tienoilla sekä Lapissa. Lapin lounaisosissakin lämpötila voi kuitenkin nousta 20 asteeseen.

Tiistainakin rannikkoseudut voivat jäädä viileämmäksi kylmien ilmavirtausten vuoksi.

”On vähän arvoitus, miten meri milloinkin vaikuttaa. Usein se viilentää säätä esimerkiksi Helsingin ja Vantaan alueella.”

Pääasiassa päivästä tulee poutainen, mutta Lapissa ja Pohjanmaalla pilvisyys lisääntyy.

Keskiviikkona pilvisyys ja paikalliset sateet saapuvat maan länsiosiin, ja idässä ja pohjoisessa sää on vaihtelevan pilvinen.

Pilvisillä alueilla lämpötila jää 15–20 asteeseen maan etelä- ja länsiosissa. Itä-Uudeltamaalta aina Perämerelle asti ja paikoin Lapissakin mittari näyttää 20 astetta.

”Kunhan ei ajattele lumipeitealueita, jotka osassa Lappia vielä viilentävät ilmaa.”

Torstaina aurinkoisuus jatkuu idässä ja pohjoisessa kun taas maan etelä- ja länsiosissa sää sateistuu kunnolla.

”Sateisuus ei ole enää paikallista vaan torstai on yksinkertaisesti sadepäivä etelässä ja lännessä. Sateiden vuoksi on myös viileämpää, vaikka ilmamassa ei muutu miksikään.”

Etelän ja lännen sateisimmilla alueilla lämpötilat laskevat paikoin kymmeneen asteeseen. Laajalti muualla maassa mittari näyttää 10–15 astetta ja itää kohti enemmänkin, mutta 20 asteeseen tuskin päästään.

Perjantaina matalapaineen myllerrys on käsinkosketeltavaa, kun matalapaineen keskus liikkuu idästä maan etelä- ja keskiosiin ja kohti lounasta.

Perjantai on laajalti sateinen koko maassa, ja tuuli voimistuu huomattavasti maan etelä- ja keskiosissa sekä pohjoisessa.

”Luvassa on pikkumyräkkä, mutta ei sentään lumisadetta.”

Sateet laskevat lämpötilan suuressa osassa maata 10–15 asteeseen.

Lauantaina matalapaineen keskus on lounaassa, mikä tuo sateita maan etelä- ja länsiosiin. Idässä ja pohjoisessa sateet ovat vähäisempiä ja paikallisempia.

Sunnuntaina sateet jatkuvat etelässä, ja uusia sadealueita saapuu myös maan itä- ja pohjoisosiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat