Poliisi epäilee: Noin kymmeneltä lapselta ostettu seksiä tai kuvia Oulussa

Rikoksista epäiltyjä miehiä on kaksi. Uhrit ovat pääosin 13–15-vuotiaita.

Oulun poliisilaitos on kirjannut alkuvuoden aikana yli 60 rikosepäilyä seksuaalipalvelujen ostamisesta alle 18-vuotiailta.

24.5. 16:11

Oulun poliisilaitos on tutkinut tänä vuonna kahta rikosvyyhtiä, joissa aikuisten miesten epäillään saaneen alaikäiset uhrit tekemään erilaisia seksuaalisia tekoja korvausta vastaan.

Kyse on ollut pääosin 13–15-vuotiaista lapsista. Joukossa on sekä poikia että tyttöjä.

Oulun poliisin rikostilastoihin on näiden tapausten vuoksi kirjattu tammi–huhtikuussa yhteensä yli 60 rikosepäilyä seksuaalipalvelujen ostamisesta nuorelta.

Rikosepäilyjen määrä on valtakunnallisesti poikkeuksellinen. Yleensä tapauksia ilmenee poliisin tilastojen mukaan suunnilleen saman verran vuoden aikana koko maassa kuin nyt alkuvuonna Oulussa.

Viime vuonna poliisi kirjasi Suomessa 77 seksuaalipalvelujen ostamista nuorelta ja toissa vuonna 62. Tänä vuonna nuo määrät ylittyivät jo alkuvuodesta suurelta osin Oulun kahden esitutkinnan vuoksi.

Seksuaalipalvelujen ostaminen alle 18-vuotiaalta on rikos, josta voidaan tuomita sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta. Myös ostamisen yritys on rangaistavaa.

Rikoksista epäiltyjä miehiä on molemmissa Oulun esitutkinnoissa yksi eli yhteensä kaksi. Poliisi epäilee alaikäisiä uhreja olevan yhteensä kymmenkunta.

Vaikka rikosepäilyt on tilastoitu tälle vuodelle, osan niistä epäillään tapahtuneen jo aikaisempina vuosina.

Toisessa esitutkinnassa aikuisen miehen epäillään olleen saman uhrin kanssa seksuaalisessa kanssakäymisessä useita kymmeniä kertoja noin puolen vuoden aikana viime syksystä lähtien.

Toinen tutkinta koskee puolestaan tapausta, jossa aikuisen miehen epäillään hankkineen useamman vuoden aikana alaikäisiltä uhreilta seksuaalisia kuvia tai videoita korvausta vastaan. Tässä tapauksessa uhreja on poliisin mukaan noin kymmenen.

Oulun poliisilaitoksen rikosylikomisario Janne Koskela sanoo, että vaikka rikosepäilyjä on tullut ilmi varsin runsaasti, seksuaalipalvelujen ostaminen nuorilta ei ole erityisen yleistä Oulun alueella.

”Kyse ei ole mistään ilmiöstä. Tässä on kyse kahdesta tapauksesta, joissa nuorten epäillään saaneen korvausta epäillyltä seksuaalisesta toiminnasta”, Koskela sanoo.

”Vaikka tekokertoja on epäilty olevan yli kuusikymmentä, uhreja ei ole läheskään yhtä paljon. Yhdessä tapauksessa saman epäillyn ja uhrin kohdalla on kymmeniä tapahtumakertoja, jotka näkyvät rikostilastossa erillisinä tekoina.”

Koskelan mukaan tämäntyyppisissä tapauksissa aikuiset voivat tarjota alle 18-vuotiaalle seksuaalisista teoista vastineeksi muun muassa rahaa tai päihteitä. Kyse voi olla fyysisestä kanssakäymisestä tai kuvien tai videoiden lähettämisestä netin välityksellä.

Muutamat esitutkinnassa olleet tapaukset eivät etene poliisin mukaan syyteharkintaan, koska rikoksesta ei ole näyttöä tai esitutkinnan perusteella ei ole syytä enää epäillä rikosta.

Oulu nousi muutama vuosi sitten valtakunnan julkisuuteen, kun siellä tuli ilmi lukuisia lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia lyhyen ajan sisällä.

Lue lisää: HS-analyysi: ”Kyllä kannatti”, sanoo poliisi Oulun seksi­rikoksista tiedottamisesta – rikosvyyhti mustasi Oulun maineen ja ruokkii levottomuutta.

HS kertoi tammikuussa 2019, että kaupungin ilmapiiri muuttui kireäksi tapahtumien takia.

Tuolloin julkaistussa reportaasissa kerrottiin muun muassa, että maahanmuuttajat katosivat katukuvasta ja vanhemmat olivat varpaillaan tekojen takia.

Lue lisää: Seksuaali­rikosepäilyt ravisuttivat Oulua, ja nuoria lähestytään viesteillä edelleen – ”Mesen ja instan kautta tulee paljon viestiä, että haluatko tulla mun luo juomaan”, sanoo Iiris, 17.

Vastaavanlaisia rikoksia tapahtuu muuallakin Suomessa. Helsingin Sanomat kertoi vuonna 2017, että seksinostoyritykset ovat arkipäivää monille nuorille Helsingissä.

”Nuoret kohtaavat seksinostoyrityksiä jatkuvasti”, Exit ry:n toiminnanjohtaja Anna Nuotio kertoi tuolloin.

Lue lisää: Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat