Luonnonsuojeluliitto kannattaa valkohäntä­kauriin luokittelemista haitalliseksi vieras­lajiksi

Tällä hetkellä valkohäntäkauriin kanta on Suomessa 109 000 yksilöä.

Valkohäntäkauriin kanta on tiheimmillään Etelä- ja Lounais-Suomessa.

24.5. 9:34 | Päivitetty 24.5. 9:47

Suomen luonnonsuojeluliitto kannattaa valkohäntäkauriin lisäämistä haitallisten vieraslajien listalle vuoteen 2030 mennessä.

”Valkohäntäkauris aiheuttaa runsaasti liikenneonnettomuuksia ja vahinkoja ammattiviljelyksille, kotipuutarhoille ja luonnonkasvillisuudelle. Valkohäntäkauriit levittävät muiden hirvieläinten tavoin myös ihmisen terveydelle vaarallisen puutiaisten kantamaa borrelioosia ja puutiaisaivotulehdusta”, Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Tapani Veistola sanoo tiedotteessa.

Luonnonsuojeluliiton mukaan valkohäntäkauriin lisääminen haitallisten vieraslajien listalle edellyttää kuitenkin isokauriin eli saksanhirven aktiivista kotiuttamista Suomeen, jotta suurpedoille on tarjolla luontaisia saaliseläimiä.

Isokauris kuuluu eurooppalaiseen lajistoon ja on levinnyt Suomeen omin jaloin, toisin kuin valkohäntäkauris.

Luonnonsuojeluliitto esittää myös, että valkohäntäkauriin metsästystä tehostetaan poistamalla se luvanvaraisen pyyntiluvan eli kiintiömetsästyksen piiristä. Tämä vähentäisi pyyntilupien myöntämiseen ja seurantaan vaadittavaa hallinnollista taakka ja lisäisi valkohäntäkauriin metsästystä.

Näin tapahtui metsäkauriin kohdalla pyyntiluvan poistumisen jälkeen vuonna 2005, kun metsästysmahdollisuudet laajenivat suuremmalle metsästäjäryhmälle, luonnonsuojeluliiton tiedotteessa kerrotaan.

Pohjois-Amerikasta peräisin oleva valkohäntäkauris tuotiin Suomeen 1930-luvulla riistaeläimeksi.

Tällä hetkellä valkohäntäkauriin kanta on Suomessa 109 000 yksilöä. Kanta on tiheimmillään Etelä- ja Lounais-Suomessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat