Tulli varoittaa: Nikotiini­pussien ostaja voi syyllistyä rikokseen

Monet tuovat matkoilta vahvoja nikotiinipusseja, jotka määritellään Suomessa reseptilääkkeiksi. Tuonti ilman reseptiä voi johtaa rangaistuksiin.

Nikotiinipussit ovat nuuskan tavoin käytettäviä annospusseja, jotka eivät sisällä tupakkaa. Niiden maahantuontia säännellään lääkelaissa, ja niitä koskevat eri maahantuontirajoitukset kuin nuuskaa.

24.5. 16:18

Nikotiinipussien ostaja voi syyllistyä lääkerikokseen, varoittaa Tulli.

Esimerkiksi Virossa myytävät nikotiinipussit määritellään Suomessa lääkevalmisteiksi eikä tupakkatuotteiksi. Jos matkustaja tuo Suomeen tullessaan liian vahvoja nikotiinipusseja mukanaan, hän voi joutua rikostutkinnan kohteeksi.

”Viron lisäksi nikotiinipusseja tuodaan myös muun muassa Ruotsista ja Baltian maista sekä tilataan netistä”, kertoo Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

Nikotiinipussit ovat nuuskan tavoin käytettäviä annospusseja, jotka eivät sisällä tupakkaa. Niiden maahantuontia säännellään lääkelaissa, ja niitä koskevat eri maahantuontirajoitukset kuin nuuskaa.

Nikotiinipussit määritellään joko itsehoitolääkkeiksi tai reseptilääkevalmisteiksi. Määrittely riippuu nikotiinin määrästä.

Lähtökohtaisesti enintään neljä milligrammaa nikotiinia sisältävät tuotteet ovat itsehoitolääkkeitä ja sitä vahvemmat reseptilääkevalmisteita, joita ei saa tuoda Suomeen ilman reseptiä.

”Suomestakin saa miedompia nikotiinipusseja, joita käytetään tyypillisesti tupakoinnin lopettamiseen. Ulkomailta tuodaan näitä vahvempia, joissa saattaa olla jopa vaarallisia määriä nikotiinia.”

Reseptilääkkeiden tuonti maahan ilman lääkemääräystä voi johtaa tuotteiden haltuunottoon tai jopa esitutkintaan.

”Rikoksen vakavuus riippuu tuotteiden määrästä ja vahvuudesta. Nikotiinipussien tuonnista on annettu sakkoja”, Sinkkonen kertoo.

Lääkerikoksesta voi saada sakkoja tai enintään vuoden vankeutta. Suuria määriä tuodessa saatetaan puhua jo salakuljetuksesta, josta voi saada sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

Tupakkaa sisältäviä nuuskapusseja saa tuoda ulkomailta henkilökohtaista käyttöä varten yhteensä enintään 1 000 grammaa.

Viime vuonna Tulli teki yli 800 nikotiinivalmisteiden haltuunottoa. Luvussa on mukana sekä matkustajien tuomat että verkosta tilatut tuotteet.

”Samalla linjalla mennään edelleen”, Sinkkonen arvioi.

Vuonna 2020 haltuunottoja oli yli 900, vuonna 2019 vain alle 20.

Sinkkosen mukaan haltuunottojen yleistyminen vuonna 2020 liittyy koronapandemian aikaisiin matkustusrajoituksiin, joiden vuoksi nuuskan tuonti vaikeutui ja moni ryhtyi tilaamaan verkosta nikotiinipusseja.

Nyt moni tuo nikotiinipusseja matkalta. Sinkkonen suosittelee matkustajia perehtymään maahantuontirajoituksiin.

”Näitä tuotteita käyttävät kyllä tietävät yleensä, milloin tuonti on sallittua ja milloin ei.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat