Kaksi Yhdysvaltojen isoa sota­laivaa saapuu Helsinkiin viikon­loppuna, laivaston kuvassa Suomen ohjusveneet ovat lilli­putteja jättiläisen vieressä

Venäjän hyökkäyssota tuo nyt Yhdysvaltain laivat Helsinkiin tuen osoituksena.

USS Gunston Hall Itämerellä toukokuun puolivälissä harjoituksissa, joihin osallistui myös Merivoimat. Laiva on kuvattu miinalaiva Hämeenmaan peräkannelta.

26.5. 15:58

Kaksi isoa yhdysvaltalaista sotalaivaa saapuu Helsingin Hernesaareen viikonloppuna. Alukset eivät kuitenkaan ole avoinna yleisölle tällä kerralla, tosin ne ovat varmasti selvästi havaittavissa kauempaakin maalta tai mereltä.

Laivat ovat USS Gunston Hall, joka on 190-metrinen maihinnousussa käytettävä alus, ja 155-metrinen USS Gravely, joka on Arleigh Burke -luokan ohjushävittäjä.

Ne molemmat sekä vielä isompi maihinnousutukialus USS Kearsarge ovat olleet Itämerellä nyt pari viikkoa ja osallistuneet erilaisiin harjoituksiin, joissa myös Suomen merivoimat on ollut mukana.

Molemmat laivat ovat Hernesaaren satamassa viikonlopun aikana, mutta tarkempia tietoja niiden aikatauluista Yhdysvaltain laivasto ei anna.

Pieneltä lentotukialukselta näyttävä, 257-metrinen Kearsarge puolestaan on ensi viikonlopun aikoihin Tallinnan satamassa. Se on vastikään osallistunut toiseen Nato-harjoitukseen.

Helsingistä alukset suuntaavat suureen vuosittain pidettävään Baltops-harjoitukseen. Monikansallinen harjoitus järjestetään Itämerellä kesäkuun alkupuolella.

Laivat ovat Itämerellä osana Yhdysvaltain näkyvämpää läsnäoloa alueella, kertoo Yhdysvaltain laivasto. Tämä on Yhdysvaltojen vastaus Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa. Läsnäolon tarkoitus on antaa tukea alueen liittolaisille ja kumppaneille.

Läsnäolon merkkinä Yhdysvaltain laivasto myös julkaisi harjoituksissa vastikään otetun kuvan, jossa suomalaiset sotalaivat kulkevat muodostelmassa USS Kearsargen ympärillä, ja kaksi muuta yhdysvaltalaisalusta näiden perässä.

Mukaan on päässyt myös suomalainen öljyntorjunta-alus Halli ja pienemmät ohjusveneet. Kokoerot kahden maan laivastojen aluksissa näkyvät selvästi.

Yhdysvaltain laivaston ottamassa kuva suomalaiset sotalaivat kulkevat muodostelmassa USS Kearsargen ympärillä. Ylärivistä ensimmäinen vasemmalla Katanpää-luokan miinantorjunta-alus Purunpää, sen takana miinalaiva Hämeenmaa, josta oikealle öljyntorjunta-alus Halli. Sen alla alarivissä on Rauma-luokan ohjusvene Naantali ja sen edessä Hamina-luokan ohjusvene Tornio. Taaempana tulevat USS Gunston Hall (ylempi) ja USS Gravely.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat