THL:n Mika Salminen ministeri Lindénin maski­kannasta: ”Mielipiteisiinhän on kaikilla oikeus”

Ministeri Aki Lindén ilmaisi torstaina HS:n haastattelussa, että maskien käyttöä olisi kannattanut jatkaa toukokuun lopulle saakka.

THL:n terveysturvallisuus­osaston johtaja Mika Salminen (vas.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén.

27.5. 17:36

Kasvomaskien laajamittaisesta käytöstä luovuttiin Suomessa liian aikaisin, ilmaisi perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) HS:n haastattelussa torstaina. Hänen mielestään maskien käyttöä olisi kannattanut jatkaa toukokuun lopulle saakka.

Lue lisää: Maskien käytöstä luovuttiin Suomessa liian aikaisin, sanoo ministeri Aki Lindén korona­kuolemista

Laajan maskisuosituksen antaja Suomessa on Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Mitä mieltä laitoksella ollaan ministerin kommenteista?

THL:n terveysturvallisuus­osaston johtaja Mika Salmisen mukaan THL:llä ei ole tarvetta kommentoida ministerin mielipiteitä.

”Niihinhän [mielipiteisiin] on kaikilla oikeus”, Salminen sanoo.

Hän kuitenkin avaa tilannetta, jossa päätös suosituksen poistamisesta huhtikuun puolivälissä tehtiin.

”Maskisuositushan oli siinä vaiheessa ainoa käytössä ollut yleinen toimenpide, koska kaikki rajoitukset oli käytännössä poistettu.”

Rajoitusten poistamiseen vaikutti muun muassa tieto siitä, ettei koronaviruksen omikronmuunnoksen leviämistä estä tavalliset rajoitukset. Muunnoksen vuoksi tilannearvio laitettiin uusiksi. Jotta rajoituksilla olisi ollut merkitystä, niiden olisi pitänyt olla erittäin tiukkoja. Lisäksi tiedossa oli, että rajoitukset olisivat vain lykänneet tartuntapiikkiä.

”Lähes kaikissa maissa tehtiin johtopäätös, ettei rajoituksia kannata jatkaa. Rokotteetkin oli jo saatu laajasti käyttöön ja [vakavan taudin ja kuolemien] riskit vähentyneet suuresti.”

Samalla perusteet laajalle maskisuositukselle katosivat.

”Suosituksen pitäisi perustua siihen, että sillä on todennäköisesti merkittävä vaikutus epidemian kulkuun. Kävi selväksi, että ainoana toimena vaikutusta ei ole.”

Salminen painottaa, ettei THL voi viranomaisena antaa koko väestöä koskevia suosituksia perusteettomasti.

Lindénin mielestä suosituksen poisto tuli ”hieman yllättäen ja nopeasti”.

Salmisen mukaan päätöstä edelsi kuitenkin noin kuukauden mittainen keskustelu. Salminen ilmaisi julkisestikin maaliskuun alussa HS:n haastattelussa, että THL pohtii maskisuosituksen muokkaamista ja tekee päätöksiä kuukauden sisällä.

Maalis–huhtikuussa toimittajat kysyivät toistuvasti THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön korona­tilanne­­katsauksissa, milloin maskisuosituksesta mahdollisesti luovuttaisiin.

”En sitten tiedä, kokiko ministeri, ettei tieto kulkenut. Tieto oli kyllä STM:n virkamiehillä.”

Lue lisää: Jäävätkö maskit vihdoin historiaan? Tällainen on ollut kaksi vuotta kestänyt maski­kausi Suomessa

Salminen korostaa, että THL ei anna työsuojelullisia suosituksia työpaikoille eikä sosiaali- ja terveydenhuollolle. Niiden suosituksista vastaa Työterveyslaitos. Kunnilla ja sairaanhoitopiireillä on myös oikeus ottaa tarvittaessa käyttöön THL:n suosituksia tiukempia toimia.

Lisäksi hän huomauttaa, että THL ei ole poistanut kaikkia maskisuosituksiaan vieläkään.

”THL ei ole missään vaiheessa sanonut, että älkää käyttäkö maskia. Se on hyvä keino vähentää yksilön tartuntariskiä.”

Alkuvuonna koronatautiin liittyvien kuolemien määrä on ollut korkea. Lindén kertoikin ”pohtineensa vakavasti, mitä olisi voinut tehdä toisin”.

Salmisen mukaan maskisuosituksen poistamisella ei ollut tilastojen valossa vaikutusta epidemian kulkuun.

”Laajan suosituksen poistamisen jälkeenkin tapausmäärät ovat pysyneet laskusuuntaisina, samoin sairaalahoidon kuormitus ja kuolemat, vaikkakin niissä on enemmän viivettä.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat