Nato-kriisi ei suomalaisia hetkauta, vaan Turkki vetää turisteja huipputahtia: ”Hintataso houkuttaa”

Turkki on koronavuosien jälkeen palannut suosikkilomakohteiden listalle eikä Turkin ja Suomen välinen Nato-kiista ole sitä horjuttanut.

Kesäkuussa 2021 Alanyan Kleopatra-rannalla oli hiljaista.

1.6. 15:02

Turkki on suomalaisten suosima rantalomakohde, mutta nyt Suomen ja Turkin välillä on meneillään Nato-kaupankäynti.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on uhkaillut useamman kerran, ettei voisi hyväksyä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä. Turkin mielestä Suomi ja Ruotsi suojelevat sen terroristisena pitämän kurdijärjestön PKK:n edustajia.

Helsingin Sanomat selvitti, vaikuttaako Nato-tilanne suomalaisten intoon matkustaa Turkkiin lomailemaan.

Matkatoimisto Tuin viestintäpäällikkö Laura Aaltonen kertoo, että kahden kesän tauon jälkeen Antalyan rannikko on jälleen listalla ja viiden suosituimman matkakohteen joukossa – niin kuin se oli myös ennen pandemiaa.

Yllättäviä peruuntumisia tai toisaalta erityistä rynnistystä ei ole nähtävissä.

”Antalyan rannikko on myynyt ihan normaaliin tapaan. Turkissa on aika edullinen hintataso, se houkuttaa”, Aaltonen sanoo.

Entä muut matkanjärjestäjät, onko Suomen ja Turkin välinen Nato-kriisi vaikuttanut lomalaisten haluun matkustaa Turkkiin?

”Lomailu kohteissamme Marmariksessa, Alanyan ja Antalyan alueilla sujuu normaalisti. Viime viikolla Alanya oli yksi myydyimmistä valmismatkakohteistamme”, Aurinkomatkojen viestintäpäällikkö Mari Kanerva kertoo.

”Ainakaan toistaiseksi tilanne ei ole suuremmin näkynyt”, toteaa Apollo-matkojen pr-koordinaattori Satu Kontulainen.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on uhkaillut useamman kerran, ettei voisi hyväksyä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä.

Huoli tai tuohtumus Turkin uhittelusta liittyen Suomen Nato-hakemukseen ei ole aiheuttanut juurikaan kyselyjä matkatoimistoille.

”On tullut yksittäisiä kysymyksiä Turkin tilanteesta ja yksittäiset seurueet ovat tehneet muutoksia matkoihinsa. Toisaalta viimeisten kahden vuoden aikana on ollut varsin normaalia, että matkoihin tehdään muutoksia”, Kanerva sanoo.

Muutoksia varauksiin on helppo tehdä netissä, joten peruutusten syyt eivät aina välity matkanjärjestäjälle.

”Jonkin verran kysellään, että jos maailman tilanne muuttuu, voiko varauksia muuttaa. Mutta se koskee muitakin kohteita, osa on pandemiaan ja osa maailman tilanteeseen liittyvää huolta”, Kontulainen kertoo.

Pandemian jäljiltä Apollo-matkojen Turkin matkustajamäärät ovat ensi kesällä vielä pieniä ja suurin osa matkustajista on kokeneita Turkin-kävijöitä.

Finnairin kanssa yhteistyötä tekevä Aurinkomatkat sen sijaan vie suomalaisia jo vauhdilla Turkkiin.

”Myynnissä on tämän kesäkauden, tulevan talvikauden ja osittain jo ensi kesäkauden matkoja. Finnair lentää kesäkaudella Alanyaan jopa viisi kertaa viikossa ja Antalyaan neljä kertaa viikossa”, Kanerva ilmoittaa.

Myös Finnairin viestinnästä vastaava Kanerva kertoo, ettei myöskään Turkin reittilentojen kysynnässä ole näkynyt mitään erityistä Nato-vaikusta.

Turkki on käyttänyt Suomen ja Ruotsin Nato-halukkuutta hyväkseen. Se on myös julistanut aloittavansa ”sotilaallisia operaatioita” Turkin etelärajoilla.

Maalla on edelleen meneillään sotilasoperaatio Koillis-Syyriassa ja se on jatkanut terrorismin vastaisia operaatioitaan Pohjois-Irakissa.

Ulkoministeriön huhtikuussa julkaiseman matkustustiedotteen mukaan Turkkiin matkustavien on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta, sillä turvallisuustilanne voi heikentyä nopeasti. Rajaseudulle tehtäviä matkoja tulee välttää.

Suomalaisten suosikkikohteisiin operaatiot eivät vaikuta.

”Seuraamme tilannetta jatkuvasti. Jos muutoksia tulisi, niin reagoimme”, Kontulainen toteaa.

”Jos tulee sellainen matkustusmääräys, että Turkkia tulisi välttää, sitten perumme matkat. Järjestämme matkoja ainoastaan turvallisiin kohteisiin”, Aaltonen kertoo.

Turisti poseerasi kuvaajalle. Vuoren taustalla näkyy Alanyan kaupunki.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat