Omikronin uusi alavariantti leviää nyt vauhdilla, ja uusi aalto voi olla edessä jo kesällä – ”Meidän täytyy tottua näihin”, THL:n Mika Salminen sanoo

Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen pelkää uuden omikronvariantin aiheuttamaa uutta aaltoa. THL:n Mika Salmisen mukaan BA.5-alavariantti ei ole muuttanut yleistä tilannekuvaa.

Terveyspalveluyritys Mehiläisen koronaviruksen drive-in näytteenottopiste Espoossa 15. toukokuuta 2020.

1.6. 8:44 | Päivitetty 1.6. 13:58

Omikronmuunnoksen uusi BA.5-alavariantti yleistyy Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella.

Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen pelkää, että tämä voi tietää uutta tartunta-aaltoa jo ennen syksyä.

Asiasta kertoi ensin Lääkärilehti.

Lehtonen kertoo, että BA.5:n aiheuttamat tartunnat ovat parin viime viikon ajan kaksinkertaistuneet viikoittain. Lehtosen mukaan BA.5-alavariantti näkyy pcr-testien analyysissä suoraan.

”Toukokuun puolesta välistä lähtien sen osuus on lähtenyt selvään nousuun ja sen kehityksessä on näkyvissä ihan selvä kasvukäyrä", Lehtonen sanoo HS:lle.

Viime viikolla jo kahdeksan prosenttia Husin alueen tartunnoista oli todennäköisesti sen aiheuttamia.

Suomessa on valtamuunnoksena tällä hetkellä omikronin alavariantti BA.2. Lehtonen arvioi, että BA.5-alavariantista tulee valtamuunnos parissa kuukaudessa.

”Kyllä se valitettavasti siltä näyttää”, Lehtonen arvioi.

Lasse Lehtonen

Portugalin lukuihin tutustunut Lehtonen on huolissaan Suomen tilanteesta erityisesti siksi, että rokotusten antama suoja on hiipumassa.

Lehtosen mukaan riskiryhmien kannattaisi edelleen suojata itseään FFP2-hengityssuojaimilla.

"Silloin, kun rokotuksista on jo aikaa, 4–6 kuukautta, riskihenkilöiden olisi hyödyllistä käyttää FFP2-suojainta. Se on aika helppo toimenpide, jos on riski vakavalle koronataudille.”

Lue lisää: HS:n päivittyvät grafiikat kertovat tuoreimmat tiedot korona­virus­tilanteesta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) terveysturvallisuus-osaston johtaja Mika Salmisen mukaan BA.5-alavariantti ei ole muuttanut yleistä tilannekuvaa koronaepidemian suhteen.

”Tämä on ollut täysin odotettavissa. Erilaisia muunnoksia on ilmaantunut noin puolen vuoden välein. Meidän täytyy yhteiskuntana tottua siihen, että näitä muunnoksia syntyy ja ne aiheuttavat mahdollisia uusia epidemia-aaltoja”, Salminen sanoo.

Uutta alavarianttia todettiin ensimmäisen kerran Suomessa kaksi viikkoa sitten Turussa. Tartunta todettiin vapun aikaan Väli-Amerikasta palanneelta suomalaisella matkustajalla.

Maailmalla omikronista on löytynyt ainakin neljä erilaista muunnosta.

Mika Salminen

THL on jo aiemmin todennut, että uusi tartunta-aalto on viimeistään syksyllä tai talvella todennäköinen.

Sitä, aiheuttaako uusi alavariantti uuden aallon jo aiemmin esimerkiksi kesällä ja minkälainen aallosta muodostuu, on Salmisen mukaan liian varhaista tehdä pitkälle meneviä päätelmiä.

”Fakta on se, että tartuntamäärät ovat meillä laskeneet ja myös sairaalassa ja tehohoidossa olevien potilaiden määrät ovat laskeneet reilusti.”

Viime viikon torstaina 26. toukokuuta sairaalahoidossa oli koko maassa 486 henkilöä, joista 16 oli tehohoidossa. Edeltävällä viikolla raportoitujen tartuntojen määrä oli vajaat 11 000.

Myös koronakuolemien määrä on ollut useamman viikon ajan laskussa. THL julkaisee tuoreet tartuntaluvut huomenna torstaina.

”Kesällä myös edellytykset leviämiselle ovat huonompia. Toivotaan siis mahdollisimman lämmintä ja aurinkoista kesää”, Salminen kertoo.

Uusia tartuntoja ja uudelleen samoille ihmisille tulevia tartuntoja kuitenkin tulee. Salmisen mukaan Tanskan laajassa seurannassa on havaittu, että tartunnoista noin viisi prosenttia on sellaisia, jotka koronan jo kerran sairastaneet ihmiset ovat saaneet.

”Sekin on hyvin yksilöllistä, miten helposti uudelleen tartunnan saa. Parhaiten sitä voi estää ottamalla suositellut rokotukset”, Salminen sanoo.

Salminen muistuttaa, että omikronin uusi alavariantti ei nykytiedon perusteella ole sen vakavampi kuin muutkaan omikronmuunnokset.

”Rokotteet näyttävät suojaavan sen suhteen vakavammilta tautimuunnoksilta ihan yhtä hyvin kuin muiden alavarianttien kohdalla”, Salminen sanoo.

Lääkkeitä tulee vähitellen lisää ja koronaviruksen aiheuttamaa tautia on opittu hoitamaan paremmin, hän muistuttaa. Myös rokotteita kehitetään edelleen.

Neljännen koronarokotteen osalta rokotusten vaikuttavuutta seurataan Salmisen mukaan päivittäin. Tällä hetkellä neljättä annosta suositellaan yli 80-vuotiaille, hoivakodeissa asuville ja 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille.

”Jos tarvetta tulee, suosituksia muutetaan”, Salminen sanoo. Se tehdään lääketieteelliseen näyttöön perustuen, hän muistuttaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat