Pirjo-Riitta Puro käveli popup-pisteelle ja sai neljännen rokotteen, vaikka ei kuulu rokotettavien ryhmään – ”Kukaan ei kysynyt mitään”

THL kertoi torstaina, että neljänsien koronarokoteannosten suositusta laajennetaan yli 70-vuotiaisiin riskiryhmiin kuuluviin. Monissa kunnissa rokotetaan käytännössä kuitenkin kaikki yli 70-vuotiaat.

THL suosittaa neljänsiä korona­rokotteita riskiryhmiin kuuluville 70–79-vuotiaille.

3.6. 11:39 | Päivitetty 3.6. 14:31

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) laajensi torstaina suositustaan neljänsistä koronarokotteista.

THL suosittelee neljänsiä koronarokote­annoksia riskiryhmiin 80 vuotta täyttäneille, vakavasti immuunipuutteisille ja hoivakodeissa asuville sekä järjestetyn kotihoidon piirissä oleville iäkkäille, joiden terveys on vastaavasti heikentynyt.

Torstaina THL kertoi, että neljänsien koronarokoteannosten suositusta laajennetaan yli 70-vuotiaisiin riskiryhmiin kuuluviin. Riskiryhmiin kuuluvat esimerkiksi vaikeasta sydän- tai keuhkosairaudesta, diabeteksesta ja sairaalloisesta lihavuudesta kärsivät.

Rokotuskäytännöistä vastaavat kunnat. Soittokierros suurimpiin kaupunkeihin paljastaa, että käytännössä monissa kunnissa neljännen rokotteen saavat kaikki yli 70-vuotiaat, sillä riskiryhmään kuulumista ei käytännössä tarkasteta.

Helsinkiläinen Pirjo-Riitta Puro, 75, sai neljännen rokotteen torstaina, vaikka hän ei kuulu sairauksiensa vuoksi mihinkään riskiryhmään.

Puro sai sosiaalisen median kautta ystävältään vinkin, että rokotuksen voisi saada tästä huolimatta ilman ajanvarausta popup-rokotuspisteellä.

”Niinpä ajelin Malmille ja kävelin suoraan piikille, ei jonoja eikä muutakaan ongelmaa”, Puro kuvaa.

Puro halusi ottaa neljännen rokotteen jo, sillä kolmannesta rokotuksesta alkaa olla aikaa ja hän haluaa suojata lähimpiään. Hänen aviomiehensä on täyttänyt 80 vuotta ja saanut neljännen rokotteen. Aviomiehellä on kuitenkin todettu viime aikoina sairauksia. Myös Puron poika sairastaa parantumatonta syöpää. Immuunipuutoksen takia tälle ei ole uskallettu antaa neljättä rokotetta.

”Heidän takiaan olen halunnut omalta osaltani varmistaa mahdollisimman hyvin, etten saisi tätä tautia”, Puro kertoo. ”Käytän ffp2-maskia liikkuessani kaupassa ja julkisilla.”

Puron mukaan häneltä ei rokotuspisteellä kysytty muuta kuin oliko hän sairastanut koronan kahden kuukauden sisään ja oliko hän saanut kolmannen rokotteen.

Hänen lisäkseen paikalla oli vain yksi henkilö hakemassa rokotetta. Rokotus sujui siksi erittäin sujuvasti.

”Minun ei tarvinnut edes rokotuksen jälkeen jäädä sinne istumaan, sillä aiemmistakaan rokotuksista minulle ei ole tullut mitään ongelmia”, Puro kertoo.

Puro ihmettelee eri maiden erilaisia rokotuskäytäntöjä. Hänen Saksassa asuva tuttavansa kertoi kaikkien halukkaiden saavan neljännen rokotteen.

Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen kertoo, että rokotuspisteillä riskiryhmään kuulumista kysytään, mutta todistuksia ei enää pyydetä.

”Rokotusten alkuvaiheessa oikeus rokotukseen pyydettiin todistamaan esimerkiksi Omakannasta ja nytkin asiaa kysytään”, Lukkarinen kertoo.

Helsinki aloitti yli 70-vuotiaiden riskiryhmään kuuluvien rokotukset popup-pisteillä jo heti torstaina. Ajanvaraus saadaan Lukkarisen mukaan päivitettyä lähipäivinä.

Kuopiossa koronavirusrokotusaika varataan nettiajanvarauksen kautta. Ajanvarauksen yhteydessä kerrotaan, ketkä ovat rokotusvuorossa. Varsinaisella rokotuspisteellä ei riskiryhmään kuulumista kysellä.

”Emme me asiaa markkinoi, mutta emme poliisikuulusteluunkaan ryhdy”, kertoo Kuopion terveysjohtaja Pertti Lipponen.

Reilu vuosi sitten Kuopiossa paljastui suuri määrä väärinkäytöksiä koronavirusrokotuksen ajanvarauksissa. Terveet ihmiset olivat varanneet sairaille ja riskiryhmäläisille tarkoitettuja aikoja niin, että kaupunki joutui muuttamaan rokottamiseen liittyviä käytäntöjään.

Lipponen muistuttaa, että tilanne oli vuosi sitten erilainen, sillä silloin rokotteita ei riittänyt kaikille.

Nyt rokotteista ei ole enää pulaa, vaan rokotusjärjestys on määritelty lääketieteelliseen arvioon perustuen sen mukaan, ketkä siitä hyötyvät.

”Rokottajilla ei mahdollisuutta selvittämään kaikkien terveydentilaa. Ihmisiin täytyy luottaa, että he toimivat asianmukaisesti”, Lipponen sanoo.

Myös Turussa neljänsiä koronarokotteita jaetaan popup-rokotuspisteillä, joissa 70-vuotiaita riskiryhmään kuuluvia kävi jo eilen, kertoo Turun tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi. Lisää popup-rokotuspisteitä järjestetään hänen mukaansa ensi viikolla aina juhannukseen asti.

”Tilannetta arvioidaan sen jälkeen, miten tarvetta on”, Peltoniemi kertoo.

Neljännen rokotukseen piiriin tuleva ryhmä on nyt aiempaa suurempi, mutta ryhmän tarkkaa kokoa ei tiedetä.

"Puhutaan kuitenkin tuhansista”, Peltoniemi arvioi.

Turussa oikeutta rokotukseen on kysytty satunnaisissa tarkastuksissa, mutta lähtökohtaisesti ihmisiin luotetaan, Peltoniemi sanoi.

Oulussa noudatetaan THL:n suositusta neljänsien koronarokotteiden suhteen, sanoo apulaisylilääkäri Jarkko Huusko.

”Käytännössä rokotusten piiri laajenee merkittävästi, sillä monella yli 70-vuotiaalla voi olla perussairauksia”, Huusko kertoo.

Ikäryhmään kuuluvia riskiryhmään kuuluvia päästään Oulussa rokottamaan hänen mukaansa ensi viikosta alkaen ajanvarauksella.

THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salmisen mukaan 70-vuotiaat riskiryhmään kuuluvat saavat neljännestä annoksesta selvimmän hyödyn.

”Heille neljännestä rokotuksesta on selvin hyöty. Muiden kohdalla aiempien rokoteannosten antama suoja on vielä varsin hyvä. Heidän kohdallaan parempi hyöty rokotuksesta voi tulla myöhemmässä vaiheessa”, Salminen sanoi torstaina koronatilannetta käsittelevässä tiedotus­tilaisuudessa.

Oikaisu 3.6. klo 14.31: Korjattu kirjoitusvirheitä ja poistettu toistoa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat