Keskipitkän ajan ennuste: Kesäkuun aikana ei luvassa pitkiä lämpö­jaksoja

Loppuviikosta lämpötila voi nousta hellelukemiin maan eteläosissa. Kesäkuun aikana pitkiä lämpö- tai hellejaksoja ei näytä olevan luvassa.

Ulkoilijoita lämpimänä päivänä Helsingin Vanhankaupunginlahden ympäristössä 24. toukokuuta 2022.

5.6. 17:28

Viikonloppuna koululaiset riensivät lukuvuoden päätteeksi ansaitusti kesälaitumille, mutta millaista lomasäätä tulevina viikkoina on luvassa?

Kevään mittaan kesäisen lämpimät säät ovat lähinnä käväisseet Suomen yllä, ja pohjoisenpuoleinen viileä ilmamassa on vaikuttanut säihin laajalti. Nyt tilanteeseen näyttäisi tulevan muutos.

Perjantaina 3. kesäkuuta julkaistussa ennusteessa Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus (ECMWF) lupailee kylmän ilmamassan viimein väistyvän Pohjois-Euroopan yltä.

”Onhan tässä odoteltu, että loppuuko tämä viileä sää ollenkaan”, sanoo Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Ensimmäinen lomaviikko on vähäsateisempi ja himpun verran, enimmillään asteen, lämpimämpi verrattuna keskiarvoiseen ajankohtaan.

Maanantaista tulee aurinkoinen maan etelä- ja keskiosissa, mutta pohjoisessa on pilvisempää. Itä-Lapissa voi esiintyä sadekuuroja.

Maan etelä- ja keskiosissa lämpötilat nousevat 15–20 asteeseen. Pohjoisen pilvisillä alueilla päivän ylimmät lukemat ovat 10–15 astetta.

Tiistainakin maan etelä- ja keskiosissa on aurinkoista, ja sää on poutainen suuressa osassa maata. Päivän ainoat sateet sijoittuvat Itä-Lappiin sekä Pohjois-Pohjanmaalle, missä voi esiintyä yksittäisiä sateita.

Maan etelä- ja keskiosissa päivän lämpötila kipuaa 20 asteen paikkeille, yksittäisissä pisteissä korkeammaksikin. Etelä-Lapissa lämpötila nousee 15–18 asteen paikkeille, mutta Keski- ja Pohjois-Lapissa jäädään 15 asteeseen tai sen alle.

Keskiviikkona sää pilvistyy ja maahan leviää lännestä hajanainen sadealue. Sateet sijoittuvat maan länsi- ja eteläpuolelle, runsaimmin etelään.

”Ei mitään mahdottomia määriä kuitenkaan”, Rinne huomauttaa.

Maan etelä- ja keskiosissa lämpötilat pysyttelevät reilun 15 asteen paikkeilla ja pohjoisessa enimmäkseen alle 15 asteessa.

Torstaina sää muuttuu aurinkoisemmaksi mutta on vielä laajalti epävakaista. Sadekuuroja on luvassa erityisesti maan etelä- ja keskiosiin.

Maan etelä- ja keskiosissa lämpötila nousee 20 asteen paikkeille ja Lapissa 10–15 asteen välille.

Loppuviikko perjantaista eteenpäin on yleisesti aurinkoinen yksittäisiä ja paikoittaisia sadekuuroja lukuun ottamatta. Lämpötila nousee maan etelä- ja keskiosissa päivittäin 20 asteeseen, jopa ylikin.

”Viikon loppupuolen ennuste elää vielä, mutta maan eteläpuolella luvassa voi olla hellelukemia.”

Lapissakaan ei tarvitse olla kylmissään, sillä loppuviikosta lämpötilat nousevat sielläkin yli 15 asteen.

Kesäkuun 13. päivänä alkavalla viikolla korkeapaine heikkenee, joskin sää jatkuu ajankohtaan nähden lämpimänä. Sateita tullee tavanomaisesti tai hieman keskiarvoista enemmän.

Päivittäistä ennustetta viikolle ei vielä ole, Rinne kertoo.

”Tämä viikko alkaa olla jo heikommin ennustettava. Viikosta saattaa tulla jonkin verran ensimmäistä lomaviikkoa sateisempi.”

Mikäli ennuste pohjoisen Euroopan yli kulkevasta matalapaineen alueesta toteutuu, viikolle on odotettavissa ajoittain aurinkoista ja ajoittain sateista säätä.

Juhannusviikosta vaikuttaa tulevan lämpötilaltaan keskiarvoinen ja ainakin joissain osissa maata sateinen, sillä ennusteet viittaavat matalapaineiden alueen liikkuvan tuolloin Pohjois-Euroopan ylitse.

”Sateita on keskiarvoisesti tai sitä enemmän, mutta ennuste ei ota kantaa siihen, sijoittuvatko sateet alkuviikolle vai juhannuksen tienoille loppuviikkoon.”

Juhannusta seuraavalla viikolla säähän ei ole tiedossa merkittäviä muutoksia. Yleisesti ottaen kesäkuun aikana ei näyttäisi olevan luvassa pidempiä lämpö- tai hellejaksoja.

Pitkän ajan sääennusteet eivät kerro yksittäisten päivien säästä vaan kuvailevat viikon tai kuukauden keskimääräistä säätä, Rinne muistuttaa.

”Jos esimerkiksi koko viikon lämpötila on päivälukemat yhteenlaskettuna ajankohtaan nähden keskiarvoinen, mukaan voi mahtua hellepäiviä ja niitä tasapainottavia viileitä päiviä.”

Kuukausiennusteen alkupäässä arviot ovat luotettavampia, lopussa heikompia.

”Suomessa ennusteet ovat muutenkin vähemmän luotettavia kuin esimerkiksi Etelä-Euroopassa, jossa sää on yleisesti stabiilimpaa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat