Hotelliyö useita satoja euroja – Kesäreissua varaava törmää nyt täysiin hotelleihin ja huimiin hintoihin

Kova kysyntä nosti hinnat tappiin. Viime tingassa varaava maksaa eniten.

Hotelli Ilvestä remontoitiin Tampereella kesäkuussa 2021.

10.6. 2:00 | Päivitetty 10.6. 7:58

Suomen kesä on myyty paikoin loppuun. Suosituimmissa kohteissa ja haluttuimpiin aikoihin monet hotellit ja muut majoitusvaihtoehdot ovat niin täyteen varattuja, ettei yhtä kovia ruuhkia ole nähty aiemmin.

Suomen suurimman hotelliketjun, Sokos-hotellien, kaupallinen johtaja Nina Nieminen sanoo, että suomalaiset ovat nyt lähteneet kotimaassa liikkeelle pandemiaa edeltäviäkin vuosia innokkaammin.

”Vaikka suomalaiset matkustavat jälleen myös ulkomaille, sinne ei lähdetä niin isossa määrin kuin ennen pandemiaa. Osa valitsee tänäkin kesänä lomakohteekseen Suomen”, Nieminen sanoo.

Suomeen jäädään muun muassa siksi, että tarjolla on niin paljon tapahtumia: konsertteja, urheilukisoja, festareita – isompia ja pienempiä kekkereitä, joihin ihmiset haluavat päästä pitkän tauon jälkeen paikan päälle.

Koska tapahtumia on paljon, monet niistä osuvat samalla seudulla samoille viikonlopuille. Ruuhka hotelleissa on taattu.

Julkisten tapahtumien lisäksi osansa tungokseen tuovat yksityiset kokoontumiset. Monet häät tai sukujuhlat, joita on lykätty pandemian yli, pidetään nyt. Vieraat tarvitsevat majoituksen.

Tilastokeskuksen tuoreimmat huhtikuun yöpymisluvut kertoivat jo, että kotimaisten matkailijoiden yöpymisiä kirjattiin tänä keväänä enemmän kuin vuonna 2019 ennen korona-aikaa. Huhtikuuhun 2021 verrattuna yöpymisten määrä peräti kaksinkertaistui.

Viime kesänä matkailuala riemuitsi, kun heinäkuusta tuli kaikkien aikojen huippukuukausi kotimaan matkailussa. Tulevasta heinäkuusta on kaikkien ennusmerkkien mukaan tulossa vieläkin korkeampi tilastopiikki.

Majoitusta varatessaan moni on hämmästellyt korkeita hintoja. Myös tilastojen mukaan hinnat ovat nousseet. Huhtikuun tilastossa hotelliyön keskihinta Suomessa oli 107 euroa, kun se vuotta aiemmin oli 90 euroa.

Isommista kaupungeista kalleimmat hotelliyöt olivat huhtikuussa Rovaniemellä (117 euroa) ja Tampereella (116 euroa). Mikkelin 83 euron ja Espoon 85 euron hotelliyöt olivat edullisimmat.

Nousseita hintoja selittää Niemisen mukaan ainakin kasvanut kysyntä.

”Meillä on kysyntään pohjautuva hinnoittelu, joten hinta vaihtelee sen mukaan, minkä verran huoneita on jäljellä”, sanoo Nieminen.

HS selvitti vastikään, kannattaako hotelli varata netin varaussivustolta vai suoraan hotellista. Tutkimusten mukaan netissä hinnat halpenivat saapumispäivään asti. Suoraan hotellista tehdyt varaukset olivat halvimmillaan 10–24 päivää ennen matkaa ja kallistuivat sen jälkeen uudestaan.

Kun hotellien käyttöaste matkakohteessa on korkea, myös hinnat usein kallistuvat – varsinkin, jos on liikkeellä viime tipan varailijana.

Isoista kaupungeista korkeimmat hotellien käyttöasteet löytyivät huhtikuussa Oulusta (62 prosenttia), Tampereelta (56 prosenttia) ja Turusta (54 prosenttia).

Yksittäisistä lomakohteista käyttöasteiden huippua edustaa ainakin Pohjois-Karjalassa sijaitseva Koli, jonne ei nykyistä enempää matkailijoita juuri mahdu. Viimeisen vuoden aikana Koli ylsi sadan prosentin käyttöasteeseen valtaosan ajasta.

Kolille tehdäänkin nyt lisää tilaa. Kolin kylään valmistuu ensi vuoden kesäksi 130 lisähuonetta.

Pohjois-Karjalan osuuskaupan myyntijohtaja Tiina Kannisen mukaan nyrkkisääntö on, että aina kun mennään koko vuoden käyttöasteessa yli 65:n, kannattaa laajentaa.

Korkea käyttöaste kertoo siitä, että majoituskapasiteettia on vähän suhteessa kysyntään. Näin on käynyt Oulussa, jossa Edenin kylpylähotelli jäi ilman toimijaa, kun Sokos-hotellit häipyi paikalta. Kaavaillut hotellihankkeet seisovat joko puolivalmiina, kuten Jyrki Hallikaisen Torihotelli, tai suunnitelma-asteella, kuten Torinrantaan aiottu Terwa-Tower.

Oulun matkailujohtaja Yrjötapio Kivisaari sanoo, että Oulu on selkeästi alimitoitettu. Haasteet konkretisoituvat nyt, kun edessä on väkirikkaita kesätapahtumia.

Tampereelta ja Turusta voi niin ikään olla haastavaa löytää enää lomamajoitusta – ainakaan edulliseen hintaan. Esimerkiksi uusittu 19-kerroksinen hotelli Ilves Tampereella on ollut maaliskuun avajaisistaan lähtien lähes täynnä. Yksittäinen heinäkuun yö Ilveksessä maksaa tällä hetkellä liki 300 euroa.

Pääkaupunkiseudullakin matkailu on tapahtumien myötä vilkastunut. Hotellien käyttöasteet ovat silti jääneet muita isoja kaupunkeja alhaisemmiksi. Pandemia-aikana Helsinkiin rakennettiin eniten uutta hotellikapasiteettia, jota matkailijat eivät Niemisen mukaan ole ehkä vielä löytäneet.

Tilaa löytyy kautta Suomen myös talvikohteina tunnetuista paikoista, kuten Leviltä, Tahkolta ja Vuokatista.

Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen sanoo, että Lapin kesää markkinoidaan jälleen täydellä teholla. Lapin matkailua yritetäänkin kääntää enemmän ympärivuotiseen suuntaan.

”Rovaniemen matkailun tuloksesta 65 prosenttia tehdään joulukuussa. Nyt haetaan koko ajan sitä sysäystä kohti kesää ja yritetään tavoittaa kansainväliset asiakkaat”, Kärkkäinen kertoo.

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi arvioi, että pääkaupunkiseudulle rakennettiin korona-aikana liikaakin.

”Liikematkustus ei ole palannut sille tasolle, jolla se oli ennen pandemiaa. Eikä se välttämättä palakaan”, Lappi muistuttaa.

Ulkomaalaisia matkustaa jälleen Suomeen, mutta kolme merkittävää matkailijaryhmää ovat poissa: venäläiset, kiinalaiset ja japanilaiset.

”Nämä ryhmät muodostivat matkailun vientituloista 30 prosenttia”, sanoo Lappi.

Lapin näkemyksen mukaan majoituskapasiteettia suhteessa tarpeeseen on Suomessa tällä hetkellä riittävästi.

”Yksittäisiä paikkakuntia ja tapahtumia lukuun ottamatta tilaa on. Vaikka esimerkiksi Savonlinna on vahvasti profiloitunut kesäkaupungiksi, hotelleja ei voida perustaa kuuden viikon varaan”, Lappi sanoo.

Suurin ja järkyttävin pandemian seuraus matkailualalle on Lapin mukaan ollut työvoimapula. Työntekijöistä iso osa häipyi alalta.

Saimaan alueen matkailulle venäläisten matkailijoiden puuttuminen on Mikkelin matkailujohtajan Maisa Häkkisen mukaan ”todella iso lovi”.

”Ponnisteluja uusien markkinoiden avaamiseen tarvitaan”, Häkkinen sanoo.

Saimaan alueella investointeja on tehty rohkeasti. Häkkisen mukaan lukuisia uusia kohteita on joko avautunut vastikään tai avautumassa tänä tai ensi vuonna.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat