”Mikkelissä asuu natsitonttu” – Ääriryhmien välillä käyty omituinen ”joulukalenterisota” paljastaa koko suomalaisen sananvapauden sattumanvaraisuuden

Sananvapaudessa sallitun ja kielletyn raja ei näytä vain häilyvältä, se näyttää kilometrien mittaiselta rajavyöhykkeeltä, kirjoittaa HS:n oikeustoimittaja Susanna Reinboth.

Antifasistinen Varisverkosto ja äärioikeistolainen Partisaani-sivusto alkoivat joulukuussa 2020 julkaista joulukalenterissaan tietoja toisistaan.

12.6. 2:00 | Päivitetty 12.6. 6:29

Antifasistisen Varisverkoston ja äärioikeistolaisen Partisaani-sivuston välille puhkesi vuonna 2020 joulukalenterisota.

Taisto alkoi, kun Varisverkosto alkoi julkaista netissä ”Suomen kamalinta joulukalenteria”. Jokaisesta luukusta paljastui ”natsitonttu” eli äärioikeistoon yhdistetty henkilö.

Artikkelissa kerrottiin päivän hahmon taustoja.

"X [nimi poistettu] on Mikkelissä asuva natsitonttu ja Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen aktiivi. Vaikka Suomen oikeus on kieltänyt PVL:n, X-tonttu ei ole vielä lopettanut, vaan yhdessä muiden PVL:n natsitonttujen kanssa koettanut kovasti keksiä vaihtoehtoisia tapoja jatkaa kiellettyä toimintaansa.”

”Jo 90-luvulla Y [nimi poistettu] herätti viranomaisten huomion kirjoittamalla rasistisia valkoista ylivaltaa peräänkuuluttavia tekstejä Pro Patria -nimiseen natsijulkaisuun. Y-tonttu on jatkanut kammottavaa puuhasteluaan myös 10- ja 20-luvulla.”

Äärioikeistoon liitetty Partisaani-sivusto vastasi samalla mitalla. Sivusto luonnehti omaa kalenteriaan ”äärivasemmiston joulukalenteriksi”, jossa kerrotaan ”marxisteista, jotka sympatisoivat poliittista rikollisuutta”.

Joka päivä luukusta paljastui uusi ”poliittinen vihollinen”.

”Aaton kunniaksi viimeisen luukun takaa paljastuu koko kalenterikavalkadin verisintä väkivaltapropagandaa jakava äärivasemmistolainen, helsinkiläinen Z (s. xx.x.xxxx) [nimi ja syntymäaika poistettu]. Hän sopii juhlaluukkuun hyvin siksi, että tämän joulun teeman mukaisesti hän on paitsi äärivasemmistolainen myös mielenterveysongelmista kärsivä transu.”

Partisaani-sivustolla julkaistu kirjoitus joulukuussa 2020.

Kalenteri poiki poliisille kymmenen tutkintapyyntöä. Ilmoitukset koskivat kunnianloukkausta, yksityiselämää loukkaavaa tiedon levittämistä, laitonta uhkausta sekä tekijänoikeusrikkomusta.

Partisaani-sivustosta tehtiin seitsemän ilmoitusta, Varisverkoston kalenterista kolme.

Poliisi päätti olla aloittamatta ilmoituksista tutkintaa. Poliisi moitti molemminpuolista loanheittoa, mutta rikoksia herjat eivät poliisin mukaan olleet.

Arvostelua saivat esimerkiksi muutamista varisverkostolaisista käytetyt termit ”transu”, ”militantti antifasisti” ja ”herkkähipiäinen lesbo”.

Poliisin mukaan esimerkiksi transu mielletään loukkaavaksi sanaksi, jonka tarkoituksena saattaa olla toisen halventaminen.

Varisverkoston tiedot vastapuolesta olivat poliisin mukaan paikkansapitäviä. Silti termit kuten natsi, natsitonttu, uusfasistinen, tuhma, kylmäävä ja natsipuuhat ovat ”yleisen elämänkokemuksen perusteella ilmeisen halventavia eivätkä jätä epäselväksi tekijän loukkaamistarkoitusta”.

Poliisi kuitenkin huomautti, että sananvapaus antaa oikeuden käyttää myös muita kuin asiatyylisiä ilmaisuja. Osa ilmaisuista olikin ”retorisia ylilyöntejä”.

Yksityiselämän loukkaukset koskivat muun muassa erään ”natsitontun” vanhasta rikostuomiosta kertomista sekä varisverkostolaisten henkilökohtaisten tietojen, kuten osoitteen ja puhelinnumeron, jakamista.

Poliisin mukaan näissä ei ollut kyse rikoksesta, koska tiedot löysi helposti muutenkin.

Varisverkoston joulukalenterin julkaisu joulukuussa 2020.

Yksi rikosilmoitus koski laitonta uhkausta, sillä yhteystietojen jakaminen Partisaani-sivustolla oli johtanut uhkaavilta tuntuviin soittoihin ja viesteihin.

Poliisin mukaan ikävät yhteydenotot eivät kuitenkaan täyttäneet laittoman uhkauksen tunnusmerkistöä. Yhteydenotot loppuivat, kun isänmaanpetturiksi leimattu uhri hankki turvakiellon.

Yhdessä Varisverkoston luukussa oli väärän henkilön kuva. Virhe huomattiin seuraavana päivänä, ja se korjattiin mustaamalla kuva tunnistamattomaksi. Poliisin mukaan kuvan henkilön kunniaa ei ollut loukattu, sillä tekstissä puhuttiin koko ajan oikeasta henkilöstä.

Yhdestä poliisin päätöksestä tehtiin kantelu syyttäjälle. Syyttäjä oli kuitenkin samaa mieltä poliisin kanssa ja päätti, ettei esitutkintaa aloiteta.

Suuri joulukalenterisota ja sen jälkinäytökset osuivat samaan ajankohtaan, jolloin julkisuudessa seurattiin toista sananvapauden rajoja haarukoivaa prosessia.

Vapaa toimittaja Johanna Vehkoo sai syytteen, kun hän oli Facebook-kirjoituksessaan kutsunut räväköistä puheistaan tunnettua oululaista kunnallispoliitikkoa Junes Lokkaa natsiksi, rasistiksi ja natsipelleksi.

Oulun käräjäoikeudessa ja Rovaniemen hovioikeudessa Vehkoo tuomittiin Lokan kunnian loukkaamisesta.

Korkein oikeus kumosi tuomion tammikuussa.

Ennakkopäätöksen mukaan Vehkoon kirjoituksessa oli kyse arvostelusta, joka kohdistui Lokan menettelyyn politiikassa tai siihen rinnastettavassa julkisessa toiminnassa. Lisäksi se koski yleistä mielenkiintoa herättävää aihetta.

Kun ottaa huomioon Lokan julkisuudessa esittämät tiettyjä ihmisryhmiä halventavat ja vihamieliset kannanotot, kirjoitus ei korkeimman oikeuden mukaan kokonaisuutena arvioituna ylittänyt selvästi sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä.

Hämmentävää on, miksi joulukalenterisodan mutapainia ei edes alettu tutkia mutta samaan aikaan Vehkoon kirjoitukset tutkittiin, hän joutui syytteeseen ja tuli myös tuomituksi kahdessa oikeusasteessa.

Poliisin voi tulkita ennakoineen hyvin korkeimman oikeuden linjauksia, sillä monet joulukalenterisodan tölväykset liittyivät juuri poliittisen tai muun julkisen toiminnan arviointiin.

Moni Partisaani-sivuston herjoista kohdistui kuitenkin vastapuolen henkilökohtaisiin ominaisuuksiin, kuten seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoli-identiteettiin tai väitettyihin mielenterveyden ongelmiin. Näihin kohdistuvat herjat eivät nauti sananvapauden suojaa.

Viranomaisten päätösten valossa raja sallitun ja kielletyn sananvapauden välillä ei siten näytä pelkästään häilyvältä. Se näyttää kilometrien mittaiselta rajavyöhykkeeltä.

On aivan sattumanvaraista, miten viranomaiset reagoivat rajavyöhykkeellä hortoiluun.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat