Ilmatieteen laitos varoittaa voimakkaasta uv-säteilystä eteläisessä Suomessa

Ilmatieteen laitoksen tutkijan mukaan säteilyltä kannattaa suojautua.

Ilmatieteen laitos on antanut kesän ensimmäisen varoituksen ultraviolettisäteilystä eli uv-säteilystä. Varoituksen mukaan uv-säteily on erityisen voimakasta tiistaina iltapäivällä. Ulkoilijoita Helsingissä Kaivopuiston rannassa sunnuntaina 5. kesäkuuta 2022.

7.6. 11:05 | Päivitetty 7.6. 12:18

Ilmatieteen laitos varoittaa voimakkaasta uv-säteilystä tiistaina Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Ahvenanmaalla.

Sunnuntaina Etelä-Suomessa mitattiin ensimmäistä kertaa kuluvana kesänä voimakasta uv-säteilyä.

Tilastollisesti vuoden ensimmäiset voimakkaan uv-säteilyn päivät ajoittuvat Suomessa juhannusta edeltäville kahdelle viikolle. Uv-säteily on voimakasta, kun se saavuttaa lukeman kuusi.

Ilmatieteen laitoksen tutkijan Anu Heikkilän mukaan säteilyltä kannattaa suojautua, kun lukema on suurempi kuin kolme. Tällaisia lukemia mitataan Suomessa maaliskuusta syyskuuhun.

Auringon säteilyltä kannattaa ensisijaisesti suojautua vaatetuksella. Paljaat ihoalueet on hyvä suojata aurinkovoiteella.

Heikkilä muistuttaa, että vain paksu ja yhtenevä pilvipeite vaimentaa säteilyä merkittävästi, kun taas ohuet yläpilvet eivät juuri lainkaan. Tuuli voi tuntua viileältä, mutta se ei suojaa säteilyltä.

”Varjoon hakeutuminen on myös helppo tapa pienentää altistusta. Siirtyminen suorasta auringonpaisteesta varjoon voi parhaimmillaan puolittaa ihoa polttavan uv-säteilyn tehon”, Heikkilä opastaa tiedotteessa.

Uv-säteilyä tulisi välttää, sillä toistuva palaminen, suuret kerta-altistukset ja elämän aikana iholle kertynyt säteily kasvattavat riskiä sairastua ihosyöpiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat