Lammikot kuhisevat nyt verenhimoisia metsä- ja taigahyttysiä – Seuraavat viikot ratkaisevat, millainen riesa hyttysistä tulee

Erityisesti tulevien viikkojen sademäärä ratkaisee, kuinka paljon hyttysiä on tänä kesänä.

Hyttyshuippu ajoittuu Suomessa juhannuksen kummallekin puolelle.

8.6. 14:06

Ensimmäiset kesähyttyset ovat jo liikkeellä Etelä-Suomessa, ja lammikot kuhisevat parhaillaan niille seuraajia ympäri maata.

Seuraavien viikkojen sadetilanne on avainasemassa tämän kesän hyttysten määrässä, sanoo hyönteistutkija ja Kainuun ELY-keskuksessa työskentelevä ympäristöasiantuntija Reima Leinonen.

”Jos vettä ei sada ja on lämpimämpää, kuivaa ja tuulista, lammikot voivat kuivua kesken hyttysten kehitysprosessin. Silloin hyttysiä tulee vähemmän.”

Keskipitkän ajan sääennusteet lupaavat hyttysille hyvää, sillä ensi viikolla saattaa tulla tätä viikkoa enemmän sateita.

”Jos seuraavan parin viikon sisällä tulee vettä, hyttysiä on odotettavissa ainakin normaali määrä”, Leinonen arvioi.

Runsasluminen viime talvi loi hyvät olosuhteet hyttysille, mutta olennaista on, onko sulanut vesi säilynyt lammikoissa tarpeeksi pitkään. Ratkaisevaa on nimenomaan alkukesän kosteus.

Viileä sää hidastaa hyttysten kuoriutumista munista, mutta ei vaikuta niiden määrään. Hitaasti edennyt kevät onkin voinut hidastaa hyttysten kehittymistä aikuisiksi. Kuoriutuminen ja lentokausi jakautuvat silloin pidemmälle ajalle.

Viime kesä sen sijaan oli hyttysten suhteen poikkeava, sillä alkukesällä oli hyvin lämmin jakso. Hyttyset kuoriutuivat sen takia lähes yhtä aikaa.

”Ihmisistä varmaan tuntui, että niitä oli joka nurkka täynnä. Todellisuudessa hyttysiä ei koko kesää ajatellen ollut normaalia enempää”, Leinonen huomauttaa.

Leinosen mukaan hyttyshuippu on aina ajoittunut juhannuksen molemmille puolille riippuen siitä, missä päin Suomea ollaan. Liikkeellä on silloin noin kolmannes koko yksilömäärästä. Hyttysen lentoaika kestää keskimäärin kolme viikkoa.

Suomessa kesähyttysiä on tiettävästi 43 lajia, joista 3–5 aiheuttaa Leinosen mukaan ihmisille eniten harmia. Esimerkiksi metsähyttysiä ja taigahyttysiä on runsaasti ympäri maata – ja ne ovat verenhimoisia.

”Ne tulevat railakkaasti hakemaan veriaterian, jos käsi ei ehdi niitä läpsäistä”, Leinonen kuvailee.

Hyttyset viihtyvät kosteissa pusikoissa.

Hyttyset viihtyvät siellä, missä biotooppi eli luontotyyppi on niille sopiva. Kosteat pusikot vetävät itikoita puoleensa. Esimerkiksi Lapissa on paljon hyttysiä houkuttelevaa luontoa.

”Hyttyset eivät viihdy tuulisilla ja kuivilla paikoilla, vaan kosteissa painanteissa”, Leinonen sanoo.

Piha kannattaakin pitää matalakasvuisena ja avoimena, jos haluaa tehdä siitä hyttysille mahdollisimman epähoukuttelevan. Myös seisovia vesilähteitä, kuten lammikoita, pitää välttää.

”Mitä enemmän pihalla on vettä, kosteutta ja pusikoita, jotka estävät tuulta, sitä varmemmin on myös hyttysiä”, Leinonen summaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat