”Yleinen etu vaatii” – Oikeus määräsi moottori­­pyörä­jengi Cannonballin lakkautettavaksi

Käräjäoikeus arvioi lakkautusratkaisussaan, että rikollinen toiminta on olennainen osa Cannonballin toimintaa. Kerhon edustajat vastustivat lakkautusta.

Kerhojen edustajat vastustivat lakkauttamista kevään oikeudenkäynnissä ja pääosin kiistivät syyttäjien ajaman kanteen väitteet.

8.6. 10:12 | Päivitetty 8.6. 11:48

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on julistanut moottoripyöräjengi Cannonball MC:n ja sen alayhdistyksen Squad 32:n lakkautetuiksi.

Käräjäoikeuden mukaan Cannonball on järjestäytynyt tavalla, joka muistuttaa sotilaallista organisaatiota. Oikeus katsoo myös, että sen jäsenet ovat syyllistyneet ampuma-aserikoksiin ja vakaviin rikoksiin. Kerhotilojen aseet osoittavat aseiden liittyvän yhdistyksen toimintaan, arvioi käräjäoikeus.

”Lisäksi viidessätoista tuomiossa on katsottu, että Cannonball MC on järjestäytynyt rikollisryhmä”, oikeus toteaa ratkaisussaan.

Oikeuden perusteluissa huomioidaan, että kaikki yhdistyksen toiminta ei ole rikollista, ja että CMC:n ja Squad 32:n toiminnassa on mukana myös ihmisiä, jotka käyvät töissä ja joilla ei ole rikosrekisteriä. CMC:hen ja Squad 32:een liittyvien rikostuomioiden määrä on oikeuden mukaan kuitenkin huomattavan suuri.

”Rikollinen toiminta on olennainen osa vastaajien (CMC:n ja Squad 32:n) toimintaa”, oikeus perustelee.

Muun muassa näiden syiden vuoksi oikeus pitää Cannonballia yhdistyslaissa tarkoitettuna kiellettynä yhdistyksenä, jonka toiminta on olennaisesti hyvien tapojen vastaista. Oikeus ei pitänyt varoitusta riittävänä seuraamuksena rikkomuksille.

”Yleinen etu vaatii Cannonball MC:n ja Squad 32:n lakkauttamista”, oikeus toteaa.

Kerhojen edustajat vastustivat lakkauttamista kevään oikeudenkäynnissä ja pääosin kiistivät syyttäjien ajaman kanteen väitteet.

CMC:tä koskeva lakkautusoikeudenkäynti oli jo kolmas, joita viranomaiset ovat viime vuosina ajaneet oikeudessa.

Jo aiemmin uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) on oikeuden päätöksellä lakkautettu hyvän tavan vastaisena, kuten myös poliisin rikollisjärjestöksi lukema United Brotherhood (UB).

Molempien yhdistysten lakkautus on jo saanut lainvoiman, ja molemmat toimivat aikoinaan rekisteröimättöminä yhdistyksinä, kuten myös CMC.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat