Poliisi esittää yllättävän selityksen sietämättömille passijonoille: ”Ukrainan tilanne on eteenpäin työntävä voima”

Korkeiden asiointimäärien ennakoidaan jatkuvan vähintään kesän yli. HS kysyi Poliisihallituksen lupahallintopäällikkö Hanna Piipposelta, mistä jonot johtuvat ja mitä tilanteelle aiotaan tehdä.

Passijono Helsingin poliisiasemalla Pasilassa 7.6.2022.

8.6. 17:43

Pääkaupunkiseudulla on ollut valtavat passijonot. Millainen tilanne on muualla?

”Kaikkialla Suomessa on tosi paljon asiakkaita, ja ajanvarausaikoja on vaikea saada. Pääkaupunkiseudun lisäksi Turussa, Tampereella ja Oulun seudulla on eniten asiakkaita, mutta kaikkialla ajanvarausajat menevät nopeasti.

Jonottamalla pystyy asioimaan. Jonotusaika vaihtelee poliisiasemittain ja vuorokauden ajan mukaan. Nopeimmillaan pääsee suoraan tiskille ja pahimmillaan voi joutua jonottamaan viisikin tuntia.”

Mistä johtuu, että jonot ovat nyt niin pitkät?

”Ihmisillä ei ole voimassaolevia passeja, koska pandemian aikana ei pystynyt matkustamaan. Maaliskuussa tuli tieto, että matkustusrajoitukset loppuvat.

Ukrainan tilanne on myös ollut yllättävän monelle eteenpäin työntävä voima saada asiakirjat kuntoon. On kuitenkin vaikea mitata, mikä sen vaikutus on ollut. Kesä ylipäätään on meillä vilkkainta aikaa.”

Miksi ette osanneet valmistautua siihen, että tarve passin uusimiselle on nyt suuri?

”Olemme valmistautuneet ja tehneet paljon, mutta määrät ovat hurjia. Normaaliin verrattuna päätöksentekomäärät saattavat olla jopa kolminkertaisia, ja se valitettavasti näkyy ruuhkaisuutena.

Toki tiesimme, että jossain kohtaa ruuhka alkaa, mutta kukaan ei tiennyt, minä viikkona matkustusrajoitukset poistuvat. Toimenpiteitä on tehty sitä mukaa, kun olemme nähneet, että kysyntä lähtee kasvuun.”

Millaisia muutoksia olette jo tehneet ruuhkien takia toimintaanne?

”Olemme käytännössä kolminkertaistaneet kapasiteettimme. Poliisilaitoksille on lisätty henkilökuntaa, ajanvarauskapasiteettia on lisätty ja uusia tiskejä on avattu. Aukioloaikoja on laajennettu niin paljon kuin käytettävissä olevilla asiantuntijoilla on mahdollista.

Myös ylitöitä on tehty. Olemme lisäksi kouluttaneet omasta henkilökunnastamme lisää väkeä, jotka pystyvät käsittelemään passiasioita.”

Millaisia muutoksia aiotte vielä tehdä tilanteen ratkaisemiseksi?

”Keväällä pystyimme antamaan poliisilaitoksille lisäresursseja rekrytoimiseen, mutta ammattitaitoista henkilökuntaa ei saada yhdessä yössä. Uusia työntekijöitä on nyt aloittanut, ja käsittääkseni jonkin verran rekrytointeja on tulossa. Rekrytointien vaikutus alkaa varmaan näkyä vasta nyt.

Haemme myös esimerkiksi tasapainoa sen suhteen, avataanko lisää ajanvarausaikoja, jolloin kapasiteettia palvella jonottajia taas on vähemmän.

Ajanvarausaikoja tulee lisää, mutta ei varmaan ihan niin paljon kuin on toiveena. Sitä varten meillä pitäisi olla enemmän porukkaa, isommat toimitilat ja enemmän asiointitiskejä.”

Millaisella aikataululla tilanteen voi odottaa helpottavan?

”Ennakoidaan, että korkeat asiointimäärät jatkuvat vähintään kesän yli. Me yritämme koko ajan vastata kysyntään, mutta tilanne riippuu myös siitä, kuinka paljon ihmiset ovat jatkossa liikkeellä.”

Miten nyt kannattaa toimia, jos haluaa uusia passinsa?

”Jos haluaa kiireellisesti uusia passinsa, kannattaa käydä katsomassa, onko varausaikoja. Jos aikaa ei saa, pitää mennä jonottamaan. Se ei ole ideaalitilanne, mutta jos passin tarvitsee, sen saa.

Jos juuri nyt ei tarvitse passia, ei tarvitse hätääntyä ja lähteä jonottamaan. Jos passi on vanhenemassa esimerkiksi syksyllä, uuden passin ehtii varmasti saada.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat