”Tekopyhää teeskentelyä” – Mira Lecklin päätti selvittää, minkälaiset kotiintuloajat toisten lapsilla oikeasti on

Keskustelu kotiintuloajoista lähti liikkeelle Facebookin Kotkan Puskaradio-ryhmässä sen jälkeen kun Kotkassa havahduttiin, että jopa 10-vuotiaita lapsia on löydetty juomasta itseään humalaan Kauppakeskus Pasaatin kulmilla.

Vanhempien voi olla haastavaa sopia kotiintuloaikoja niin nuoremmille lapsille kuin teini-ikäisille.

13.6. 9:04 | Päivitetty 13.6. 10:31

Miksi kaikki muut lapset saavat olla aina pidempään ulkona?

Tämä on varmasti lause, jonka moni vanhempi kuulee lastensa suusta, kun kotona käydään keskustelua lasten kotiintuloajoista.

Kotkassa lasten kotiintuloajat nousivat kuitenkin konkreettisen ikävällä tavalla keskusteluun, kun jopa 10-vuotiaita lapsia tavattiin toistuvasti notkumasta iltaisin humalassa muun muassa Kauppakeskus Pasaatin kulmilta.

Perhekeskuksen vastaava perhekeskuskoordinaattori Mari Nieminen nosti asian esille Facebook-seinällään. Asiasta uutisoi myös Kymen Sanomat.

Ilmiöstä huolestui myös kotkalainen perheenäiti Mira Lecklin, joka päätti Kymen Sanomien artikkelin ja Niemisen julkaisun pohjalta lähteä selvittämään Facebookin Puskaradio Kotka -ryhmässä, minkälaisia kotiintuloaikoja kotkalaiset vanhemmat kouluikäisille lapsilleen määrittävät.

”Odotin kyllä vieläkin suurempaa vastauksien ryöppyä ja voimakkaampaa keskustelua. Ajattelin että sinne tulee oma jenginsä kertomaan kovat mielipiteensä asioista”, Lecklin kertoo.

Vaikka Lecklin odotti keskustelulta vieläkin voimakkaampia käänteitä ja rajumpia kulmia, puhututtivat lasten kotiintuloajat selkeästi kotkalaisia, sillä Lecklinin kysymys sai ryhmässä yli 100 vastausta.

Entä millaisia tuloksia Lecklinin kysymys sitten poiki?

Suurin osa kertoi kouluikäisten lastensa kotiintuloajan olevan kello 19 ja 21 välillä. Kotiintuloajat myös siirtyivät myöhäisemmäksi, mitä vanhemmaksi kouluikäiset lapset vastaajilla kävivät.

Mutta jos kouluikäiset lapset saapuvat koteihinsa pääsääntöisesti jo ennen yhdeksää, miten voi olla mahdollista, että kouluikäisiä lapsia löydetään iltaisin humalasta kaupungilta?

Tähänkin löytyi vastaus Facebook-ryhmän keskustelusta, kun eräs vastaajista arveli, miten ryhmässä ”huutelevat vain kilttien lasten vanhemmat.”

Lecklin jakaa samat ajatukset.

”Minusta tuntuu, että sinne vastailevat vain ne keillä asiat ovat jollain tavalla hanskassa. Eivät ihmiset lähde sinne kertomaan, että minun lapseni on ihan pitelemätön.”

Useita reagointeja ja jatkokommentteja ryhmässä herätti myös eräs keskustelija, joka muistutteli vanhoista hyvistä ajoista toteamalla, miten hänen omat tyttärensä tulivat 1990-luvulla kotiin vasta neljältä aamuyöllä, mutta heistä tuli silti ihan kunnon kansalaisia.

Keskustelija ei ymmärtänytkään huolta nykynuorten juhlimisesta vaan pitää sitä tekopyhänä teeskentelynä, sillä eiväthän nykyiset vanhemmat itsekään olleet nuorena sen fiksumpia.

Tällaiset kommentit Lecklin jättää omaan arvoonsa.

”En minäkään oleta, että ihan sinne kahdeksaantoista ikävuoteen asti odotettaisiin ennen kuin alkoholia ensimmäisen kerran maistellaan, mutta nyt kyse on kymmenenvuotiaista lapsista”, Lecklin sanoo.

Keskustelussa taisivatkin välillä mennä puurot ja vellit sekaisin, kun osa keskustelijoista puhui alakouluikäisistä lapsista ja osa taas jo täysi-ikää lähestyvistä teineistä.

Mutta voiko siis keskustelusta vetää mitään johtopäätöksiä? Mikä on oikea kotiintuloaika kouluikäiselle lapselle?

Eräs keskustelija summasi asian seuraavasti:

”Mielestäni lapsilla pitää olla ehdottomasti rajat, mut jos ne aiheuttavat jatkuvaa eripuraa ja kiukkua, eivät ne silloin aja asiaansa. Yhdessä tehdyt, perustellut sopimukset kantavat paljon pidemmälle.”

”Jokainen lapsi on omanlaisensa ja tarvitsee omat rajansa. Opetelkaa myös luottamaan lapseenne. Eivät ne aina ole tekemässä hölmöyksiä, vaikka oisivatkin vähän myöhempään ulkona. Meillä aikuisilla on valta lasta kohtaan, mutta sitä pitää osata käyttää oikein ja rakkaudella.”

Näin toimii myös Lecklin omien 8 ja 11-vuotiaiden lastensa kanssa.

”Vapaus ja vastuu kulkevat käsi kädessä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat