Merivartiosto jäljittää Selkä­meren mysteerivuodon lähdettä seitsemän aluksen joukosta

Selkämereen keskiviikkona valuneen aineen koostumus ja alkuperä ovat edelleen tuntemattomia. Vedestä otetut näytteet lähetetään maanantaina Keskusrikospoliisin laboratorioon.

13.6. 12:19 | Päivitetty 13.6. 12:54

Länsi-Suomen merivartiosto selvittää, onko Selkämerellä keskiviikkona tapahtuneessa vuodossa syytä epäillä rikosta, kertoo tutkinnanjohtaja Tommi Lehtonen Länsi-Suomen merivartioston alaisesta Turun rikostorjuntayksiköstä.

”Selvitämme ensin, mitä aine on, jotta tiedämme, onko sitä ollut ylipäätään laillista päästää mereen”, Lehtonen kertoo.

”Tavallisesti mereen ei saisi päästää juurikaan ainetta, joka jättää kalvon veden pintaan. Silloin voi jo melkein sanoa, että aine on väärin päästetty tai kielletty.”

Lehtosen mukaan öljy on päästöistä yleisin, ja siitä voidaan määrätä hallinnollinen öljypäästömaksu.

”Muista aineista ei ole mahdollista määrätä hallinnollista maksua, jolloin kyseeseen tulee rikostutkinta esimerkiksi ympäristön turmelemisesta”, Lehtonen kertoo.

Vuoto tapahtui aikaisin keskiviikkoaamuna 8. kesäkuuta. Aine levisi runsaan sadan merimailin eli noin 185 kilometrin pituiselle ja 500 metrin levyiselle alueelle.

Mereen vuotanutta ainetta ei ole havaittu veden pinnalla enää perjantain jälkeen. Lehtosen mukaan vuoto aiheutti ohuen kalvon, joka sittemmin haihtui pois näkyvistä.

”Käytännössä ainetta ei voitu enää kerätä pois. Sen vuoksi emme ryhtyneet torjuntatoimiin.”

Aineen koostumus ja alkuperä ovat edelleen tuntemattomia.

”Jos se on ollut esimerkiksi kevyttä öljyä, haihtuvat ainesosat haihtuvat pois ja yleensä haitalliset aineet jäävät vesistöön.”

Tällä hetkellä tiedossa on, ettei vuoto ainakaan ole mineraaliöljyä. Lehtonen arvioi, että aine voisi olla kuljetustankkien puhdistamisessa käytettyä pesuvettä, joka on vuotanut vesistöön.

Vedestä otetut näytteet lähtevät tänään maanantaina Keskusrikospoliisin laboratorioon tutkittavaksi. Lehtonen arvioi, ettei vuodon koostumus selviä vielä tämän viikon aikana.

”Pyysin laboratoriolta kiireellistä selvitystä. Riippuu heidän työtilanteestaan, pystyvätkö he ottamaan asiaa nopeutetusti käsittelyyn.”

Asiaa selvitetään yhdessä Ruotsin viranomaisten kanssa, sillä vuoto tapahtui sekä Suomen että Ruotsin talousalueella. Lehtonen ei tiedä, missä vaiheessa selvitys on naapurin puolella.

”Toivotaan, että ruotsalaiset saavat aineen koostumuksen selville nopeammin”, Lehtonen hymähtää.

Mereen vuotaneen aineen alkuperä on vielä tuntematon. Vuodon kapea ja pitkä muoto kuitenkin osoittaa, että kyseessä on todennäköisesti ollut liikkuva alus, Lehtonen sanoo.

Merivartiosto on selvittänyt vuodon sijainnin ja ajankohdan perusteella, mitä aluksia merialueella on tuolloin liikkunut.

”Tiedossamme on seitsemän alusta, jotka ovat liikkuneet alueella kohtuullisen ajan sisällä.”

Lehtonen ei osaa sanoa, mitä alukset olivat ja mistä mihin ne olivat matkalla. Hän kertoo, ettei aluksiin tässä vaiheessa oteta yhteyttä, vaan vuodon koostumus selvitetään ensin.

Perjantaina aamulla Länsi-Suomen merivartiosto kertoi HS:lle, että vuodon epäiltiin olevan peräisin rautamalmia kuljettaneesta ESL Shipping -varustamon Rautaruukki-Botnia-puskuproomu­yhdistelmästä.

Aluksella oli havaittu torstaiaamuna pieni lastivuoto yhdistelmän ollessa Oxelösundin ankkuripaikalla odottamassa pääsyä satamaan Ruotsin rannikolla.

Varustamo kertoi Ruotsin merivartioston viestittäneen, että kyseisen lastivuodon yhteys ympäristöpäästöön on erittäin epätodennäköinen.

Tutkinnanjohtaja Lehtonen ei tässä vaiheessa pysty vahvistamaan tietoa.

Sunnuntaina Länsi-Suomen merivartiosto kertoi vuonna 1994 uponneen Estonia-laivan vuotavan Itämereen öljyä. Merivartioston mukaan veteen vuotaa todennäköisesti kevyttä polttoöljyä. Asian varmistamiseksi Rajavartiolaitos on ottanut aineesta näytteen.

Hylystä on aiemminkin tihkunut pieniä määriä öljyä, mutta nyt vuoto näyttää selvästi lisääntyneen.

”Estonia on aikoinaan tyhjennetty öljystä, mutta kaikkea sieltä ei ole saatu pois. Öljyä on mahdollisesti jäänyt taskuihin, mistä sitä pääsee ajoittain nousemaan. Öljyn purkautuminen ylös voi liittyä esimerkiksi veden lämpötilaan”, Lehtonen kertoo.

Estonian päästöistä ei ole käynnissä tutkintaa. Merivartioston mukaan Estonian vuodolla ei ole yhteyttä keskiviikkona Selkämerellä havaittuun vuotoon.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat