Taidokkaat savuketemput villitsevät nuoria somessa – Näin sähkötupakoita hivutetaan lapsille vanhempien selän takana

Sähkösavukkeiden helppoa kaupankäyntiä sekä erilaisia temppuvideoita näkee sosiaalisessa mediassa yhä useammin. Ne houkuttelevat tuotteen käyttäjiksi myös alaikäisiä, sanoo Ehkäisevän päihdetyön asiantuntija Katri Saarela.

21.6. 2:00 | Päivitetty 21.6. 7:52

Sähkötupakan käyttö vaikuttaa yleistyvän yhä useamman nuoren arjessa. Tuotetta käyttävät nykyään jopa alakouluikäiset, kertoo projektipäällikkö ja asiantuntija Katri Saarela Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä. Ilmiö on huomattu myös kouluissa.

”Olemme saaneet paljon huolestuneita yhteydenottoja vanhemmilta ja oppilaitoksista erityisesti viimeisen vuoden aikana nuorten sähkötupakan käytöstä”, Saarela kertoo.

Vape eli sähkötupakka on sähköllä toimiva savuke, jolla höyrystetään säiliössä olevaa nestettä. Tuote kuuluu Suomessa tupakka­lainsäädännön piiriin. Sähkösavukkeilla on samat ikärajat kuin muilla tupakkatuotteilla.

Saarelan mukaan suurin osa huolestuneista yhteydenotoista on tullut yläkouluista. Sähkötupakan käyttöä on havaittu myös nuoremmilla lapsilla.

”Tähän on törmätty myös alakouluissa, mutta siellä tietysti vähemmän. Käyttö mahdollisesti yleistyy alakouluikäisillä yhtenäiskouluissa.”

Vaikka tuote on laillinen täysi-ikäisille, liittyy niiden käyttöön rajoituksia oppilaitoksissa.

”Sähkötupakoiden käyttö on noussut esiin myös esimerkiksi ammattikouluissa. Näitä on käytetty kouluissa ihan sisätiloissakin, esimerkiksi vessoissa ja pukuhuoneissa. Koulujen tiloissa nämä luetellaan kuitenkin täysi-ikäisiltäkin kielletyiksi.”

Ilmiö on rantautunut Suomeen Saarelan mukaan kunnolla viimeisen vuoden aikana. Erityisesti tänä keväänä yhteydenottojen määrä kasvoi selvästi.

EHYT ry:n tänä vuonna tekemän kyselyn mukaan 34 prosenttia 15–17-vuotiaista piti sähkösavuketta trendikkäänä. Kyselytuloksen mukaan nuoret kokevat sähkösavukkeen muodikkaimpana nikotiinituotteena.

Vaping-tunnisteella löytyy Tiktokista valtava määrä sähkötupakkavideoita.

Sähkötupakat ovat olleet suosittuja Yhdysvalloissa jo pidemmän aikaa, mutta sosiaalisessa mediassa pyörineet temppuvideot ovat mahdollisesti lisänneet tuotteen suosiota myös muualla.

Vaping-tunnisteella löytyy Tiktokista valtava määrä sähkötupakkavideoita. Videoissa sekä aikuiset että lapset tekevät sähkötupakan höyrystä erilaisia kuvioita, temppuja ja haasteita. Sovelluksesta löytyy myös monia osto- ja myyntitarjouksia.

Saarela sanookin, että tuotteiden kaupankäynti on huolestuttavan helppoa sosiaalisessa mediassa. Ehytin tekemässä selvityksessä 55 prosenttia 15–17-vuotiaista kyselyyn vastanneista nuorista koki sähkösavukkeiden ostamisen helpoksi.

Sosiaalisessa mediassa tapahtuva nikotiinituotteiden kaupankäynti on yleistynyt viime vuosina selvästi. Saarela nostaa esille Tiktokin lisäksi Snapchat-sovelluksen, jossa nikotiinituotteiden myyminen ja ostaminen alaikäisille on yleistä.

”Erityisesti Snapchat kanavana on vähän piilossa aikuisilta. Sieltä julkaisut häviävät melko nopeasti, ja oman sijainnin voi merkitä helposti näkyviin. Nuoret ovat kyselyjen mukaan kokeneet sen ilmeisen hyväksi kanavaksi kaupankäynnille.”

Lue lisää: Nuorten suosima some-palvelu kehkeytyi nuuskakauppiaiden tyyssijaksi: ”He törmäävät vääjäämättä ilmoituksiin”

Sähkötupakka on melko pienikokoinen laite, josta syntyvää tuoksua monikaan ei Saarelan mukaan tunnista. Hän toivoo enemmän keskustelua ja perehtymistä tuotteeseen niin vanhemmilta kuin opettajilta, jotta niiden käyttöön pystyttäisiin paremmin puuttumaan.

”Eihän monikaan vanhempi tai opettaja osaa varmaan edes ajatella, että jokin kummallinen mansikkainen tuoksu tulisi sähkösavukkeista, kun sillä hajulla ei ole mitään tekemistä esimerkiksi tupakan savun kanssa. Tällöin niiden käyttöäkin voi olla haastava tunnistaa.”

Sähkösavukkeessa käytettävää nestettä pystyy myös annostelemaan. Jotkut käyttävät tuotetta kokonaan ilman nikotiinia. Saarelan mukaan on virheellistä ajatella, että sähkötupakointi olisi sen vuoksi parempi tai turvallisempi ratkaisu kuin esimerkiksi tupakointi.

”Nuoret saattavat käyttää kertakäyttöisiä nikotiinittomia sähkösavukkeita, mutta nekään eivät tämänhetkisen tiedon mukaan ole haitattomia. Monesti ihminen saattaa vain vertailla haittoja ja miettiä, että eihän se ole yhtään niin paha kuin joku toinen. Ihmisiltä selvästi puuttuu näistä tietoa, sekä nuorilta että aikuisilta.”

”Se, että tuotteeseen jää koukkuun tätä kautta, on varmasti osaltaan näiden tarkoituskin.”

Vaikka sähkösavukkeiden nesteistä ja makuaineista ei ole vielä riittävän pitkältä ajalta tutkimustietoa, on itse tuotteen käytöstä löytynyt nykytiedon valossa haittapuolia.

Sähkösavukkeiden käyttö haittaa muun muassa keuhkojen normaalia toimintaa ja alentaa keuhkojen toimintakykyä. Saarela on erityisen huolissaan sähkösavukkeiden koukuttavuudesta ja sen seurauksista.

”Vaikka sisältö näissä sähkötupakoissa voi olla erilainen kuin muissa nikotiinituotteissa, siirrytään esimerkiksi nikotiinittomista helposti muiden nikotiinituotteiden käyttämiseen. Se, että tuotteeseen jää koukkuun tätä kautta, on varmasti osaltaan näiden tarkoituskin”, Saarela sanoo.

Vaikka sosiaalisen median rooli huolestuttaa, löytyy sovelluksista myös hyviä puolia päihdekeskusteluun liittyen. Esimerkiksi Tiktokissa monet nuoret puhuvat aktiivisesti nikotiinituotteiden ja sähkötupakan käyttöä vastaan. Sosiaalisessa mediassa leviää tärkeää tietoa myös sähkösavukkeiden riskeistä, koukuttavuudesta ja muista huonoista puolista.

”On hienoa huomata, että nykyään on monia nuoria, jotka suhtautuvat kielteisesti päihteiden käyttöön ja kannustavat samaan. Osaltaan olisi varmasti tehokkaampaa, jos olisi enemmän keskustelua nuorelta toiselle siitä, että tällaisten tuotteiden käyttö ei ole erityisen hienoa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat