Kymmeniä sairaanhoitajia irtisanoutui akuuttihoidosta Tampereella – ”Porkkanoita ei ole tarjolla”

Taysin HR-johtaja ei pidä määrää poikkeavana, mutta sanoo sitä hankalaksi. Pääluottamushenkilön mukaan irtisanoutumisten taustalla on esimerkiksi työnantajan joustamattomuus.

Taysin Acuta-päivystys kuuluu akuuttihoidon piiriin, kuten myös Valkeakosken päivystys sekä ensihoito. Rakennus kuvattiin keväällä 2021.

15.6. 6:54

Tampereen ja Oulun yliopistollisista keskussairaaloista on irtisanoutunut kymmeniä sairaanhoitajia alkuvuoden aikana. Taysin HR-johtaja Raija Ruoranen vahvistaa, että Taysin akuuttihoidosta on irtisanoutunut kevään aikana noin kolmekymmentä sairaanhoitajaa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Tehy-lehti.

Akuuttihoitoon kuuluvat Taysissa tehohoidon lisäksi Acuta-päivystys, Valkeakosken päivystys sekä ensihoito. Toimialueella työskentelee kaikkiaan 250 hoitajaa.

Irtisanoutuneiden joukossa on Ruorasen mukaan eläköityneitä hoitajia sekä lyhyemmän aikaa työskennelleitä hoitajia. Ruoranen sanoo, että syitä irtisanoutumisille ovat olleet muun muassa päivätyön saaminen, erilaiset perhesyyt tai töissä koettu kuormitus.

”Luku ei ole poikkeava, mutta tämä on erittäin hankala luku meidän henkilöstö­tilanteeseen nähden ja siihen, että päivystys on ollut pitkään erittäin kuormitettu. Ennen kaikkea tämä vaikuttaa päivystyksen sujuvuuteen.”

Tehyn pääluottamushenkilö Kimmo Mäkelä arvelee, että suurin osa irtisanoutumisista johtuu koronapandemiasta aiheutuneista toiminnanmuutoksista hoitajien työssä.

”Työ muuttui hyvin raskaaksi varsinkin tehohoidossa ja päivystyksessä, jonne koronan vaikutukset iskivät kaikista voimakkaimmin. Henkilöstöä siirrettiin osin vastentahtoisesti ja osin suunnitellusti osastolta toiselle. Väsyminen siihen on yksi syy”, Mäkelä sanoo.

Mäkelän saaman tiedon mukaan irtisanoutuneiden joukossa on yhdestä viiteen vuoteen töissä olleita, sekä pitempään töissä olleita hoitajia, jotka ovat kyllästyneet siihen millaiset puitteet tarjotaan työntekijöille.

Toiseksi väsymystä aiheuttaneeksi tekijäksi hän mainitsee työnantajan joustamattomuuden. ”Porkkanoita ei ole tarjolla, vaan kaikki päätökset tehdään direktio-oikeudella”.

Eniten Mäkelää huolettaa potilasturvallisuuden vaarantuminen esimerkiksi Valkeakosken päivystyksessä, mutta myös Taysin Acutassa hoitajapulan takia.

”Näistä on tehty haittailmoituksia työantajalle, jotka työnantaja on kuullut, mutta mitään näkyvää ei ole tapahtunut sen suhteen, että tilannetta parannettaisiin”, Mäkelä sanoo.

Tulevaisuutta hoitoalalla Mäkelä kuvailee päättymättömäksi noidankehäksi. Ratkaisuiksi hoitajapulaan hän luettelee riittävän palkkaukset, hyvät työolot sekä hyvän johtamisen.

”Hyvä johtaminen on kuuntelevaa, tasapuolista ja läpinäkyvää. Joku osa-alue saattaa toteutua tällä hetkellä mutta eivät kaikki. Lähiesimiehet haluaisivat tehdä työnsä täydellä sydämellä, mutta siihen ei anneta ehkä talon puolesta mahdollisuuksia ja joustavuutta.”

Ruorasen mukaan Taysiin yritetään rekrytoida uusia työntekijöitä, mutta varsinkin kesällä riittävän osaavaa henkilökuntaa ei ole ollut tarpeeksi rekrytoivaksi.

”Kun kesäsijaisia palkataan, on toisaalta hyvä puoli, että opiskelijat saavat työmahdollisuuksia ja pääsevät napakammin työelämään kiinni kesäsijaisuuksien kautta. Tarvitaan kuitenkin heitäkin, joilla osaaminen on riittävällä tasolla eli valmiita hoitajia. Heitä ei ole nyt riittävästi saatavilla”, Ruoranen sanoo.

Irtisanoutumisten ei anneta Ruorasen mukaan vaikuttaa kesäsijaisuuksiin ja opiskelijoiden työskentelyturvallisuuteen Taysissa.

”Meidän velvoitteemme on järjestää kaikki työtilanteet niin, että siellä on aina osaava ja ohjaava henkilöstö.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat