Kaksi vastakkaista sääilmiötä mittelöi Suomen yllä: Lopputulos ratkaisee juhannussään

Juhannussää riippuu siitä, astuuko valtaan Pohjois-Atlantin matalapaine vai Keski-Euroopan lämpöaalto.

Juhannusaattona maan pohjoisosissa voi olla kuurosateita ja muualla laajalti poutaista.

15.6. 14:31

Juhannuksena Suomi on kahden Euroopassa vallitsevan sääilmiön rajalla.

Etelä- ja Keski-Euroopassa leviää parhaillaan lämpöaalto, jonka vuoksi esimerkiksi Saksaan ja Puolaan ennustetaan tällä viikolla yli 30 asteen lämpötiloja. Viikonlopusta alkaen taas matalapaineen alue toisensa jälkeen liikkuu Pohjois-Euroopan ylitse.

Suomen juhannussää riippuu siitä, kuinka nämä ilmiöt kehittyvät ensi viikon aikana.

”Jos korkeapaineen alue pääsee vahvistumaan Keski-Euroopan tienoilla, voi juhannuksesta tulla meilläkin lämpimämpi. Jos Pohjois-Atlantin matalapaineet vahvistuvat Suomen yllä, ilma voi jäädä viileämmäksi. Juhannussää voi siis hypätä suuntaan tai toiseen”, kertoo meteorologi Anna Latvala Forecalta.

Tuoreen keskipitkän sääennusteen mukaan juhannusviikosta olisi tulossa lämpötilaltaan hieman keskimääräistä viileämpi ja sademäärältään tavanomaista suurempi.

Tänä viikonloppuna Suomen ylle saapuva matalapaineen alue tuo mukanaan sateita, jotka jatkuvat vielä juhannusviikon alussa. Sää poutaantuu hetkeksi, mitä seuraa uusi sadealue viikon puolivälissä.

”Juhannusviikon sää on sahaava. Toisinaan sataa, välillä kuivahtaa. On mahdollista, että perjantainakin vielä satelee.”

Ensi viikolla lämpötila vaihtelee 20 asteen molemmin puolin etelässä. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä viileämpää on.

”Sateisemmilla alueilla Lapissa voidaan jäädä päivälläkin 10 asteen tienoille, muualla 15 asteen molemmin puolin.”

Sama pätee juhannusaattoon: etelässä on lämpimämpää, pohjoisessa viileämpää. Tuoreimman tiedon mukaan juhannusaattona maan pohjoisosissa voi olla kuurosateita ja muualla laajalti poutaista.

”Toisin sanoen perinteistä kesäsäätä eli sellaista, että päivän pilvisyys vaihtelee ja on paljolti poutaista.”

Etelässä lämpötila huitelee 20 asteen tienoilla ja pohjoista kohden vaihtelee 15 asteen molemmin puolin.

Latvala huomauttaa, että ennusteet ovat vielä epävarmoja, sillä juhannusaattoon on kymmenen päivää. Lauantaille ja sunnuntaille päiväkohtaisia ennusteita ei ole.

”Jos matalapaineiden ajoitus vähän muuttuu, se voi heti muuttaa tilannetta.”

Tilastojen perusteella juhannuksena tyypillisesti päivän ylin lämpötila kohoaa maan etelä- ja keskiosissa 20 asteen paikkeille ja rannikolla on hieman viileämpää. Pohjoisessa lämpötila nousee keskimäärin 14–19 asteeseen.

Latvalan mukaan tämänhetkinen ennuste ei eroa paljoa keskimääräisestä juhannuksesta. Vaihtelu eri vuosien välillä on kuitenkin suurta.

”Viime vuonna juhannuksena oli hellettä, kun taas vuonna 2018 oli viileää, ja juhannusaattona lämpötila jäi alle 19 asteen koko maassa.

Vaihteleva ja hieman epävakainen sää on Suomen kesälle leimallista, Latvala sanoo. Tavallisessa tilanteessa taivaalle muodostuu kumpupilviä, joista osa kehkeytyy sateiksi. Lyhytaikaisia sadekuuroja voi tulla reippaastikin, vaikka yleiskuva olisi aurinkoinen.

”Kuurottelua voisi kuvata kattilassa kiehuvaan veteen, jossa ilmakuplia nousee siellä täällä. Kun aurinko lämmittää maan pintaa, lämmin ilma nousee ja muodostaa taivaalle sadekuuroja.”

”Vaihtelu on sellaista, ettei koskaan tiedä, millainen juhannussää on tulossa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat