THL suosittelee jo viidettä koronarokoteannosta osalle suomalaisista

Vakavasti immuunipuutteiset voivat saada uuden tehosteannoksen, kun neljännestä annoksesta on kulunut neljästä kuuteen kuukautta.

Voimakkaasti immuunipuutteisille suositeltiin neljättä rokoteannosta jo joulukuussa 2021.

15.6. 10:36 | Päivitetty 15.6. 11:35

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee viidensiä koronarokoteannoksia niille 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt.

Tehosteannoksen voi saada, kun neljännestä annoksesta on kulunut neljästä kuuteen kuukautta. Myös immuunipuutteisilla koronavirustartunta vastaa yhtä rokoteannosta, joten taudin sairastanut neljästi rokotettu ei tarvitse viidettä annosta tässä vaiheessa.

Suositus perustuu Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (Krar) ja THL:n arvioon. Kunnat vastaavat rokotusten järjestämisestä ja ohjeistavat, mistä ja milloin rokotteen voi saada.

Voimakas immuunipuutteisuus tarkoittaa, että ihmisellä on synnynnäinen immuunipuutos, immuunipuolustusta heikentävä sairaus tai immuunipuolustukseen vaikuttava lääkitys, joka heikentää merkittävästi rokotteen vastetta. Väestöstä heitä on noin 10 000–30 000.

Voimakkaasti immuunipuutteisille suositeltiin neljättä rokoteannosta jo joulukuussa 2021. Neljännen annoksen katsottiin vastaavan heillä muun väestön kolmatta annosta.

THL:n alustavien tutkimustulosten mukaan vakavasti immuunipuutteisilla neljännen rokoteannoksen jälkeinen vasta-aineiden määrä jää noin kolmasosaan terveiden aikuisten kolmannen annoksen jälkeisestä rokotevasteesta.

Immuunipuutoksen vakavuus vaikuttaa rokotevasteen suuruuteen.

THL:n aiemmassa tutkimuksessa kolmas rokoteannos tuotti omikronia neutraloivia vasta-aineita kaikilla tutkituilla terveillä aikuisilla.

Vakavasti immuunipuutteisista keskimäärin kolmella neljästä mitattiin omikronin BA.2-varianttia neutraloivia vasta-aineita kuukausi neljännen annoksen jälkeen.

Vasta-aineiden määrä laskee rokottamista seuraavina kuukausina, ja suoja koronavirustartuntaa vastaan vähenee nopeasti viimeisimmän rokoteannoksen jälkeen.

Suoja vakavaa tautia vastaan perustuu lisäksi muistisoluihin ja soluvälitteiseen immuniteettiin, jotka terveillä henkilöillä säilyvät pitkään.

Vaikka terveillä aikuisilla kolme rokoteannosta suojaa todennäköisesti pitkään vakavalta koronataudilta, voimakkaasti immuunipuutteisilla vakavan taudin riski on erityisen suuri.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat