Hovioikeus piti päätöksen voimassa: Helvetin enkeleihin kuuluva juristi Ilkka Ukkonen ei voi toimia oikeudessa avustajana

Hovioikeuden mukaan Helvetin enkeleiden jäsen on ilmeisen sopimaton toimimaan oikeudenkäyntiavustajana.

Ilkka Ukkonen on toiminut alamaailman johtajien juristina useissa korkean profiilin rikosjutuissa.

16.6. 9:50

Helsingin hovioikeus on pitänyt voimassa päätöksen perua juristi Ilkka Ukkosen luvan toimia oikeudenkäyntiavustajana. Syynä on Ukkosen jäsenyys moottoripyöräjengi Helvetin enkeleissä.

Hovioikeuden mukaan Helvetin enkeleiden jäsen on ilmeisen sopimaton toimimaan oikeudenkäyntiavustajana.

Ukkonen on ollut jengin jäsen vuodesta 1996.

Ukkonen ampui maaliskuussa 1996 kilpailevan moottoripyöräkerhon varajohtajan Lönnrotinkadulla Helsingissä. Pian tämän jälkeen Suomen Helvetin enkelit sai niin sanotut täysvärit, eli siitä tuli lopullisesti osa kansainvälistä moottoripyöräjengiä.

Ukkonen sai kaksitoista ja puoli vuotta vankeutta taposta. Hän luki itsensä juristiksi, ja hän on ollut luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja vuodesta 2014. Sen jälkeen hän on edustanut oikeudessa muun muassa tunnettuja suomalaisia alamaailman johtajia.

Lokakuussa 2020 oikeudenkäyntiavustajalautakunta päätti perua Ukkosen luvan.

Lautakunta katsoi Helvetin enkelit järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi ja totesi, että tuollaisen jäsenyyden perusteella avustajan lupa voidaan perua.

Ukkonen valitti päätöksestä hovioikeuteen. Hän vetosi Suomen perustuslaissa, Euroopan ihmisoikeussopimuksessa ja Euroopan unionin perusoikeuskirjassa turvattuihin yhdenvertaisuuteen, kokoontumis- ja yhdistymisvapauteen sekä oikeuteen työhön ja elinkeinovapauteen.

Ukkonen huomautti myös, että hän on toiminut avustajana moitteettomasti. Oikeudenkäyntiavustajalautakunnan mukaan kukaan ei ole muuta väittänytkään, mutta luvat voidaan perua myös ilmeisen sopimattomuuden takia.

Myös hovioikeus piti nyt Ukkosta ilmeisen sopimattomana. Se korosti päätöksessään, että luvan saaneet oikeudenkäyntiavustajat ovat tärkeä osa oikeudenhoitoa.

Avustajien tulee asemassaan olla riippumattomia sellaisista ulkoisista vaikutteista, jotka voivat haitata heidän kykyään valvoa asiakkaansa etua täysipainoisesti, oikeus painotti.

Helvetin enkeleiden maailmanlaajuisen toiminnan pääasiallinen tulonlähde on kansainvälinen huumekauppa, oikeus jatkoi. Lisäksi se osallistuu väkivalta- ja talousrikoksiin.

Suomessa tuomioistuimet ovat useissa päätöksissään luokitelleet Helvetin enkelit laissa tarkoitetuksi järjestäytyneeksi rikollisjärjestöksi.

Hovioikeus totesi, ettei Ukkosen toimintaan yksittäisissä oikeudenkäyntiasioissa kohdistunut moitteita. Siitä huolimatta Helvetin enkeleiden jäsenyys ilmensi Ukkosen sitoutumista sen arvomaailmaan.

”Yhdistyksen toiminnasta esitetty selvitys huomioon ottaen sen jäsenyys voi vaarantaa oikeudenkäyntiavustajan kyvyn asianmukaisesti täyttää velvollisuutensa päämiehiään, vastapuolia sekä viranomaisia kohtaan. Luvan saaneena oikeudenkäyntiavustajana toimiminen osana oikeudenhoitoa ja Hells Angels Motorcycle Clubin jäsenyys eivät olleet yhteensovitettavissa.”

Hovioikeuden mukaan luvan peruminen ei loukkaa myöskään suhteellisuusperiaatetta taikka Ukkosen perus- tai ihmisoikeuksia.

Päätökseen voi hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Lue lisää: Juristi Ilkka Ukkosen luvat toimia oikeuden­käynti­avustajana evättiin, koska hän on Helvetin enkelien jäsen – Näin luvan vienyt lauta­kunta ja Ukkonen perustelevat kantojaan­

Lue lisää: Ilkka Ukkonen ampui Bandidosin kokelaskerhon varajohtajan, sai Helvetin enkelien jäsenyyden ja luki itsensä juristiksi – Pian oikeus päättää, saako hän yhä avustaa syytettyjä oikeudessa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat