Klapikone kuori miehen käden ”kuin porkkanan” – Koneeseen lisäosia viritellyt omistaja sai sakot

Konevoimalla nopeaa vauhtia pyörivään suojarullaan olisi koneen valmistajan ohjeiden mukaan kuulunut asentaa suojaverkko.

Tilalla työstettävien puupöllien pituus oli noin kaksi metriä.

17.6. 16:14 | Päivitetty 17.6. 17:00

Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi perjantaina miehen terveysrikoksesta sakkorangaistukseen, koska hän oli lainannut pojalleen tapaturmavaarallisen klapikoneen.

Joroisilla asuva mies osti Palax KS 35 s -merkkisen klapikoneen polttopuiden tekemistä varten. Maatalousmarketista ostettuun koneeseen hän liitti itse tukkipöydän ja syöttörullan. Lisäosien ideana oli syöttää puunrangat helpommin koneen pilkottavaksi. Konevoimalla nopeaa vauhtia pyörivään suojarullaan olisi kuitenkin koneen valmistajan ohjeiden mukaan kuulunut asentaa suojaverkko. Mies ei asentanut suojaa.

Mies lainasi klapikonetta naapuritilalla asuvalle pojalleen. Poika palkkasi kaksi työntekijää tekemään itselleen polttopuita.

Huhtikuussa 2018 työntekijät olivat työn touhussa. Toinen työntekijä vastasi koneen hallintalaitteista ja toinen syötti käsin puunrankoja koneeseen. Äkillisesti tukkipöytä painui maaperään ja puunrankoja syöttäneen vasen käsi jäi puupöllin ja syöttörullan väliin. Puu painoi työntekijän käden vasten pyörivää, suojaamatonta syöttörullaa.

Syöttörulla kuori miehen käden kuin porkkanan, kuvailee ylitarkastaja Sampo Pelkonen Itä-Suomen aluehallintovirastosta.

”Syöttörulla on pyörivä putki, jossa on piikkejä. Jos käsi, kello tai hiha osuu piikkiin, se voi vetää käden ja ihmistä sinne perässään. Laite voi rikkoa lihakset ja jänteet ihan luihin asti”, Pelkonen sanoo.

Laitteessa ei kuitenkaan ole Pelkosen arvion mukaan voimaa heittämään ihmistä ympäri, vaan ihminen pysyy paikallaan kun laite kuorii.

Tässä tapauksessa työntekijän käden jänteet vaurioituivat ja yhden sormen luu meni poikki.

Syöttörulla on pyörivä putki, jossa on piikkejä. Laite voi rikkoa lihakset ja jänteet ihan luihin asti.

Työntekijä oli vamman vuoksi sairaalassa pitkään hoidossa ja käsi leikattiin. Lisäksi hän on joutunut käymään fysioterapeutilla ja kättä on tutkinut useampi käsikirurgi. Virastolla ei ole tarkempaa tietoa työntekijän toipumisesta.

Virasto teki tilalle työsuojelutarkastuksen toukokuussa vuonna 2018. Tuolloin tarkastaja totesi, että syöttörulla voi aiheuttaa vakavan vammautumisen. Pelkonen arvioi laitteen vaarallisuuden samoin.

Käräjäoikeus katsoi, että koska koneen lainannut mies oli tehnyt koneeseen omavalmisteisen tukkipöydän, oli hän toiminut koneen valmistajana. Oikeus tuomitsi hänet terveysrikoksesta, koska hän oli lainannut koneen toisen käytettäväksi tapaturmavaarallisessa kunnossa. Oikeus tuomitsi miehelle terveysrikoksesta 15 päiväsakkoa, joista hänen tuloillaan tulee maksettavaa 840 euroa.

”Onhan tämä aika harvinainen tapaus. Olen ollut 15 vuotta näissä hommissa ja tämä on ensimmäinen tapaus tällä rikosnimikkeellä”, Pelkonen sanoo.

Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi pojan työturvallisuusrikoksesta. Oikeuden mukaan työnantajana toiminut poika teetti töitä tapaturmavaarallisella koneella ja laiminlöi velvollisuuttaan käyttöohjeiden suhteen. Oikeus tuomitsi pojalle 20 päiväsakkoa, joista hänelle tulee maksettavaa yli 12 000 euroa.

Työntekijä ei vaatinut rangaistusta eikä korvauksia vammantuottamuksesta. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat