Juhannus­viikolle luvassa epä­vakaista säätä, uimavedet ovat tavanomaista viileämpiä

Vasta lähempänä juhannusta selviää, saako kokkoja polttaa.

Juhannusviikolle luvassa epävakaista säätä, kertoo Ilmatieteen laitos.

19.6. 11:37 | Päivitetty 19.6. 17:07

Uimavedet ovat tällä hetkellä ajankohtaan nähden keskimääräistä viileämpiä.

Suomen ympäristökeskus käynnisti perjantaina pintaveden lämpötilamittaukset Suomessa. Pintavedet ovat nyt laajalti 1–3 astetta viileämpiä kuin keskimäärin tässä vaiheessa kesää.

Poikkeuksiakin löytyy. Kainuussa Suomussalmen Pesiöjärvessä ja Pohjanmaalla Närpiön Hinjärvessä pintavesi oli perjantaina yli kaksi astetta ajankohdan keskiarvoa lämpimämpää.

Pintaveden lämpötila vaihteli Etelä-Suomessa 16–18 asteen ja Keski-Suomessa 11–16 asteen paikkeilla. Itä-Suomessa ja Kainuussa pintavesi oli 10–17 astetta ja Lapissa 5–13 astetta.

Ympäristökeskus arvioi, että viikonlopun aikana pintavedet ovat saattaneet monin paikoin vielä viilentyä. Juhannusviikolla on mahdollista, että uimavedetkin hieman lämpenevät.

Ilmatieteen laitoksen mukaan alkuviikosta lämpötilat ovat Etelä-Suomessa parinkympin hujakoilla. Pintavesien lämpenemistä edistää myös tuulen tyyntyminen.

Juhannusviikolla on luvassa kuitenkin epävakaista säätä ja lämpötilat sijoittuvat näillä näkymin 15–20 asteen tienoille, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tuukka Keränen STT:lle.

Juhannusviikolla sää on poutaista osassa maata, mutta maanantaina sadekuuroja luvataan eteläiseen ja keskiseen Suomeen, tiistaina koko maahan ja keskiviikkona länteen ja pohjoiseen. Myös torstain ja perjantain sää vaikuttaa epävakaiselta, ja siitäkin eteenpäin Keränen arvioi, että ”sama virsi jatkuu”.

Keräsen mukaan lämpötilat pysyttelevät 15–20 asteen tienoilla.

”Eri mallit ovat olleet eri mieltä: toisissa sää on lämpimämpi kuin toisissa. Lunta tuskin kuitenkaan saadaan”, Keränen naurahtaa.

Hänen mukaansa on yhä pieni mahdollisuus sille, että hellelukemiin päästäisiin, mutta todennäköisemmältä näyttää, että jäädään 20 asteeseen.

Eteläisessä Suomessa saattaa ukkostaa maanantaina, mutta sen jälkeen ennuste ei lupaile ukkosta. Keräsen mukaan luvassa ei ole kovempia tuulia.

Metsäpalovaroitukset ovat vähentyneet sateiden takia. Keränen arvioi, että loppuviikkoa kohden varoituksia tulee Etelä-Suomeen ja muutamiin Lapin kuntiin. Noilla alueilla kokkoa ei luultavasti saa siis polttaa, mutta muilla alueilla polttaminen voi ennusteiden mukaan olla mahdollista.

”Ensi viikolla olemme viisaampia sen suhteen”, Keränen kommentoi sunnuntaina.

Uv-säteily ei ole lähipäivinä voimakasta. Keränen kertoo, että jos päivät ovat aurinkoisia, loppuviikosta uv-säteily voi voimistua. Hän kuitenkin kehottaa suojautumaan auringolta, oli varoitus voimassa tai ei.

Juhannusperjantaihin tai -lauantaihin sattuu tilastojen mukaan hellesäätä keskimäärin kerran neljässä, rannikoilla keskimäärin kerran viidessä ja Lapissa keskimäärin kerran 10 vuodessa, kertoo Ilmatieteen laitos sivuillaan.

Tilastojen mukaan keskimäärin joka toinen tai joka kolmas juhannus on poutainen ja myös aurinkoinen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat