Viiden nuoren ”karkottaja­partio” hääti valko­poski­hanhet rannoilta Lahdessa: ”Heitä pidetään suurin piirtein sankareina”

Lahden kaupunki aloitti keväällä innovatiivisen kokeilun, jossa valkoposkihanhia karkotetaan uimarannoilta kauko-ohjattavien robottilennokkien sekä kävelypartioiden avulla.

Päijät-Hämeen liiton ja Lahden kaupungin rahoittamaa valkoposkihanhien karkotusprojektia toteuttaa nuorten toimintaryhmä Inspis.

23.6. 8:54 | Päivitetty 23.6. 13:57

Lahden kaupungin kokeileva projekti valkoposki­hanhi­ongelman taklaamiseen näyttää tuottavan hedelmää.

”Ihan joka puolelta on tullut positiivista palautetta”, kertoo projektin isä, Lahden rakennus- ja ympäristölupa­lautakunnan puheenjohtaja Jani Wallenius (kok).

Lahti aloitti toukokuussa valkoposkihanhien karkottamisen uimarannoilta kauko-ohjattavien robottilennokkien sekä kävelypartioiden avulla.

”Karkotusta tehdään pitkin päivää niin, että kävelypartiot aloittavat aamusta ja lennokkien lennättäjät tulevat iltapäivästä”, Wallenius kertoo.

Lahti on jo vuosia pyrkinyt hakemaan ely-keskukselta poikkeuslupaa valkoposkihanhien karkottamiseen kaupungin puistoista ja uimarannoilta. Valkoposkihanhi on kuitenkin EU:n suojelema laji, minkä takia karkotuslupia ei ole jaettu.

Tänä keväänä ely-keskus kuitenkin linjasi, ettei lupaa karkotukseen tarvita tietyille uimarannoille, sillä ne eivät ole lintujen ruokailupaikkoja.

Linjauksen mukaan valkoposkihanhia saa rauhallisesti ja suunnitelmallisesti ohjata pois Ankkurin rantapuiston ja Mukulan kartanonpuiston hiekkapintaisilta uimarannoilta.

Päätös siitä onko valkoposkihanhien karkottaminen tietyllä uimarannalla mahdollista, edellyttää aina tapauskohtaista harkintaa.

Lue lisää: Lahtelais­poliitikko keksi miten valkoposki­hanhet voisi karkottaa, mutta lupaa ei hellinnyt – nyt kaupunki saa vihdoin iskeä siivekkäisiin lentävillä karkottimilla

Lahden projektissa perusideana on opettaa linnut karkotustoimien avulla oleskelemaan muualla kuin yleisillä uimarannoilla. Walleniuksen mukaan valkoposkihanhien määrä onkin vähentynyt edellisistä kesistä huomattavasti.

”Jokainen karkottaja tekee päiväraportin, jossa valkoposkihanhien määrää arvioidaan. Niiden pohjalta voidaan havaita, että lintujen määrä on koko ajan selvästi vähentynyt.”

Lisäksi linnut ovat alustavien tutkimuksien mukaan ehdollistuneet tehokkaasti karkotustoimiin.

”Nuoret ovat kaupunkilaisten keskuudessa suurin piirtein sankareita, kun he ovat tyhjentäneet uimarannat valkoposkihanhista.”

”Olemme huomanneet, että linnut lähtevät karkuun jo pelkästään silloin, kun näkevät liiviä pitävät kävelypartiot ja ilmaan nousevat lennokit.”

Vaikka hanhien karkottamistoimet nauttivat laajaa hyväksyntää lahtelaisten keskuudessa, on operaatio herättänyt myös kysymysmerkkejä muun muassa lintujen pesimisen häiriintymisestä.

Birdlife toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa arvioi huhtikuussa HS:lle, että kauko-ohjattavien lennokkien käyttö valkoposkihanhien karkottamisessa on lähtökohtaisesti ihan hyvä menetelmä.

Wallenius painottaakin, että projektin tarkoituksena on siirtää hanhet turvallisemmille alueille, niin että sekä ihmiset että hanhet voivat elää rauhallisesti omissa oloissaan.

”Tämähän ei ole mikään ampumis- tai teloituskampanja, enkä ymmärrä miksi tätä vastustettaisiin. Olemme pyytäneet ja noudattaneet Birdlifen ohjeita sekä tehneet kaiken lakien ja asetusten mukaan.”

Seuraava etappi Lahden operaatiossa onkin nimenomaan lintujen pesintä. Tavoitteena on, että uusi sukupolvi oppisi vanhemmiltaan jo valmiiksi, etteivät yleiset uimarannat ole toivottuja paikkoja linnuille oleilla.

Pesintä on kuitenkin valkoposkihanhille herkkää aikaa. Lahti onkin valmis keskeyttämään karkotusprojektinsa, mikäli pesintä häiriintyy.

”Mikäli lennokit aiheuttavat vanhemmissa paniikkireaktion ja poikaset jäävät yksin rannalle, keskeytämme karkotuksen välittömästi”, Wallenius sanoo.

Päijät-Hämeen liiton ja Lahden kaupungin rahoittamaa innovativista projektia toteuttaa nuorten toimintaryhmä Inspis. Karkotustyö työllistää tällä hetkellä viisi nuorta.

”Nuorethan ovat kaupunkilaisten keskuudessa suurin piirtein sankareita, kun he ovat tyhjentäneet uimarannat valkoposkihanhista.”

Lahden kaupungin kokeilun lopulliset tulokset julkaistaan lokakuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat