Ylen MOT: Verkanappulat-päiväkoti­ketjussa lukuisia ongelmia, lapset leikkivät lian keskellä ja söivät pinttyneistä astioista

Yrityksen toimitusjohtaja Minna Takkula ei antanut Ylelle haastattelua, mutta kiisti sähköpostivastauksessaan suuren osan ongelmista.

Haastateltavat kertoivat Ylelle muun muassa hygieniaongelmista.

20.6. 21:08

Verkanappulat-päiväkotiketjussa lapset ovat syöneet pinttyneistä astioista sekä leikkineet pölyn ja lian kuorruttamilla lattioilla, kertoo Ylen MOT laajassa selvityksessään.

MOT:lle useista ongelmista kertoivat 17 nykyistä ja entistä työntekijää sekä neljä vanhempaa. Haastateltavat olivat Pohjanmaan, Pirkanmaan ja Turun seudulta.

Esimerkiksi maaliskuussa terveystarkastajan käynnillä Lempäälän Nappula-aron päiväkodissa selvisi, että puhdistusaineita säilytettiin lasten ulottuvilla ja käytettyjä pyllypyyhkeitä avonaisessa laatikossa vessan lattialla.

MOT:n selvityksessä ilmeni sotkuisuuden lisäksi muun muassa onnettomuustilanteita. Mustasaaressa yhdellä lapsella murtui käsi, mutta sitä ei huomattu. Toinen lapsi jäi ulkoretkellä jälkeen muista.

Epäsiisteyden lisäksi osa vanhemmista kertoo lasten henkisestä kuormasta. Yksi lapsi muuttui päiväkodissa levottomaksi: repi hiuksia tukoittain ja yöheräili. Toinen lapsi muuttui iloisena päiväkotiin menneestä lapsesta eteisessä vanhempiinsa takertuvaksi.

MOT:n selvityksestä käy ilmi, että työntekijöiden uupumus ja suuri työkuorma on iso ongelma Verkanappuloissa.

Monissa yksiköissä toimitaan säännöllisesti alimitoituksella. Osassa yksiköistä työntekijöiden vaihtuvuus on suurta.

Yhdessä päiväkodissa laitoshuoltajan työlistan mukaan tämän pitää alle 8-tuntisen työpäivänsä aikana siivota ja huoltaa seitsemän vessaa, kahdeksan huonetta, päiväkodin eteiset ja keittiö sekä huolehtia tiskeistä että välipalojen ja lounaan valmistelusta.

Osa varhaiskasvatuksen ammattilaisista kertoi Ylelle auttaneensa siivoamisessa ja pyykkäämisessä. Osa sanoi kuuranneensa lattioita ylitöinä, koska huoli lasten terveysturvallisuudesta oli paisunut sietämättömäksi.

Yrityksen toimitusjohtaja Minna Takkula ei antanut Ylelle haastattelua, mutta kiisti sähköpostivastauksessaan suuren osan ongelmista. Hänen mukaansa työntekijäpula vaivaa koko alaa.

Ketjulla on 23 päiväkotia 13 kunnassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat