Pelätty raju influenssakausi jäi taas koronan alle

Puutiaisaivotulehdusten määrä lisääntyi selvästi aiempaan vuoteen verrattuna.

Muut hengitystieinfektiot ovat vähentyneet koronaviruspandemian aikana.

21.6. 8:26 | Päivitetty 21.6. 9:02

Koronapandemia vähensi muita hengitystieinfektioita viime vuonna, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

THL:n tartuntatautirekisterin tietojen mukaan vuonna 2021 esimerkiksi laboratoriovarmistettuja keuhkoklamydia- ja mykoplasmatapauksia todettiin huomattavasti aiempaa vähemmän. Yleensä nämä bakteerit aiheuttavat hengitystieinfektion oireita. Rinovirusta esiintyi edellisvuoden tapaan, mutta sille tyypillistä kevät- ja syyshuippua ei havaittu.

Myös tavallisimpia suolistoinfektioita aiheuttavia bakteereja, kuten salmonellaa, shigellaa, kampylobakteeria ja yersiniaa, todettiin aiempia vuosia vähemmän.

Myös epidemian ensimmäisenä vuonna 2020 huomattiin, että koronaviruksen leviämisen estämiseen tähtäävät rajoitustoimet vähensivät muita hengitystieinfektioita merkittävästi.

Siksi osa asiantuntijoista pelkäsi ennakkoon, että influenssakaudesta tulisi tavallista rajumpi. Influenssatartuntoja esiintyy yleensä etenkin marras-joulukuussa sekä kevättalvella. Influenssaepidemiaa ei kuitenkaan tullut tänäkään vuonna, vaan tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin ainoastaan yksittäisiä influenssalöydöksiä.

”Koronapandemian aikana hengitystieinfektioiden diagnostiikka oli keskittynyt pääosin koronavirukseen. On siis mahdollista, että muita hengitystieinfektioita on jäänyt sen vuoksi todentamatta”, THL:n ylilääkäri Tuula Hannila-Handelberg sanoo tiedotteessa.

Sen sijaan puutiaisaivotulehdusten (TBE) määrä lisääntyi selvästi retkeilybuumin myötä. Viime vuonna tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin yhteensä 151 tapausta, kun vuonna 2020 tapauksia oli 91.

TBE-tartuntoja todettiin erityisesti ihmisillä, jotka liikkuivat luonnossa alueilla, joilla puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus on korkea.

Keväällä 2022 kansallinen puutiaisaivotulehduksen rokotusohjelma laajeni uusille alueille Kirkkonummella ja Lohjalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat