Ennätyspitkiä passijonoja puretaan Tampereella erikoisella tavalla – poliisitalon edessä seisoo lupapalveluauto

Suomalaiset ovat hakeneet tänä keväänä passeja ennätyksellisen kovaan tahtiin, kun pandemian aiheuttamaa uusimisvelkaa kiritään kiinni.

Passijono kiemurteli ennätyspitkänä Tampereen poliisitalon edessä huhtikuussa.

21.6. 11:35

Sisä-Suomen poliisilaitos on ottanut Tampereella käyttöön lupapalveluauton helpottamaan passihakemusruuhkia.

Lupapalveluautossa voi hoitaa ajanvarauksella valmiiksi etukäteen sähköisesti tehdyn hakemuksen.

Ennätyksellisen pitkät passijonot ovat aiheuttaneet ongelmia, kun suomalaiset ovat hakeneet tänä keväänä passeja ennätyksellisen kovaan tahtiin, kun pandemian aiheuttamaa uusimisvelkaa kiritään kiinni.

Se on aiheuttanut pahoja ruuhkia poliisin lupapalveluihin, joissa passia tai henkilökorttia voi hakea. On arvioitu, että kaiken kaikkiaan Suomessa oli tammikuussa 2022 noin 490 000 voimassa olevaa passia vähemmän kuin ennen pandemiaa joulukuussa 2019.

Lue lisää: Pitkin Pasilaa luikertelee nyt absurdin pitkä passijono – ”Suomen kansan halveksimista”, huikkaa tuohtunut jonottaja

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen on arvioinut, että tilanne voi vaarantaa perusoikeudet. Oikeusasiamies on saanut passi- ja henkilökorttikäsittelyn ongelmista kymmeniä kanteluita erityisesti helmikuusta lähtien.

Lue lisää: Oikeus­asiamies arvostelee passi­ruuhkia: Poliisi epäonnistui varautumisessa, tilanne voi vaarantaa perusoikeudet

Myös Sisä-Suomen poliisin lupahallinnon asiakaspalvelu on ollut pahasti ruuhkautunut. Maaliskuussa Sisä-Suomen poliisi sai yhteensä noin 35 000 passi- ja henkilökorttihakemusta. Huhtikuussa hakemuksia tuli vireille noin 23 000.

Palveluaikojen lisäyksen jälkeen on palveltu touko-kesäkuussa noin 650–900 ajanvarausasiakasta viikossa. Tämän lisäksi jonottamalla asioivia asiakkaita on ollut päivittäin noin 80–120 asiakasta.

Tampereen pääpoliisiaseman ajanvarauksen ensimmäiset vapaat ajat tällä hetkellä menevät elokuun puoliväliin, joitain yksittäisiä peruutusaikoja on varattavissa myös heinäkuulle.

Lupapäällikkö Hannele Koskela kertoo, että lupapalveluautossa voi hakea passia tai henkilökorttia ajanvarauksella. Jonottamalla asiointi ei ole mahdollista lupa-autossa. Lupapalveluautoa on aiemmin käytetty kiertävänä asiointipalveluna maaseutukunnissa. Passiruuhkan vuoksi auto palvelee nyt kuitenkin toistaiseksi Tampereella.

Koskelan tiedossa ei ole, että vastaavaa olisi käytössä muissa poliisin lupahallinnon asiakaspalvelupisteissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat