Itärajalle odotetaan kävijä­piikkiä, kun korona­rajoitukset poistuvat – ”Pakotteet harvoin koskevat tavallisia venäläisiä”

Ulkoministeriön maahantuloasioiden vastuuvirkamies Krista Napola ei ennakoi, että koronapandemiaan liittyvien rajoituksien poistaminen aiheuttaisi valtavaa ryntäystä venäläisten viisumihakemuksissa.

Rajatarkastuksissa palataan koronapandemiaa edeltäneeseen tilanteeseen.

22.6. 2:00 | Päivitetty 22.6. 11:00

Koronapandemiaan liittyvien maahantulorajoituksien päättyminen ulkorajoilla tulee todennäköisesti aiheuttamaan hetkellisen piikin Suomeen saapuvien venäläismatkaajien määrissä, arvioi Rajatarkastusyksikön päällikkö, eversti Tuomas Laosmaa.

”On vaikea arvioida tarkkoja määriä, mutta jonkinlainen tasohyppäys varmaankin tapahtuu heti, kun rajoitukset poistuvat.”

Sisäministeriö tiedotti tiistaina, että koronapandemiaan liittyvät maahantulon rajoitukset Suomen ulkorajoilla päättyvät 30. kesäkuuta.

Tämä tarkoittaa, että Suomeen saapuvilta kolmansien maiden matkustajilta ei enää edellytetä rokotus- tai koronatestitodistuksia eikä rajanylityspaikoilla tehdä koronatestejä. Kolmansilla mailla tarkoitetaan EU- ja Schengen alueen ulkopuolisia maita.

Lue lisää: Koronarajoitukset Suomeen matkustaville päättyvät – Itärajan liikenne voi lisääntyä, arvioi sisäministeriö

Rajoituksien päättymisen jälkeen itärajalla palataan normaaleihin maahantulokäytäntöihin. Koronapandemia ja Ukrainassa käytävä sota kuitenkin tulevat todennäköisesti vaikuttamaan edelleen itärajan matkustusmääriin.

Laosmaan mukaan koronapandemiaa edeltäviin määriin ei tullakaan ainakaan heti missään nimessä palaamaan.

”Vaikka sodan takia asetetut pakotteet harvoin estävät suoraan tavallisia venäläisiä turisteja ja matkaajia matkustamasta Suomeen, vaikuttavat ne venäläisten ostovoimaan ja matkustushalukkuuteen”, Laosmaa arvioi.

”Koronarajoitukset rajalla ovat myös olleet voimassa yli kaksi vuotta, sinä aikana aika monella venäläisellä on umpeutunut Suomeen matkustamiseksi vaadittava Schengen-viisumi.”

Ennen pandemiaa suosituimmalla rajanylityspaikalla Nuijamaalla rajan ylitti viikoittain noin 56 000 ihmistä. Tällä hetkellä Nuijamaalta rajan ylittää noin 8 000 ihmistä viikossa.

Suomen rajaliikennettä aloitettiin rajoittaa 19. maaliskuuta vuonna 2020. Koronapandemiaan liittyvät ulkorajojen rajoitukset ovat olleet voimassa siitä lähtien.

Ulkoministeriön maahantuloasioiden vastuuvirkamies Krista Napola ei ennakoi, että koronapandemiaan liittyvien rajoituksien poistaminen aiheuttaisi valtavaa ryntäystä venäläisten viisumihakemuksissa.

”Emme odota valtavaa kasvua, mutta seuraamme tarkasti, miten venäläisten matkustushalu ja -kyky kehittyy. Emme myöskään tiedä, miten Venäjän maastapoistumisrajoitukset kehittyvät lähitulevaisuudessa.”

Kesäkuussa venäläisten viisumihakemuksia on vastaanotettu päivittäin noin 500.

Määrä on murto-osa pandemiaa edeltävään aikaan, sillä vielä vuonna 2019 viisumihakemuksia vastaanotettiin noin 3 500 per päivä. Vuonna 2019 hakemuksien hylkäysprosentti oli hyvin pieni, sillä hakemuksista hyväksyttiin noin 99 prosenttia.

”Ennen pandemiaa ja sotaa liikenne itärajalla oli hyvin normaalia, jatkuvaa matkustamista”, Napola kertoo.

Ulkorajojen koronarajoitusten poistumisen jälkeen kategoriset estot hakea viisumia Suomeen poistuvat. Napola kuitenkin alleviivaa, että hakijoiden tulee edelleenkin täyttää viisumivaatimukset.

”Tällä hetkellä viisumien myöntämiseen vaikuttaa myös EU:n ja Venäjän välisen viisumihelpotussopimuksen osittainen keskeytys pakotteiden takia”, Napola sanoo.

Myös Napolan mukaan sodan takia asetetut pakotteet kuitenkaan harvoin estävät tavallisia venäläisiä matkaajia saamasta viisumia, sillä pakotteet kohdistuvat lähinnä Venäjän valtion tai yritysten virallisiin edustajiin.

Sekä Napola että Laosmaa painottavat, että rajavalvontaan ja viisumien käsittelyyn on olemassa tarvittavat resurssit.

”Pystymme reagoimaan oletettaviin kävijämäärän kasvuihin itärajalla, Laosmaa sanoo.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat