Tiivistyneen harjoittelun seuraus: Britannian kuninkaalliset ilmavoimat lähettää F-35-hävittäjiä Suomeen

Juhannuksen jälkeen Rissalassa nähdään hävittäjän erikoismalli.

Pori Airshow'hun osallistunut Yhdysvaltain ilmavoimien F-35A Lightning II -hävittäjä (kärjessä) harjoitteli kahden suomalaisen Hornetin kanssa viime viikolla.

22.6. 11:52 | Päivitetty 22.6. 12:29

Suomessa nähdään nyt jatkuvalla syötöllä F-35-hävittäjiä, sillä heti juhannuksen jälkeen Siilinjärven Rissalaan, Karjalan lennoston vieraaksi saapuu taas kaksi sellaista.

Tällä kertaa ne ovat Britannian kuninkaallisten ilmavoimien F-35B Lightning II -koneita. Ne vierailevat Rissalan tukikohdassa 28.‒30. kesäkuuta.

Edelliset, Yhdysvaltojen ilmavoimien F-35A:t nähtiin Suomessa viikonloppuna, kun ne olivat esillä Porissa isossa lentonäytöksessä.

Rissalaan saapuu Britanniasta lentäen F-35-koneen hieman harvinaisempi malli eli F-35B. Sellainen pystyy pystysuoraan laskemiseen ja nousuun hyvin lyhyeltä kiitotieltä. Nyt Ilmavoimat ei järjestä yleisölle tilaisuutta päästä näkemään niitä lähietäisyydeltä.

Britannialaisen lento-osaston vierailu on osa brittien johtamaa Joint Expeditionary Force (JEF) -yhteistyötä, johon Suomi on osallistunut vuodesta 2017 lähtien.

Karjalan lennoston esikuntapäällikön, everstiluutnantti Tomi Böhmin mukaan vierailun tavoitteena on vahvistaa molempien maiden ilmavoimien yhteistoimintakykyä sekä ilmavoimien JEF-yhteistyötä.

Siinä Suomen Hornetit ja brittien F-35:t pääsevät harjoittelemaan yhteistoimintaa ilmassa ja samalla Rissalan tukikohdassa saadaan kokemusta F-35-kaluston tukeutumisesta siihen. Rissalaan tulee tämän vuosikymmenen loppupuolella Suomen omia F-35-hävittäjiä.

Harjoitus voidaan nähdä myös toiselta kantilta tilanteessa, jossa Venäjä aloitti helmikuussa hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan.

Lue lisää: Puolustusvoimat lisää kansainvälisiä harjoituksia Suomessa – Pääesikunnan mukaan ”lähiviikkoina tapahtuu”

Puolustusvoimat kertoi kesäkuun alussa, että se lisää tuntuvasti kansainvälistä koulutus- ja harjoitustoimintaansa kaikissa puolustushaaroissaan.

Se järjestää pääosin kesän ja syksyn aikana parikymmentä uutta tai laajennettua kansainvälistä harjoitusta. Tärkeimmät kumppanit ovat Ruotsi, Yhdysvallat ja Britannia.

Sen tarkoitus on vahvistaa Suomen puolustuskykyä ja osoittaa kumppanimaiden tukea Suomelle, joka parhaillaan hakee Nato-jäsenyyttä ja on saanut useita kahdenkeskisiä turvalupauksia eri mailta.

Oikaisu 22.6. kello 11.52: Muutettu lennoston sijainti Kuopiosta Siilinjärvelle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat