Sairaalahoitoa tarvitsevien korona­potilaiden määrä on laskenut reilusti – THL:n Helve: Juhannuksen viettoon voi lähteä hyvillä mielin

Sairaalakuormitus ja koronavirukseen liittyvien kuolemien määrä ei ole enää ylilääkäri Otto Helveen mukaan yhtä huolestuttava kuin maalis–huhtikuussa.

Toisin kuin edeltävinä vuosina, tänä juhannuksena ei ole voimassa kansallisia koronaepidemian torjuntaan liittyviä ohjeita.

24.6. 10:08 | Päivitetty 24.6. 10:33

Koronavirusepidemian puolesta juhannuksen viettoon voi lähteä hyvällä mielellä, arvioi ylilääkäri Otto Helve Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

”Olemme päässeet siihen tilanteeseen, että jokainen voi oman harkintansa mukaan toteuttaa niitä tartunnan­torjuntatoimia, jotka katsoo omaan riskiinsä suhteutettuna tarpeellisiksi”, Helve sanoo.

”Kannattaa tietenkin huomioida myös oma rokotus­status.”

Voimassa ei tällä hetkellä ole sellaisia kansallisia ohjeistuksia kuin parina edeltävänä juhannuksena. Koronavirusta voi halutessaan torjua muun muassa käyttämällä maskia ja pitämällä etäisyyttä muihin.

Sairaalakuormitus ja koronavirukseen liittyvien kuolemien määrä ei ole enää yhtä huolestuttava kuin maalis–huhtikuussa, Helve sanoo. Tilannetta kohentaa varsin korkea rokotus­kattavuus. Rokotteet suojaavat yhä tehokkaasti koronataudin vakavalta muodolta.

”Tilanne on ollut epidemian kokonaiskuvan kannalta koko ajan paranemaan päin tässä loppu­keväällä. Parin viime viikon ajalta kuolleisuus­luvut ovat vielä täydentymättä, mutta kesäkuun alkuun asti ulottuviin lukuihin saakka lasku näkyy. En siis näe, että olisimme menossa huolestuttavaan suuntaan”, Helve sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) vastikään päivitetyssä korona­testaus- ja jäljitys­strategiassa sanotaan, että tartuntojen ilmaantuvuuden sijaan epidemia­seurannan painopiste on jatkossa syytä siirtää vakavaan tautitaakkaan.

Tämä tarkoittaa käytännössä sairaala- ja tehohoitoon päätyvien potilaiden määrän, terveyden­huollon kantokyvyn sekä korona­tartunnasta johtuvien kuolemien määrän seuraamista.

Lue lisää: STM päivitti korona­rokotus­strategian, THL:n jo marras­kuussa kritisoima kohta jätettiin pois

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on laskenut melko rajusti maaliskuun piikistä. Maaliskuun lopulla sairaalassa oli jopa tuhat korona­potilasta, joista 43 oli tehohoidossa. Juhannusviikolla määrä oli noin 350, joista 13 potilasta tehohoidossa.

THL:n torstaisten tilastojen mukaan erikois­sairaanhoidon osastoilla eri puolella Suomea oli käynnissä yhteensä 141 osasto­jaksoa ja perusterveyden­huollon osastolla 244 jaksoa.

Kaikki potilaat eivät ole tehohoidossa koronataudin vuoksi.

”Keskiviikkona aamulla tehohoidossa oli eri puolella Suomea 13 koronapotilasta. On hyvin todennäköistä, että määrästä puolen tehohoidon syy voi olla joku muu kuin koronavirus”, sanoo teho-osaston ylilääkäri Stepani Bendel Kuopion yliopistollisesta sairaalasta. Kuopiossa on koottu korona­epidemian ajan kansallisia tehohoidon tilannekuvia.

Epidemiatilanteen rauhoittumisen myötä tilannekuvia ei koosteta enää yhtä aktiivisesti kuin aiemmin. Bendelin mukaan ei kuitenkaan ole syytä olettaa, että teho­hoidettavien profiili olisi muuttunut keväästä.

Toukokuun alussa julkaistusta tilannekuvasta selvisi muun muassa, että vuonna 2022 tehohoidossa olleista korona­potilaista yhä useampi oli ennen sairastumistaan työkyvytön tai kykeni vain kevyeen työhön. Myös apua itsensä hoidossa tarvinneiden ja muiden avusta riippuvaisten määrä oli kasvanut. Tehohoitoa saaneiden 60-vuotiaiden ja sitä vanhempien määrä oli kasvanut ja vastaavasti alle 60-vuotiaiden vähentynyt aiemmista tilastoista.

Noin puolella tehohoidossa olleista korona­potilaista ei ollut liitännäis­sairauksia. 85 prosentilla oli ylipainoa.

Tällä hetkellä tehohoidon osalta koronatilanne ei vaikutta huolestuttavan kuormittavalta.

”Näyttää siltä, että korkean rokotuskattavuuden myötä vaikeat tautimuodot ovat yhä harvinaisempia”, Bendel sanoo.

”Toki kesä on hoitajamitoitusten suhteen aina haasteellinen, ei vain tehohoidossa vaan kaikessa muussakin hoidossa. Toivomme todella, ettei heinä–elokuussa tautien määrä lisäänny.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat