Digitaalinen henkilöllisyys­todistus­uudistus etenee – henkilöllisyyden saattaa pystyä todistamaan kännykällä jo ensi vuonna

Jotta digitaalinen henkilötunnus voidaan ottaa käyttöön, tarvitaan uudistuksia myös henkilötunnusjärjestelmään.

Digitaalisella henkilöllisyystodistuksella henkilöllisyyden voisi todistaa jatkossa mobiilisovelluksen kautta älypuhelimella tai tabletilla.

23.6. 12:03 | Päivitetty 25.6. 10:17

Digitalisaation, datatalouden ja julkisen hallinnon kehittämisen ministerityöryhmä on hyväksynyt päälinjat lakiesityksestä, joka koskee digitaalista henkilöllisyystodistusta. Lisäksi ministerityöryhmä hyväksyi henkilötunnusuudistuksen päälinjat.

Asiasta kertovat valtiovarainministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Lue lisää: Suomi ottaa vuoden 2023 alussa käyttöön digitaalinen henkilöllisyystodistuksen, matkustaessa tarvitaan jatkossakin passia

Digitaalisella henkilöllisyystodistuksella henkilöllisyyden voisi todistaa mobiilisovelluksen kautta älypuhelimella tai tabletilla. Se on tarkoitus ottaa käyttöön ensi vuonna.

Digi-henkilöllisyystodistusta voisi käyttää esimerkiksi viranomaisissa paikan päällä sekä verkossa. Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd) sanoo tiedotteessa, että digitaalinen henkilöllisyystodistus sujuvoittaa arjen asioiden hoitamista.

”Voimme olla ylpeitä siitä, että Suomi on Euroopassa ensimmäisten joukossa viemässä eteenpäin omaa malliaan ja toimii askeleen edellä muita digitalisaatiossa”, hän sanoo.

Jotta digitaalinen henkilötunnus voidaan ottaa käyttöön, henkilötunnusjärjestelmä on menossa uusiksi. Uudistuksen tarkoitus on myös estää sukupuoleen perustuvaa syrjintää.

Sukupuolineutraali henkilötunnus ei muuta nykyisiä henkilötunnuksia, vaan se tulee käyttöön vuonna 2027 ja myönnetään sen jälkeen syntyville ja maahan muuttaville henkilöille.

Nykyisin henkilötunnuksen loppuosasta eli yksilönumerosta voi päätellä sukupuolen, jatkossa siis ei.

Henkilötunnusjärjestelmän muutosten on lisäksi tarkoitus nopeuttaa henkilötunnuksen myöntämistä ulkomaalaisille ja edistää siten työperäistä maahanmuuttoa

”Monilla aloilla kärsitään tällä hetkellä osaajapulasta, ja yrityksillä on tarvetta ja halua rekrytoida ulkomaisia osaajia. Henkilötunnuksen aiempaa nopeamman myöntämisen yhtenä tavoitteena on edistää osaajien työperäistä maahanmuuttoa, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) tiedotteessa.”

Hallituksen on tarkoitus antaa digitaalista henkilöllisyyttä ja henkilötunnusjärjestelmää koskevat lakiesitykset eduskunnalle syksyllä.

Lue lisää: Digitaalinen henkilöllisyys­todistus lisää ihmisten valtaa omiin tietoihinsa – lausunto­kierroksella kansalaiset esittivät kriittistä palautetta

Oikaisu 25.6. kello 10.13: Nykyisin henkilötunnuksen loppuosan yksilönumerosta voi päätellä sukupuolen. Aiemmin kerrottiin, että henkilötunnuksen viimeinen numero olisi naisilla parillinen ja miehillä pariton.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat