Ministeri Lindén samaa mieltä Niinistön kanssa neljänsistä korona­rokotteista – THL kertoo suositusten toden­näköisesti muuttuvan syksyllä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi aiemmin torstaina Ilta-Sanomien haastattelussa toivovansa, että neljänsiä rokoteannoksia laajennettaisiin nuorempiin ikäryhmiin. THL kertoi myöhemmin torstaina todennäköisesti muuttavansa syksyllä suosituksiaan neljänsistä koronarokoteannoksista.

”Olen terveysministerinä sataprosenttisesti samaa mieltä [presidentin kanssa]”, sanoi perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén. Ministeri kuvattuna työhuoneessaan helmikuun 7. päivänä.

23.6. 13:10

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) sanoo olevansa samaa mieltä presidentti Sauli Niinistön kanssa neljänsistä koronarokoteannoksista Suomessa.

Presidentti Niinistö kertoi tänään torstaina julkaistussa Ilta-Sanomien (IS) jutussa toivovansa, että neljänsiä rokoteannoksia laajennettaisiin Suomessa nuorempiin ikäryhmiin.

Lindén kertoo viestipalvelu Twitterissä, että hän on kolmen kuukauden ajan vaatinut, että neljänsiä rokotteita annettaisiin enemmän. Lindén sanoo, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ohjaa rokottamista Suomessa. Hänen mukaansa laitoksen linja on ollut ”hyvin tiukka”.

”Olen terveysministerinä sataprosenttisesti samaa mieltä [presidentin kanssa]”, ministeri Lindén kirjoittaa toisessa viestissään.

Lindénin mukaan yhteiskunnan ilmapiiri muuttui liian nopeasti sellaiseksi, jossa koronaepidemian ajateltiin olevan ohi. Koronaa vähättelevästä asenteesta hän syyttää muun muassa ”mediaa, etujärjestöjä ja poliitikoita”.

”Toista mieltä olevat leimattiin ”vanhoiksi rajoittajiksi””, Lindén sanoo.

Presidentti Niinistö kertoo IS:n jutussa olevansa huolissaan koronatilanteesta ja koronakuolemien määrästä. THL:n tilastojen mukaan Suomessa on raportoitu epidemian aikana lähes 4 800 koronaan liitettyä kuolemaa. Keväällä kuolemantapausluvut alkoivat kasvaa.

Niinistö arvioi kuolemien määrän olevan suuri.

”Kuolemien määrä meillä tuntuu olevan valtavan suuri ja siitä vallitsee valtava vaiennus. Siinä missä Suomessa tilanne oli kaksi vuotta hyvä, nyt se on tässä suhteessa erittäin huono. Kuolema on kova asia.”

Presidentti painottaa yhä varovaisuutta koronan riskiryhmiin kuuluvien ihmisten kanssa. Hän on itse sairastanut taudin ja sai sen jälkeen vielä keuhkokuumeen.

Niinistö sanoo lisäksi tuntevansa itseään nuorempia ihmisiä, jotka ottaisivat mielellään neljännen rokoteannoksen.

”Minun on vaikea ymmärtää, miksi niitä pantataan”, presidentti sanoo haastattelussa.

Koronarokotusten ensimmäisen ja toisen annoksen on saanut lähes 90 prosenttia 18 vuotta täyttäneestä väestöstä. Kolmannen annoksen on saanut 65 prosenttia ja neljännen 6,5 prosenttia. Luvut perustuvat THL:n kokoamiin tilastoihin.

Tällä hetkellä THL suosittelee neljättä rokoteannosta muun muassa 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt, 80 vuotta täyttäneille, iäkkäiden hoivakodeissa asuville ja 70–79-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan taudin riskiryhmiin.

THL kertoi myöhemmin torstaina todennäköisesti muuttavansa syksyllä suosituksiaan neljänsistä koronarokoteannoksista Suomessa. Asiasta kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek STT:lle.

Nohynekin mukaan suositusten tarkka sisältö selvinnee kesän mittaan. Odotettavissa kuitenkin on, että neljänsiä rokoteannoksia tullaan syksyllä suosittelemaan nykyistä nuoremmille ikäryhmille.

Nohynekin mukaan THL:n nykyinen suositus noudattaa EU:n tartuntatautiviraston linjaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat