Euroopan lääkevirasto suosittelee myynti­lupaa Valnevan korona­rokotteelle

Kyseessä on kuudes Euroopan lääkeviraston hyväksymä koronarokote.

Valneva on ranskalais-itävaltalainen rokoteyhtiö.

23.6. 20:45

Euroopan lääkevirasto (Ema) suosittelee myyntilupaa ranskalais-itävaltalaisen Valnevan korona­rokotteen käyttöön 18–50-vuotiailla.

Eman arvioinnissa todettiin, että rokote täyttää EU:n tehokkuus-, turvallisuus- ja laatukriteerit. Kyseessä on kuudes Eman hyväksymä koronarokote.

Rokotetta testattiin tutkimuksessa, johon osallistui noin 3 000 yli 30-vuotiasta henkilöä. Rokote tuotti tutkimuksessa enemmän vasta-aineita kuin vertailu­rokote Astra Zenecan Vaxzevria. Ema rajasi myyntiluvan toistaiseksi alle 50-vuotiaisiin, sillä tutkimus­otannan perusteella ei voitu päätellä, kuinka hyvän vastustus­kyvyn rokote tuottaa iäkkäämmillä.

Tutkimukseen osallistuneiden kokemat sivuvaikutukset olivat lieviä ja samankaltaisia kuin muissakin korona­rokotteissa: pistokohdan arkuutta, väsymystä, päänsärkyä, lihaskipua ja pahoinvointia. Ema arvioi rokotteen hyödyt riskejä suuremmaksi.

Rokote perustuu perinteisempään rokoteteknologiaan, ja se sisältää inaktivoituja eli tapettuja kokonaisia taudin­aiheuttajia. Koska rokote ei sisällä eläviä taudin­aiheuttajia, se ei voi aiheuttaa itse tautia. Lisäksi Valnevan rokote sisältää tehosteaineita.

Valnevan rokotetta ei tarvitse säilyttää jääkaappikylmässä toisin kuin joitain korona­rokotteita. Helppo säilyvyys mahdollistaa muun muassa rokotteiden kuljettamisen kehittyviin maihin.

Britannia on hyväksynyt Valnevan rokotteen käytön huhtikuussa, kertoo uutistoimisto AFP.

Rokote annetaan kahtena annoksena 28 päivän antovälillä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat