Kesän lämpöennätys rikkoutui sunnuntaina Espoon Nuuksiossa ja Helsingin Kumpulassa: ”Helteille ei näy loppua”

31,2 astetta mitattiin Nuuksiossa noin kello 16:n aikoihin ja Kumpulassa noin kello 18.

Juhannusviikonloppua on vietetty lämpimässä ja osin helteisessä säässä. Filippo Vimini ja Katia Sirna pallottelivat juhannusaattona Hietaniemen uimarannalla Helsingissä.

26.6. 12:18 | Päivitetty 26.6. 19:18

Tämän kesän lämpöennätys rikkoutui sunnuntaina. Ilmatieteen laitos mittasi Espoon Nuuksiossa noin kello 16:n aikoihin 31,2 astetta. Helsingin Kumpulassa Ilmatieteen laitos mittasi saman lukeman kahta tuntia myöhemmin.

Jo sunnuntaina aamupäivällä ennen kello yhtätoista helleraja oli rikkoutunut kymmenillä havaintoasemilla maan itä- ja eteläosissa.

Myös yöt lämpenevät. Etelä-Savossa Rantasalmella sunnuntain vastainen yö rikkoi jo trooppisen yön rajan.

Trooppisena yönä lämpötila ei laske alle 20 asteen. Rantasalmen Rukkasluodolla yön alin lämpötila oli 20,6 astetta.

”Kun vedet alkavat lämmetä, se alkaa näkyä vesistöjen lähellä siten, että yölämpötila ei pääsekään painumaan kovin alas”, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Eveliina Tuovinen.

Tuovisen mukaan yölämpötilat ovat laajoissa osissa etenkin itäistä Suomea jo nyt niin lähellä kahtakymmentä astetta, että lähipäivinä trooppisia öitä nähtäneen muuallakin kuin Rantasalmella.

Lue lisää: Juhannuksen lämpö­ennätys jäi lauantaina saavuttamatta, mutta Kuopiossa mitattiin tämän kesän korkein lämpötila – Ensi viikko enteilee jo trooppisia öitä

Helteet jatkuvat ennusteen mukaan myös ensi viikolla.

Tuovisen mukaan viilenemisestä on merkkejä lähinnä itärajan tuntumassa, jonne virtaa maanantaina aavistuksen raikkaampaa ilmaa. Kovin kylmiä ilmoja ei sinnekään ole tiedossa: vaikka lämpötila voi itärajan seudulla jäädä maanantaina paikoin alle hellerajan, lämpöä on kuitenkin yli 20 astetta.

"Helteille ei tällä hetkellä näy loppua.”

Maan etelä- ja keskiosissa säätyyppi säilyy samana pitkälle ensi viikkoon.

"Helteille ei tällä hetkellä näy loppua. Toistaiseksi mennään helteisessä ilmamassassa”, Tuovinen sanoo.

Pohjoisimmassa Lapissa lämpötila on lähipäivinä paikoin alle 20 asteen. Tuovisen mukaan laajoissa osissa Lappiakin ollaan lähipäivinä kuitenkin ”tukevasti helteen puolella”.

Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen erittäin tukalasta helteestä sunnuntaille maan etelä- ja itäosiin ja maanantaille maan eteläosiin.

Lähipäivinä saderintamia ei ole näkyvissä, ja kuivuvan maaperän vuoksi metsäpalo­varoitus­alue levittäytyy päivä päivältä maan etelä- ja keskiosista kohti pohjoista.

Lue lisää: Ota käyttöön kurkku, viuhka ja ”Pekingin bikinit” – Kiinalaiset ovat mestareita viilentämään itseään helteellä, tässä heidän parhaat vinkkinsä

Jos alkavan viikon ennuste pitää paikkansa, voidaan Suomen yllä olevaa korkeapainetta alkaa kutsua sulkukorkeapaineeksi. Tuovinen ei vielä käyttäisi tätä termiä.

Sulkukorkeapaine on hidasliikkeinen korkeapaine, jota matalapaineet kiertävät.

”Se on tilanne, jossa korkeapaine saisi olla Suomen päällä reilun viikon tai kaksikin, mutta näyttää siltä, että tilanne voisi kääntyä sellaiseksi. Suomen etelä- ja kaakkoispuolella on nyt korkeapaine, joka ohjaa tänne ilmavirtaukset etelästä ja nostaa kuumaa ja kosteaa ilmaa Suomen ylle.”

Etelä- ja Keski-Euroopassa mitattiin viime viikolla paikoin jopa yli 40 asteen lämpötiloja.

Nyt pahimmat helteet ovat hellittäneet. Britteinsaarten yllä on matalapaine, joka on tuonut läntiseen Eurooppaan pohjoisen puolelta viileää ilmaa.

”Italiassa ja Kreikassa on edelleen lämmintä, mutta ei ihan huippuhelteitä, joista on viime aikoina puhuttu.”

Lue lisää: Läntistä Eurooppaa korventaneeseen helleaaltoon tulossa helpotusta, mutta lohtu voi jäädä lyhyeksi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat