Juhannuksen lämpö­ennätys jäi lauantaina saavuttamatta, mutta Kuopiossa mitattiin tämän kesän korkein lämpötila – Ensi viikko enteilee jo trooppisia öitä

Lauantai-iltaan mennessä tämän juhannuspäivän lämpimin mittaustulos, 30,5 astetta, saatiin Kuopion Ritoniemen mittausasemalla.

Helsingissä juhannusta on vietetty aurinkoisessa ja lämpimässä säässä.

25.6. 16:37 | Päivitetty 25.6. 20:58

Hellerajat ovat rikkoutuneet lauantaina laajoissa osissa maata, mutta juhannuksen kaikkien aikojen lämpöennätys jäänee tänä vuonna saavuttamatta.

Lauantai-iltaan mennessä juhannuspäivän korkein mittaustulos, 30,5 astetta, oli saatu Kuopion Ritoniemen mittausasemalla, kertoi Ilmatieteen laitos Twitterissä. Se oli myös kuluvan kesän ensimmäinen 30 asteen ylitys.

Lauantain toiseksi korkein lämpötila mitattiin Joensuun lentoasemalla, jossa mittari näytti 30,2:ta astetta. Myös Pötsönvaaran mittausasemalla Ilomantsissa ja Niemelän mittausasemalla Juukassa lämpötila nousi yli 30 asteen.

Myös muualla Keski- ja Itä-Suomessa oli lauantai-iltaan mennessä mitattu yli 29 asteen lämpötiloja. Pääkaupunkiseudulla lämpötila ei noussut yli 29 asteen, mutta kehyskunta Nurmijärvellä Röykän mittausasemalla mitattiin 29,1 astetta.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Jani Parviaisen mukaan tyypillisesti päivän korkeimmat lämpötilat mitataan kolmen ja kuuden välillä iltapäivällä.

Kaikkien aikojen helteisin juhannus oli vuonna 1935, jolloin Ähtärissä tehtiin juhannuspäivänä Suomen kesäkuun lämpöennätys 33,8 astetta.

”Niin kuumiin lämpötiloihin ei vielä tänään päästä. 30 asteen jälkeen lämpötilojen desimaalit alkavat olla aika tiukassa. Suomen yllä täytyisi olla kunnon lämmin ilmamassa”, Parviainen sanoo.

Lue lisää: Kaikkien aikojen helteisin juhannus oli 87 vuotta sitten –  nyt jännitetään, rikkoutuuko ennätys tänä vuonna

Sunnuntaina lämpötila voi kohota maan kaakkoisosissa paikoin yli 30 asteen. Parviainen arvioi, että sunnuntain suurimmat lukemat asettuvat 30 ja 32 celsiusasteen välille.

Helle jatkuu laajalti myös muualla maan etelä- ja keskiosissa, joissa lämpötila on sunnuntaina korkeimmillaan 25–30 astetta. Ilmatieteen laitos varoittaa jo nyt erittäin tukalasta helteestä Itä-Suomessa, ja sunnuntaina varoitus laajenee maan eteläosiin.

Pohjoisimmassa Lapissa sunnuntain lämpötilat sen sijaan jäävät jopa alle 20 asteen. Ensi yönä Lapissa kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyvät puuskat voivat olla voimakkaita.

Trooppiset yöt ovat mahdollisia ainakin maan länsiosissa jo alkuviikosta, arvioi Forecan meteorologi Ilkka Alanko. Trooppisen yön aikana lämpötila ei laske alle 20 asteen.

”Jos päivällä kehittyy pilvisyyttä ja se jää yöksi päälle, sellaisissa tapauksissa lämpötila ei pääse yölläkään jäähtymään”, Alanko sanoo.

Ilmatieteen laitoksen Parviainen taas pitää todennäköisempänä, että yli 20 asteen yölämpötiloja mitataan vasta ensi viikon loppupuolella.

”Trooppinen yö tarvitsee aika lämpimän ilmamassan ja lämmenneet vesistöt. Tähän asti järvilämpötilat ovat olleet lähemmäs 20 astetta”, Parviainen sanoo.

Trooppiset yöt ovat todennäköisimpiä loppukesästä, jolloin sekä maan pinta että vesistöt ovat lämmenneet. Aivan Itämeren rannikolla trooppisia öitä ei vielä ensi viikolla välttämättä tavata, sillä Itämeri lämpenee sisävesiä hitaammin.

Hellelukemia mitattaneen ensi viikolla etenkin maan länsiosissa joka arkipäivä. Alanko kertoo, että ensi viikon alkupuolella sää muuttuu epävakaisemmaksi ja kuurosateet ovat mahdollisia.

Heinäkuun alussa helteinen ilmamassa saattaa alkaa väistyä Suomen yltä, mutta tässä vaiheessa ennuste on vielä hyvin epävarma, Alanko lisää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat