Juhannuksen junakaaos murensi Noran luottamuksen VR:ään – Nyt hän suuntaa Lappiin lentäen

Uutisen lopussa olevassa HS:n kyselyssä voit kertoa, millaisia ongelmia junakaaos sinulle aiheutti.

Juhannuksen paluuliikenne ei sujunut tänä vuonna raiteilla kovin mallikkaasti.

28.6. 14:39

Pohjois-Uudellamaalla asuva Noran, 38, luotto VR:ään mureni juhannuksen junakaaoksen vuoksi niin, että hän päätti sittenkin suunnata lapsensa kanssa Lappiin lentäen eikä junalla.

Hän ei esiinny uutisessa koko nimellään työnsä luonteen vuoksi.

Nora kertoo mahdollisuuksien mukaan suosivansa maata pitkin matkustamista, kunhan se on rahallisesti ja ajallisesti järkevää. Torstaina pohjoiseen neljäksi päiväksi suuntaava Nora pohti, aluksi viekö junamatka liikaa aikaa lomailulta.

’”Mietin myös haluanko maksaa junamatkastamme Rovaniemelle noin 150 euroa vai lennosta 70 euroa. Vaikka lentäminen on ympäristölle pahasta, matka kestää vain 1,5 tuntia ja pääsen varmasti perille”, Nora sanoo.

Lopullinen niitti oli kuitenkin juhannuksen junakaaos. Lempäälässä tehty ratasillan vaihtotyö sai pääradan junaliikenteen sekaisin sunnuntaina ja maanantaina.

Lue lisää: Tampereen kupeessa sijaitseva siltatyömaa veti Suomen junaliikenteen umpisolmuun – ”Riskiarviointi on tässä pettänyt”

Nora päätti, ettei halua ottaa tuntien junassa jumittamisen riskiä.

”Kun uutisissa kerrottiin, että junat ovat roimasti myöhässä, ajattelin etten todellakaan lähde lapsen kanssa sinne vaikka kuinka olisi leikkivaunu. Jos myöhästyy vaihdosta tai emme pääse saman päivän aikana perille, odottelu ventovieraassa kaupungissa on pienen lapsen kanssa raskasta.”

Osa junamatkoista venyi sunnuntain ja maanantain aikana jopa kymmenillä tunneilla. HS:n haastattelema Pasilasta kohti Rovaniemeä matkanneen Risto Välttilän juna kökötti yli 16 tuntia niinkin etelässä kuin Hämeenlinnassa.

Lue lisää: Risto Välttilä kärvisteli yli 16 tuntia junassa Hämeenlinnan asemalla – Suomen junaliikenne täydessä kaaoksessa

Noran vanhempi lapsi ja tämän isä lomailevat myös Lapissa. Isä ja kummisetä lähtivät tunturimökille jo ennen juhannusta autolla ja 14-vuotias lapsi matkusti maanantaina perästä junalla.

Täysin stressittä ei ole tuokaan junamatka sujunut.

”Kun juna lähti Riihimäeltä reilu puolitoista tuntia myöhässä, alkoi nousta huoli, että jospa tämäkin juna myöhästyy useita tunteja. Mietin sitä, miten ruoat ja juomat alaikäiselle hoidetaan. Jos vaunussa on älyttömän kuuma, VR:n pitäisi vähintäänkin olla velvollisuus huolehtia nesteestä”, Nora sanoo.

”Vaikka teini-ikäinen osaa itse eikä ole avuton, ei hän ole aiemmin matkustanut noin pitkää matkaa yksin.”

Nora kertoo muutenkin miettineensä, miten VR mahtaa tällaisessa tilanteessa huolehtia yksin matkustavista alaikäisistä.

”Kuulin, että yksi Tampereelta Rovaniemeen matkannut juna jäikin maanantaina Ouluun. Mietin lapsi tuollaisessa tilanteessa osaa jatkaa yksin matkaa Rovaniemeen? Oletetaanko, että lapsi osaa pyytää apua vai kysytäänkö kaikilta lapsilta, tietävätkö he miten päästä perille?”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat